Zmień pracę, weź kredyt.
Wystarczyło napisać "zmień płytę główną".

Kupiłem tego Cruciala P3 2TB. Udało się go nabyć za 624 PLN (+wysyłka) więc cena chyba całkiem ok jak za tą pojemność.
Ta prędkość 3500/3000 wydaje mi się wystarczająca aż nadto. Może do obróbki filmów 4K faktycznie te prędkości 6600/5000 mają jakieś znaczenie, do grania raczej marginalne, z tego co napisano wyżej.
Natomiast warto zwrócić uwagę na warunki gwarancji. Crucial daje 5 lat, ale TBW jest ograniczone do 440 TBW. To stosunkowo niewiele. Dla przykładu Kingston K3000 2TB przy 5 letniej gwarancji ma ograniczenie TBW na poziomie 1.6 PBW (!). Dla kogoś może to mieć znaczenie. Dla mnie w sumie niewielkie, bo dysk Kingston A2000 kupiony 2 lata temu, wg S.M.A.R.T. ma u mnie niecałe... 16 TBW. I mówimy dysku, na którym jest system. Więc wątpię aby przekroczenie 440 TBW w ciągu 5 lat było dla mnie osiągalne. Choć zapewne też jest to jakiś ogólny wyznacznik trwałości dysku, skoro producent daje takie, a nie inne ograniczenia.
Jednej rzeczy natomiast nie doczytałem wcześniej. Niestety wydaje mi się, że dysk jest na kościach QLC. "Wydaje" bo nie mogę tego znaleźć nawet w oficjalnej broszurce Cruciala (i nie ma takiego info w większości sklepów - co jest co najmniej dziwne). Opieram się więc na artykułach / recenzjach z sieci.
Na ile jest to istotne?