Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502653 razy)

sunrrrise

• Gość
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #4185 dnia: Grudnia 08, 2020, 21:27:56 »
Hej,
jednak wziąłem tego i7, ale przyznaję, że bardziej "dla miecia", niż racjonalnie ;-) Po prostu zawsze szedłem w nadprogramowe CPU i nigdy nie wychodziłem na tym źle (E8400, 4670K) więc zaufałem intuicji po raz kolejny kosztem rozsądku ;-) No i w końcu jest i7.

Z M.2 nie zrezygnowałem, zrezygnowałem z połowy jego objętości. Zresztą wymienić/dokupić objętość to żaden problem, natomiast upgrade CPU w obrębie gniazda jeszcze mi się nie zdarzył.

W związku ze zmianą CPU, który ma ciut wyższe TDP plus perspektywy na GTX3800 zmieniłem też zasilacz na CM 750W - 120zł więcej a mam 60 miesięcy gwarancji producenta. Biorąc pod uwagę to, że obecny komp odziedziczył PSU po poprzednim a miał na nim działać "tylko przez chwilę" to stwierdziłem, że do tego komponentu warto dołożyć ciut więcej.

Dzięki za porady, reszta gratków została z Twojej rekomendacji :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #4186 dnia: Grudnia 09, 2020, 08:56:09 »
Twój dzień twoja woda. Pamiętaj tylko, że dzisiejsze i5 i i7, a nawet i3 to zupełnie inne procki niż to co było kiedyś. Były inaczej stopniowane. Dzisiaj wszystkie się zunifikowały, nabrały mocy. Baw się dobrze :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #4187 dnia: Lutego 04, 2021, 20:58:36 »
Czołem,

Po latach wracam do żywych :). Junior jest już na tyle gramotny, żę wie co wcisnąć a co wychylić w maszynie aby REVI było znakiem wodnym na fotokarabinie. Zacząłem reanimować staruszka PC'ta i tutaj zadziwiła mnie sytuacja na rynku kart graficznych. Czy ktoś jest obeznany w temacie i wie co się dzieje (oprócz wiadomej szopki z 2020)? W sklepach posucha. Jeśli coś się trafi to cena mordercza. Jeszcze w listopadzie 2020 celowałem w GT 5600 XT lub GTX 1660. Czy jest jakaś nadzieja na horyzoncie?

« Odpowiedź #4188 dnia: Lutego 04, 2021, 21:03:04 »
Ponoć ma być tak źle z dostępnością kart przez cały rok, stąd panika na rynku i chore ceny. Gdybym chciał na tym spekulować, to miałem możliwość sprzedania używanej GTX1080Ti w identycznej/wyższej cenie od ceny zakupu dwa lata temu, obłęd.

« Odpowiedź #4189 dnia: Lutego 04, 2021, 21:48:58 »
Na razie "nadzieję" przesuwają. Miał być przełom roku, później I kwartał a teraz mówią o półroczu.
Koparki wchłaniają praktycznie wszystko. Relatywnie mała ilość pamięci GDDR6/X wykorzystywanych w kartach graficznych i najnowszych konsolach skutkuje deficytem tego i tego. Ponoć innych podzespołów bazowych też brakuje.
Do tego deficyt kontenerów transportujących karty z Chin na świat.
A wisienką na torcie (nas aż tak nie dotyczącą) jest cło w USA na produkty z Chin. :)

Zostaje polowanie na karty. Ponoć mają rzucić partię RTX 3060 na rynek. Na resztę są kolejki.
Jak za "starych, dobrych" czasów. Stoisz w kolejce do sklepu, bo mają rzucić sprzęt AGD. Dopchasz się, masz chrapkę na odkurzacz a tu dostępne tylko Rubiny. Bierzesz co dają i cieszysz się, że masz cokolwiek. ;P
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

skynet

• Gość
« Odpowiedź #4190 dnia: Lutego 04, 2021, 23:06:59 »
Na dzień dzisiejszy nie ma co marzyć  o kartach  graficznych w dobrych cenach. Dostępność znikoma i nie zapowiada się, że będzie lepiej. Mam zamówionego RTX 3080 w dobrej cenie  i czekam od października, na razie zero informacji o dostępności.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #4191 dnia: Lutego 05, 2021, 07:57:52 »
Ja to przeczekam. Czekałem tyle modernizacją sprzętu, to i więcej poczekam... Byleby się dożyło zmiany na lepsze. :)

Ale ale... te problemy dotyczą kart graficznych głównie, tak? Z prockami, płytami głównymi i pamięciami do nich aż takiego problemu nie ma? Bo jeśli tak, to możliwe, że po prostu zrobię update na raty.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #4192 dnia: Lutego 05, 2021, 08:14:31 »
Z grafikami to jakieś jaja i ogólnie elektroniką (CPU, Konsole PS5) to są jakieś jaja, moja historia z przełomu listopada/grudnia 2020:

- w dniu premiery zaklepałem sobie RTX3060Ti w sklepie z X w nazwie. Zamówienie klepnąłem i zapłaciłem 15 minut po godzinie premiery, wcześniej nie było szans, bo strona zdechła. Wziąłem najtańszą wersję z MSI za 2099. Zamówienie przyjęte, termin realizacji jakoś za 10 dni (?!),
- po kilkunastu dniach zalogowałem się do sklepu i zobaczyłem, że spodziewany termin wysyłki zmienił się na 5.01.2021, Zadzwoniłem więc do w/w sklepu i dowiedziałem się, że jestem w okolicach 70-80 miejsca (!), więc moja partia pewnie dotrze pod koniec stycznia lub na początku lutego, dostali podobno tylko kilka sztuk każdego modelu i nie wiedzą ile dotrze w kolejnych dostawach,
- jako że zależało mi BARDZO na czasie to znalazłem nową sztukę RTX3080 na OLX z ceną ciut poniżej 4k pln. To było "tylko" niecałe 400pln więcej niż w sklepie ale, że nowy komputer był mi natychmiast potrzebny (młody miał przed sobą 4 tygodnie ferii, a młodszy zawłaszczył jego laptopa) podjęliśmy z żoną decyzję, że kupujemy 3080, a z 3060 rezygnujemy (o kupnie 1080 czy 2080 można było zapomnieć, bo albo przegrzane karty po koparkach albo ceny wyższe niż za nową 3060, a na kupno PS5 szans nie było),
- kupiłem więc przez OLX 3080: w czasie ustalania wysyłki itp. sprzedający się wygadał, że ma jeszcze jakieś 30-40 kart (!!!) w drodze z terminem dostarczenia w ciągu tygodnia. Szlag mnie trafił, ale wizja spędzenia 4 tygodni pod jednym dachem z dwoma dzieciakami walczącymi o jeden sprzęt na którym chodzi Fortnite skutecznie popchnęła mnie w kierunku zakupu tej karty,
- jako że 3060 była zapłacona chciałem ją zamienić na mocniejszy procesor (Ryzen9 5900X), ale uprzejmy Pan w w/w sklepu powiedział, że mają kolejkę prawie 200 zamówień na ten model, więc jak bym dziś zamówił to przy tym tempie dostaw to na przełom lato/jesień procesor dostanę (!),
- dziś patrzę ile kosztuje 3060Ti i widzę, że można ją dostać od ręki za kilkaset złotych więcej niż ja 6 tygodni temu kupiłem 3080 (!!!).

Przecież to co się dzieje to jakiś cyrk, naprawdę ludziom tak odwaliło na punkcie kopania kryptowalut?
Sam z jednej strony cieszę się, że mam na razie spokój z komputerem na kilka lat (chyba że młodszy odkryje co potrafi komputer starszego), ale z drugiej strony ciągle jestem zły, że dałem zarobić jakiemuś konikowi parę stów.

Jeżeli miałbym coś doradzić to na pewno nie kupować teraz od koników (3060 nie jest warta 4k pln!) tylko polować cierpliwie po sklepach, szczególnie za granicą. I patrzeć też na tańsze karty starszych generacji: może uda się upolować gdzieś 1660 lub coś ze stajni AMD "na przeczekanie".
« Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2021, 08:34:27 wysłana przez KosiMazaki »
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #4193 dnia: Lutego 05, 2021, 08:41:27 »
Wszystkim taki układ jest na rękę (oprócz użytkownika). Analogicznie z PS5. Skoro znajdują się chętni aby wywalać 5, 10, 12 tyś. pln za kartę to trzeba golić owieczki. Bitcoin stoi wysoko, ale kiedyś ta bańka pęknie i będzie lament jak przy premierze RTX3080. W tej chwili to chyba lepiej wydać podobna kwotę na laptopa dla graczy. W okolicach 6k zł da się wybrać coś rozsądnego na czym już da się pograć.

Inna sprawa, że kupi się coś z niepewnego źródła i weź potem realizuj gwarancję. Nie dziękuję...

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #4194 dnia: Lutego 05, 2021, 09:21:39 »
Analogicznie z PS5.

Na PS5 (z nowym XBOXem jest podobnie) nikt nie zarabia poza samymi cwaniakami. Sklepy cały czas sprzedają konsole po cenie producenta, która jest w okolicach kosztów produkcji albo nawet niższa. Sony zarabia na grach więc w ich interesie jest żeby jak najwięcej sprzedać konsol.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #4195 dnia: Lutego 05, 2021, 09:31:22 »
Patrząc jak szybko znika PS5 z oficjalnych sklepów, to nawet gdyby ustawiły wyższą cenę to też bym się sprzedały.

« Odpowiedź #4196 dnia: Lutego 05, 2021, 11:37:06 »
Grzecznie czekam w sklepie M, w kolejce. Żadnemu Januszowi nie dam zarobić, okazało się że mocny procesor, nowa płyta i pamięci pozwalają polatać w BOX nawet na obecnej karcie GTX1060 6GB i to online w VR (Okulus Rift S). DCS-a i FS2020 sobie daruję. Tak więc Panowie nie dać się wykorzystywać. Chociaż, mam opcje na RTX2060 z dobrą ceną na przeczekanie i trochę się łamię :).

« Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2021, 11:45:45 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #4197 dnia: Lutego 08, 2021, 18:26:09 »
https://www.benchmark.pl/aktualnosci/koparka-kryptowalut-z-gamingowych-laptopow-nowy-pomysl-chinskich.html

Już nawet laptopy nie są bezpieczne.
Chińczycy biorą wszystko jak leci, byle miało nowe RTXy pod maską.
Cytat: Sir Fred Hoyle
Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards

« Odpowiedź #4198 dnia: Marca 15, 2021, 10:18:03 »
Ukłony dla Alte Experten :)

Zwracam się do Was z prośbą o radę. Użytkuję komputer z procesorem AMD FX-6300, płytą główną Asus M5A78L-M/USB3 , pamięciami ADATA XPG 2x4GB DDR3 1600MHz i kartą graficzną Asus GTX660 2GB DDR5. Służy mi on głównie do latania w X-Plane 11, nie zależy mi na symulatorze wspaniałej scenerii i innych graficznych wodotryskach, trenuję sobie loty IFR w 30 klatkach na sekundę, jakoś to chodzi. Niestety moja płyta główna umiera, zdarzają się sytuacje, kiedy system całkowicie zamarza i możliwy jest jedynie restart. Doprowadza mnie to do szału, szczególnie gdy latam na VATSIM. Komputer był już w serwisie, co się dało to zostało naprawione, niestety usłyszałem, że dalsza możliwość naprawy komputera to wymiana płyty głównej.

Tyle tytułem przydługiego wstępu. Jak myślicie, czy w tej sytuacji jest sens kupić na przykład procesor Intel i5-10400F, do tego płytę główną ze średniej półki i pamięci 2x8GB DDR4? Budżet na tę chwilę to 1000-1500zł.  Oczywiście nie ma mowy o kupnie karty graficznej w tym momencie, gdy cała ta awantura ucichnie to dokupiłbym wtedy coś typu GTX1660 Super. Jakoś nie uśmiecha mi się kupowanie nowej płyty głównej do starego procesora, a używka to chyba trochę ryzyko wywalenia kasy w błoto. Przy studenckim budżecie wolałbym tego uniknąć. Czy takie myślenie ma sens?

« Odpowiedź #4199 dnia: Marca 15, 2021, 11:43:22 »
a używka to chyba trochę ryzyko wywalenia kasy w błoto.

Przy ograniczonym budżecie wolałbym kupić płytę i procesor z drugiej ręki. Na pewno będą bardziej wydajniejsze niż nówki ze sklepu za tą samą cenę. Z kartami graficznymi jest ryzyko bo można trafić na egzemplarz z kopalni bitcoinów.