Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 501752 razy)

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #4440 dnia: Lutego 01, 2023, 21:39:33 »
W przejściówki nie mam zamiaru się bawić. Jeśli w symulatorze różnicy między NVMe a SATA nie odczuję, to chyba pójdę w SATA. Pytanie tylko czy szukać dysku na kościach TLC czy MLC?
« Ostatnia zmiana: Lutego 01, 2023, 21:48:30 wysłana przez rush »

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #4441 dnia: Lutego 01, 2023, 21:49:03 »
Jeden siusiak. Każde z tych kości są godne polecenia obecnie. TLC są trzywarstwowe, MLC dwu. Mniej warstw to więcej zapisów i ogólna żywotność. W jednym czy drugim przypadku braknie Ci życia, aby te kostki zajechać używając dysku do zabawy.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #4442 dnia: Lutego 02, 2023, 17:55:29 »
Cześć,
Rozważam powoli wymianę mojego leciwego zestawu.
Czy zestawy na PurePC są godne polecenia?
https://www.purepc.pl/jaki-komputer-do-gier-kupic-polecane-zestawy-komputerowe-na-luty-2023-gotowe-konfiguracje-w-roznych-cenach
Chciałem od razu kupić coś na zapas na kolejne kilka lat - rozważałem 4070Ti. Jedyny zestaw z tą kartą jest za 8500zł (co mnie zasmuciło). Jest możliwość/sens wymiany procka, płyty głównej z tego zestawu na jakieś tańsze modele czy zrobi się bottleneck w stosunku do 4070Ti?
Czy może możecie polecić coś innego albo lepiej poczekać na 4070/4060 dla oszczędności?
Chciałbym, żeby jakoś to działało w MFS VR.
Sorry, od jakiegoś czasu nie siedzę w sprzęcie i straciłem rozeznanie.
I am once again asking for your support...
« Ostatnia zmiana: Lutego 02, 2023, 18:30:37 wysłana przez KosiMazaki »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4443 dnia: Lutego 02, 2023, 18:11:22 »
Z MSFS, to Ryzen 5800X3D z tańszego zestawu będzie działał porównywalnie albo i lepiej. AIO też zbędne. Płyty MSI mają funkcję kombostrike w BIOSie, którą można obniżyć temperatury 5800X3D mimo, że normalnie ten procesor nie pozwala na grzebanie w napięciach i zegarach.

Z drugiej strony 16GB RAM to malutko. Przydałoby się co najmniej 32GB.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #4444 dnia: Lutego 07, 2023, 10:24:56 »
Po ostatniej dyskusji odnośnie wyboru dysku, odniosłem wrażenie, że w grach / symulatorach nie ma odczuwalnej różnicy pomiędzy SSD 2.5" SATA (500 MB/s), a dyskiem NVME M.2 3000 MB/s. Więc na co komu takie dyski: SSD AORUS Gen.5 10000
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

« Odpowiedź #4445 dnia: Lutego 07, 2023, 11:07:36 »
To już jest sztuka dla sztuki trochę. Chyba że akurat masz potrzebę ne przenoszenia dużych ilości danych, ale to jest margines.
Tak samo jak 22 calowe monitory 8k, odświeżanie 240hz czy dodawanie diód RGB do wszystkiego.
Chodzi o pokazanie że potrafisz (jako firma) to zrobić.
Oczywiście pojawia się jeszcze aspekt kapitalistyczny, firmy cały czas muszą wprowadzać nowe technologie i je sprzedawać. Zbankrutują jeżeli stwierdzą że mało kto potrzebuje tak absurdalnych szybkości, i przeciętny dysk SSD dla 90% jest wystarczający.
Oczywiście są też ludzie którzy mają za dużo pieniędzy, i chcą kupować wszystko co najdroższe.

Uogólniając trochę, najwięcej sensu ma kupowanie sprzętu ze średniej półki cenowej. Jeżeli nie masz konkretnej potrzeby na bardzo dużą ilość ramu czy olbrzymie prędkości kopiowania to średnia półka cenowa Cię zadowoli i nie przepłacisz.
Swoją drogą w grach dyski wpływają tylko na czas ładowania, więc jeżeli wszystko się ładuje płynnie na wolniejszym dysku, to nawet nie zauważysz różnicy po zmianie na szybszy

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #4446 dnia: Lutego 07, 2023, 11:13:16 »
Ewentualnie do profesjonalnych zastosowań, stacji roboczych, blendera czy montażu filmów 8k. Ogólnie wszędzie tam, gdzie przewala się i pracuje na dużych plikach. Tam takie dyski mogą funkcjonować, póki co zwykły Kowalski nie odczuje różnicy przy zabawie na swojej PS5 :). No i na fotkach w kompie wygląda dobrze, nie wspominając, że daje +5 punktów do charyzmy na dzielni :).

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #4447 dnia: Lutego 21, 2023, 17:53:22 »
Budżet na nową kartę wzrósł do 3000 tyś. Jakie modele byście polecili? Nvidia czy AMD?

« Odpowiedź #4448 dnia: Lutego 22, 2023, 23:04:47 »
Zakładam że miałeś na myśli 3 tyś? :)

Po latach pracy z różnymi dziwnymi rzeczami przy kompie, główne różnice jakie wydaje mi się że są to:
1. NVidia ma lepsze sterowniki
2. Radeony są tańsze

Reszta zależy od chwilowej sytuacji na rynku, promocji itp.
Patrząc na user benchmark karty z największym wskaźnikiem opłacalności w tym przedziale cenowym to RTX 3060 do 3070-Ti.

Pytanie czy chcesz używkę czy nową, i jak "wybajerowaną" chcesz

« Odpowiedź #4449 dnia: Lutego 23, 2023, 07:14:57 »

Po latach pracy z różnymi dziwnymi rzeczami przy kompie, główne różnice jakie wydaje mi się że są to:
1. NVidia ma lepsze sterowniki
2. Radeony są tańsze

Reszta zależy od chwilowej sytuacji na rynku, promocji itp.
Patrząc na user benchmark karty z największym wskaźnikiem opłacalności w tym przedziale cenowym to RTX 3060 do 3070-Ti.

Wprawdzie nigdy nie miałem karty od czerwonych, zawsze Nvidię, to patrząc pod kątem ilości pamięci, Radeony mają w tym zakresie cenowym przewagę.
RTX 3070Ti, byłby idealny, tylko pamięci trochę mało. Może lepiej zaryzykować używkę? Używane RTX 3080 Ti na gwarancji są już w okolicy 3000 pln.

« Odpowiedź #4450 dnia: Lutego 23, 2023, 07:47:26 »
Czy brać używkę czy nie, to już zależy od Ciebie.
Wiadomo, kupisz lepszą kartę w niższej cenie, i jeżeli dobrze trafisz to posłuży Ci kolejne 10 lat.
Ale zawsze jest ryzyko, że trafisz bubla.
Osobiście nigdy nie kupowałem używki. Wolę zapłacić więcej i być bezpieczny, a dzięki ratom 0% które są w większości marketów aż tak tego nie odczuwam

« Odpowiedź #4451 dnia: Lutego 23, 2023, 09:05:02 »

Tak, 3 tyś. Używana nie wchodzi w grę. Myślałem nad Gigabyte Gaming OC który po rejestracji ma 4 lata gwarancji, jaki inny model RTX brać pod uwagę? Nad Radeonem też myślałem tylko obawiam się trochę sterowników i późniejszych problemów, nigdy nie miałem karty od AMD. Jakie ewentualnie modele Radeonów? Faktycznie 8GB trochę mnie martwi może jednak AMD to lepszy wybór.

« Odpowiedź #4452 dnia: Lutego 23, 2023, 12:43:54 »
A może RTX3060 12GB? Nie wiem jakiej rozdzielczości masz monitor, jak Full HD, to chyba wystarczy. A z drugiej strony, RTX3070 Ti jest znacznie mocniejszy.
Wybór należy do Ciebie. :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #4453 dnia: Lutego 23, 2023, 14:12:43 »
Nad Radeonem też myślałem tylko obawiam się trochę sterowników i późniejszych problemów, nigdy nie miałem karty od AMD. Jakie ewentualnie modele Radeonów? Faktycznie 8GB trochę mnie martwi może jednak AMD to lepszy wybór.

Mit. Sterownik jak sterownik (choć ostatni AMD ponoć co niektórym wywalił BSOD). Wszystkim się zdarzają potknięcia i wpadki (kabelki, wtyki, komory parowe). Faktem jest, że więcej gier lepiej działa na kartach zielonych, bo tam często dostarczona jest infrastruktura zielona. Do tego dochodzi fakt, że przez ostatnie lata GeForce'y były kartami lepszymi, szybszymi, stąd ich popularność. Radeony trochę się grzały, ale w dobie kart 40xx ciężko mówić o chłodnych kartach. AMD jest mniejszą firmą i nie może tak lobbować na swoją korzyść. Przez to niektóre tytuły działały gorzej. Obie firmy potrafiły mieć potknięcia jeśli chodzi o kulturę pracy, temperatury etc. Natomiast jak to w życiu bywa nie przywiązuj się do marek, a tego co w danej kwocie możesz zyskać i bierz najlepszą opcję.

Czasy są takie, że nikomu nie chce się, nie opłaca się optymalizować gier. Wypuszcza się alfy, bety, srety... zbabolone i niedopracowane, a potem latami się łata albo i nie. Według mnie o wiele lepiej sprawdzić sobie na Youtube'ie czy portalach jak dana karta wypada w grach, w testach i zastanowić się czy to Ci pasuje czy nie.

Na korzyść Radeona przemawia Freesync, Vulcan, na Geforce'a np. Gsync, PhysX. Trzeba być świadomym użytkownikiem, a trzymać się utartych schematów rodem sprzed dwóch dekad ("Bierz Intela, bo tylko Intel, a AMD to K6 czyli syf: :)).

« Odpowiedź #4454 dnia: Lutego 23, 2023, 18:16:24 »
Nie wiem jakiej rozdzielczości masz monitor, jak Full HD, to chyba wystarczy.
2560x1440 WQHD 165Hz. Zastanawiam się też która karta będzie najlepsza do procesora. W tej chwili siedzi R5 3600 ale po głowie chodzi zmiana na R5 5600, więc to też muszę brać pod uwagę przy wyborze.