Nad Radeonem też myślałem tylko obawiam się trochę sterowników i późniejszych problemów, nigdy nie miałem karty od AMD. Jakie ewentualnie modele Radeonów? Faktycznie 8GB trochę mnie martwi może jednak AMD to lepszy wybór.
Mit. Sterownik jak sterownik (choć ostatni AMD ponoć co niektórym wywalił BSOD). Wszystkim się zdarzają potknięcia i wpadki (kabelki, wtyki, komory parowe). Faktem jest, że więcej gier lepiej działa na kartach zielonych, bo tam często dostarczona jest infrastruktura zielona. Do tego dochodzi fakt, że przez ostatnie lata GeForce'y były kartami lepszymi, szybszymi, stąd ich popularność. Radeony trochę się grzały, ale w dobie kart 40xx ciężko mówić o chłodnych kartach. AMD jest mniejszą firmą i nie może tak lobbować na swoją korzyść. Przez to niektóre tytuły działały gorzej. Obie firmy potrafiły mieć potknięcia jeśli chodzi o kulturę pracy, temperatury etc. Natomiast jak to w życiu bywa nie przywiązuj się do marek, a tego co w danej kwocie możesz zyskać i bierz najlepszą opcję.
Czasy są takie, że nikomu nie chce się, nie opłaca się optymalizować gier. Wypuszcza się alfy, bety, srety... zbabolone i niedopracowane, a potem latami się łata albo i nie. Według mnie o wiele lepiej sprawdzić sobie na Youtube'ie czy portalach jak dana karta wypada w grach, w testach i zastanowić się czy to Ci pasuje czy nie.
Na korzyść Radeona przemawia Freesync, Vulcan, na Geforce'a np. Gsync, PhysX. Trzeba być świadomym użytkownikiem, a trzymać się utartych schematów rodem sprzed dwóch dekad ("Bierz Intela, bo tylko Intel, a AMD to K6 czyli syf:

).