Z grafikami to jakieś jaja i ogólnie elektroniką (CPU, Konsole PS5) to są jakieś jaja, moja historia z przełomu listopada/grudnia 2020:
- w dniu premiery zaklepałem sobie RTX3060Ti w sklepie z X w nazwie. Zamówienie klepnąłem i zapłaciłem 15 minut po godzinie premiery, wcześniej nie było szans, bo strona zdechła. Wziąłem najtańszą wersję z MSI za 2099. Zamówienie przyjęte, termin realizacji jakoś za 10 dni (?!),
- po kilkunastu dniach zalogowałem się do sklepu i zobaczyłem, że spodziewany termin wysyłki zmienił się na 5.01.2021, Zadzwoniłem więc do w/w sklepu i dowiedziałem się, że jestem w okolicach 70-80 miejsca (!), więc moja partia pewnie dotrze pod koniec stycznia lub na początku lutego, dostali podobno tylko kilka sztuk każdego modelu i nie wiedzą ile dotrze w kolejnych dostawach,
- jako że zależało mi BARDZO na czasie to znalazłem nową sztukę RTX3080 na OLX z ceną ciut poniżej 4k pln. To było "tylko" niecałe 400pln więcej niż w sklepie ale, że nowy komputer był mi natychmiast potrzebny (młody miał przed sobą 4 tygodnie ferii, a młodszy zawłaszczył jego laptopa) podjęliśmy z żoną decyzję, że kupujemy 3080, a z 3060 rezygnujemy (o kupnie 1080 czy 2080 można było zapomnieć, bo albo przegrzane karty po koparkach albo ceny wyższe niż za nową 3060, a na kupno PS5 szans nie było),
- kupiłem więc przez OLX 3080: w czasie ustalania wysyłki itp. sprzedający się wygadał, że ma jeszcze jakieś 30-40 kart (!!!) w drodze z terminem dostarczenia w ciągu tygodnia. Szlag mnie trafił, ale wizja spędzenia 4 tygodni pod jednym dachem z dwoma dzieciakami walczącymi o jeden sprzęt na którym chodzi Fortnite skutecznie popchnęła mnie w kierunku zakupu tej karty,
- jako że 3060 była zapłacona chciałem ją zamienić na mocniejszy procesor (Ryzen9 5900X), ale uprzejmy Pan w w/w sklepu powiedział, że mają kolejkę prawie 200 zamówień na ten model, więc jak bym dziś zamówił to przy tym tempie dostaw to na przełom lato/jesień procesor dostanę (!),
- dziś patrzę ile kosztuje 3060Ti i widzę, że można ją dostać od ręki za kilkaset złotych więcej niż ja 6 tygodni temu kupiłem 3080 (!!!).
Przecież to co się dzieje to jakiś cyrk, naprawdę ludziom tak odwaliło na punkcie kopania kryptowalut?
Sam z jednej strony cieszę się, że mam na razie spokój z komputerem na kilka lat (chyba że młodszy odkryje co potrafi komputer starszego), ale z drugiej strony ciągle jestem zły, że dałem zarobić jakiemuś konikowi parę stów.
Jeżeli miałbym coś doradzić to na pewno nie kupować teraz od koników (3060 nie jest warta 4k pln!) tylko polować cierpliwie po sklepach, szczególnie za granicą. I patrzeć też na tańsze karty starszych generacji: może uda się upolować gdzieś 1660 lub coś ze stajni AMD "na przeczekanie".