Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 501692 razy)

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #4380 dnia: Listopada 03, 2022, 20:43:38 »
Co prawda mam doświadczenia tylko z 12700KF ale wygląda na to, że wiele ustawień można przełożyć bezpośrednio na procesory 13 generacji. W moim przypadku nie było praktycznie żadnej różnicy w wynikach Cinebench między PL=PL2=190W (zalecane dla 12700K/KF: PL1=125W, PL2=190W) a brakiem limitu, przy czym bez limitu procesor ciągnął prawie 220W i dobijał do 100 stopni.

Tu jest fajny artykuł o wydajności przy różnych PL dla Alder Lake. Nawet przy mocno obniżonych limitach różnice w grach są niezauważalne:

https://www.techpowerup.com/review/intel-core-i9-12900k-alder-lake-tested-at-various-power-limits/

Jest też wiele komentarzy o wysokich domyślnych napięciach na płytach głównych dla 12 generacji. Stabilny undervolt na -0.06v dał mi dodatkowo niższe temperatury, maksymalnie 180-185W i stabilniejsze zegary przy tej samej wydajności. Zdecydowanie warto spróbować...

Ramki nie próbowałem. Podobno w wielu przypadkach pomagają (ok. -5 stopni) ale jest trochę zabawy z prawidłową instalacją. U mnie -5 stopni dało... poluzowanie mocowania radiatora.
Русский военный корабль, иди нахуй

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4381 dnia: Listopada 03, 2022, 21:25:57 »
Dzięki, poczytam, przyda się. Ogólnie to sobie posprawdzałem trochę przy graniu i tutaj jest wszystko ok, przy takim iłku nie ciągnie więcej nawet niż 80W sam proc, a i temp. są bardzo okej (około 80-85 st.C). MSFS jest najbardziej wymagający, ale to też jedna, dobra stara żarówka. Idzie przeżyć ale docelowo pobawię się w BIOS plus pewnie dołożę jednak lepsze chłodzenie. Myślę o Alphacool Eisbaer Aurora HPE Edition 360, w sumie z dostępnych 360 znajduje się w samym topie, niektóre testy pokazywały, że efekt był taki jak z 420 (ale taki już mi się nie zmieści do budy).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #4382 dnia: Listopada 04, 2022, 09:01:18 »
Cytat: YoYo
Ogólnie procek fajny, ale to nie jest tak, że to jakaś rewolucja w stosunku do tego co miałem pod względem wydajności. Dopóki nasze simy nie zaczną obsługiwać wielowątkowości, to znacznego przyrostu tu nie zobaczymy

Zmieniłeś i9-9900K na i9-13900K, teraz dopłacisz jeszcze do nowego AIO, masz temp - 80-85 stopni C, 30% większy pobór mocy i to wszystko dla kilku fps'ów? - właściwie to dla ilu konkretnie?

Sam od kilku dni skupiam się na temacie - zastanawiam się, czy zmienić na i5, i7, i9, a może R7 5800X3D. Oglądam te wszystkie wykresy na stronach i YT, i jakoś tak dociera do mnie, że używane scenariusze testowe są niepraktyczne (Nie gram na LOW w 1080p, tylko na VERY HIGH / ULTRA w 1440p).

System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

« Odpowiedź #4383 dnia: Listopada 04, 2022, 12:07:16 »
Jeśli się planuje zakup RTX4090, to ta zmiana procesora ma pewnie sens. Mieszanka VR + FS2022, masakruje wszystko i zawsze jest mało mocy.:) Sam bym w to poszedł, ale musiałbym sprzedać auto.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4384 dnia: Listopada 04, 2022, 17:36:01 »
Ps. trochę na temat ręcznych zmian dla nowych procków AMD i Intela: https://youtu.be/vcjj1sOPeYc.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #4385 dnia: Listopada 24, 2022, 14:08:53 »
Czy udało się komuś ustabilizować Ryzena 5600 na 5GHz i na jakim chłodzeniu?

« Odpowiedź #4386 dnia: Listopada 28, 2022, 09:55:07 »
Zastanawiam się nad dokupieniem drugiego dysku SSD M2, bo już irytuje mnie ciągłe żonglowanie zainstalowanymi grami (a DCS puchnie praktycznie z tygodnia na tydzień). Aktualnie mam już Kingstona A2000 1TB (2200/2000), ale teraz najlepszą (czyt. najkorzystniejszą) ofertę ma chyba Crucial. Mają różne modele różniące się prędkościami odczytu/zapisu, które wpływają na cenę:

https://www.x-kom.pl/p/1053875-dysk-ssd-crucial-2tb-m2-pcie-nvme-p3.html *
https://www.x-kom.pl/p/1053876-dysk-ssd-crucial-2tb-m2-pcie-gen4-nvme-p3-plus.html
https://www.x-kom.pl/p/672264-dysk-ssd-crucial-2tb-m2-pcie-gen4-nvme-p5-plus.html

Najbardziej skłaniam się do najtańszego rozwiązania. Nadal mam dyski SSD pod SATA, które mają bodajże prędkości rzędu 500/500 i też wszystko przecież śmiga. Ale zastanawiam się czy w przypadku symulatorów (czasu wczytywania misji w DCS oraz wczytywania tekstur w MSFS) te różnice są w jakikolwiek sposób odczuwalne i warte dopłacenia. Jakieś przemyślenia lub sugestie w tym temacie?

* Wg Ceneo ten model można aktualnie kupić najtaniej za 693 PLN, co wydaje się dobrą ceną.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4387 dnia: Listopada 28, 2022, 10:25:58 »
Jeśli pytasz o różnice pomiędzy poszczególnymi dyskami NVMe to moim zdaniem szybsze wersje PCIe nie są warte dopłaty.

Pomiędzy NVMe 3.0 a SATA testowałem niedawno i jest różnica w czasie wczytywania MSFS i DCS. Nie tak dramatyczna jak przy HDD, ale 10-30 sekund można urwać. Tylko przy pierwszym wczytywaniu po restarcie systemu, za drugim razem większość danych jest już zbuforowana w ramie i różnic między dyskami nie ma. To jest też pewien sposób, żeby w przybliżeniu zmierzyć ile zyskasz po przesiadce na szybszy dysk. Włączyć grę po restarcie systemu ze stoperem, zamknąć grę, włączyć jeszcze raz. Porównać czasy. 
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #4388 dnia: Listopada 28, 2022, 14:42:54 »
Tak, tak. Chodziło o te różne prędkości NVMe.

SSD na SATA są ograniczone jakoś mniej więcej do poziomu 500/500 (odczyt/zapis). Pytanie jakie były prędkości na tym NVMe 3.0, do którego porównywałeś, ale nawet jeśli był to jeden z wolniejszych aktualnie dysków, to i tak było to jakieś 5-6 razy tyle co na SATA. W przypadku tych podlinkowanych NVMe te różnice oczywiście nie są one już tak duże, bo ledwo dwukrotne (między Crucial P3 a P5 Plus). Choć oczywiście nominalnie różnica jest spora (bo P3 to 3500/3000, a a P5 Plus 6600/5000). Też myślę, że nie ma co dopłacać, choć czasem fajną promocję można wyhaczyć i różnica w cenie jest niewielka. Choć te szybsze pewnie bardziej się grzeją, prawda?

Tylko zapomniałem, że jeżeli dołożę kolejny M2 na PCIe to muszę zrezygnować z dwóch gniazd SATA... :x

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4389 dnia: Listopada 28, 2022, 14:50:22 »
Ja teraz kupiłem 1T Kingstone KC3000 i śmiało mogę polecić (dysk tylko na DCS i Iłka). Cena rozsądna, bo można go kupić poniżej 500zł. Trzyma faktycznie te prędkości (7000 odczyt!) + dokupiłem radiatorek za 49zł BeQuiet (też polecam). Wcześniej miałem jednak IL-2 i DCS na dysku z odczytem 3500 i szczerze tu różnic nie widzę, czas jest bardzo podobny. Są za to na pewno między SSD i tymi M.2 bo te przesiadkę odczułem na duży plus na rzecz M.2.

Tylko zapomniałem, że jeżeli dołożę kolejny M2 na PCIe to muszę zrezygnować z dwóch gniazd SATA... :x

Zmień pracę, weź kredyt. Tfuu to nie to ;). Pocieszę, cię, że nowe płytki już nie wymagają tej żonglerki, a tak to jazdy z tym przerabiałem też kiedyś.
« Ostatnia zmiana: Listopada 28, 2022, 14:56:21 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #4390 dnia: Listopada 30, 2022, 18:18:01 »
Zmień pracę, weź kredyt.

Wystarczyło napisać "zmień płytę główną". ;)

Kupiłem tego Cruciala P3 2TB. Udało się go nabyć za 624 PLN (+wysyłka) więc cena chyba całkiem ok jak za tą pojemność.

Ta prędkość 3500/3000 wydaje mi się wystarczająca aż nadto. Może do obróbki filmów 4K faktycznie te prędkości 6600/5000 mają jakieś znaczenie, do grania raczej marginalne, z tego co napisano wyżej.

Natomiast warto zwrócić uwagę na warunki gwarancji. Crucial daje 5 lat, ale TBW jest ograniczone do 440 TBW. To stosunkowo niewiele. Dla przykładu Kingston K3000 2TB przy 5 letniej gwarancji ma ograniczenie TBW na poziomie 1.6 PBW (!). Dla kogoś może to mieć znaczenie. Dla mnie w sumie niewielkie, bo dysk Kingston A2000 kupiony 2 lata temu, wg S.M.A.R.T. ma u mnie niecałe... 16 TBW. I mówimy dysku, na którym jest system. Więc wątpię aby przekroczenie 440 TBW w ciągu 5 lat było dla mnie osiągalne. Choć zapewne też jest to jakiś ogólny wyznacznik trwałości dysku, skoro producent daje takie, a nie inne ograniczenia.

Jednej rzeczy natomiast nie doczytałem wcześniej. Niestety wydaje mi się, że dysk jest na kościach QLC. "Wydaje" bo nie mogę tego znaleźć nawet w oficjalnej broszurce Cruciala (i nie ma takiego info w większości sklepów - co jest co najmniej dziwne). Opieram się więc na artykułach / recenzjach z sieci.

Na ile jest to istotne?

« Odpowiedź #4391 dnia: Grudnia 04, 2022, 19:07:00 »
Ten Crucial P3 2TB do mnie dotarł, ale nadal go nie zamontowałem (nie rozpakowałem nawet). Te kości QLC nie dają mi jednak spokoju, więc chyba zrobię zwrot. I chodzi nie tyle o trwałość co również o to, że (wg tego co udało mi się znaleźć) dyski na kościach QLC są podobno bardziej podatne na spowolnienie prędkości po zapełnieniu, niż te na kościach TLC.

Ogólnie uważam, że informacja o tym jaki rodzaj kości zastosowano jest dość istotna i powinna być jasno określona przez producenta i podana na stronie sklepu. No chyba, że przyjąć zasadę, że jeśli jej brakuje, to wiadomo, że produkt jest na kościach QLC...

Poza wspomnianym wyżej, droższym modelem KC3000 od Kingstona jest też tańsza alternatywa - https://www.ceneo.pl/140261874. Tylko przeraziło mnie, że na Allegro w recenzji ktoś wrzucił zrzut z CrystalDiskInfo z temperaturą 86 C (lol). Poza tym zalazłem jeszcze taką ciekawostkę od PNY na TLC w dobrej cenie:

https://www.ceneo.pl/81548925

Nigdy nie miałem nic od nich, ale oceny pozytywne. TBW 660 TB.

Ktoś ma jakieś doświadczenia z dyskami od PNY?
« Ostatnia zmiana: Grudnia 04, 2022, 19:12:39 wysłana przez Jascha »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4392 dnia: Grudnia 04, 2022, 20:18:06 »
Dysku QLC nie brałbym na dysk systemowy, ale jako magazyn gier mam i używam. QLC może się przytkać jeśli naraz zapisujemy bardzo dużo danych, ale przy grach to rzadki scenariusz. Spowolnienie po zapełnieniu też dotyczy prędkości zapisu, odczyt pozostaje mniej więcej na tym samym poziomie.

Tanie Kingstony to o ile pamiętam najtańsze podzespoły z tego co aktualnie jest dostępne. Nawet nie precyzują specyfikacji, bo ta może się zmienić w zależności od partii.

A co do temperatur, grzeje się kontroler przy intensywnej pracy. Flash to nawet lubi jak jest mu ciepło.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #4393 dnia: Grudnia 05, 2022, 07:59:11 »
Podobna historia była w swoim czasie z kostkami TLC, a wcześniej z MLC. A jeszcze wcześniej wojna o kontrolery do nich. Teraz nikt sobie tym głowy nie zawraca. Owszem QLC nie grzeszą trwałością, ale czy kiedykolwiek dobijesz do limitu to raczej wątpię. Nie wiem czy przy dzisiejszych cenach dysków SSD jest się czym przejmować. Nawet na dysk systemowy może nie być dramatu. Może się okazać, że szybciej go wymienisz na większy niż zajedziesz na śmierć. Na gry to w ogóle bym się nie zastanawiał...

Dyski się grzeją od zawsze, stąd radiatory do nich, ale przy normalnym użytkowaniu on nie powinien być gorący. Im więcej operacji, przewalania dużych plików, tym będzie cieplejszy.

PNY firma jak firma. Nie ma się co sugerować. Kiedyś miałem od nich sporo pendrive'ów. Liczy się i chyba jakąś kartę graficzną. Dawne czasy ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #4394 dnia: Grudnia 05, 2022, 08:45:37 »
Tak jak pisałem bierz tego KC3000 + radiator. U mnie w stresie (testy zapisów i odczytów) miał 56 stopni maks. Natomiast to prawda że sam dysk się grzeje, identycznie jak Samsungi, wiec i tu i tu radiator (osobny) to obowiązek (Samsung 980 Pro potrafił mi łyknąć 76 stopni bez radiatora, z tym MC1 Pro niżej nie dochodzi do 60 nawet u mnie, radiator zbił temp. na nim o 20 stopni!). O tym często się zapomina, ale jak dysk łapie throtlling to mamy też efekt dławienia więc lepiej utrzymywać wszystko na M.2 poniżej 60 stopni.

https://allegro.pl/oferta/kingston-kc3000-1tb-m-2-nvme-pcie-4-0-12620232269

Wersja MC1: https://allegro.pl/oferta/radiator-do-dysku-ssd-m-2-mnve-be-quiet-mc1-bz002-12156655627 lub jeśli się zmieści MC1 Pro: https://allegro.pl/oferta/radiator-be-quiet-mc1-pro-ssd-cooler-m-2-2280-12423464863 (ps. mam oba).
« Ostatnia zmiana: Grudnia 05, 2022, 09:32:13 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl