Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502961 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #4470 dnia: Kwietnia 07, 2023, 14:28:00 »
Rutkov, obawiam się że ograniczeniem może być też zasilacz. 650W to w przypadku nvidii oficjalnie pułap mniej więcej RTX 3070 / 3070 Ti. Chyba, że rozważysz AMD. Procesor chyba jednak się nie obroni przy czymś mocniejszym. Jeżeli bierzesz pod uwagę też karty serii 40, to pamiętaj że nie tylko długość ale też szerokość karty będzie miała znaczenie. Zgadzam się, że może rozsądniej odłożyć trochę kasy i pomyśleć o poważniejszej modernizacji...
Русский военный корабль, иди нахуй

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #4471 dnia: Kwietnia 07, 2023, 14:45:42 »
Nie przesadzałbym, że co generacja to CPU zaliczają solidne skoki wydajności. Przynajmniej u Intela. Sam planowałem zrobić "bieda" modernizację i wymienić swojego 9600K na 9900K i wyszło, że co generacja to mniej więcej przybywa 10-15 FPS w grach. Przeskok z 9xxx na 10xxx to trochę bez sensu, ale już na 12xxx czy 13xxx ma sens, bo zyskujemy +30 klateczek. Pozamiatał AMD z prockiem 5800X3D, bo większa ilość cache'u L3 jak widać potrafi zdziałać cuda. Do tego dochodzi absurdalna wręcz cena procków 9900K, gdzie w przeciągu miesiąca ich ceny z 1300zł wskoczyły na pułapy 1800zł (gdzie 9900KF to koszt w okolicach 1k zł). Przy obecnej cenie Ryśka 5800X3D utrzymującej się w okolicach 1600 zł jest to trochę bez sensu. Fakt zmiana platformy to o wiele więcej zachodu, ale Rutkov jak zwykle musi ulokować solidną gotówkę i spokojnie może zaszaleć i iść w kierunku najnowszych socketów obu producentów. Do tego mu odpadnie mu problem z brakiem mocy jak wymieni sobie kartę graficzną.

Natomiast nawet jeśli Rutkov postawi na starszą platformę AM4 to zyskuje i tak sporo mocy w stosunku do obecnej i9. Może upolować fajne zabawki w dobrych cenach. Za dwa czy trzy lata (o ile nie szybciej) i tak będzie wymieniał zabawki, więc za bardzo bym się nie spinał. Koniec końców jakiego kierunku nie wybierze to i tak zyskuje wzrost wydajności w stosunku do obecnego sprzętu :).

EDIT>>>
Zasilacz sobie poradzi, ale może mocno stracić na kulturze pracy i żywotności. Będzie chodził na pełnym obciążeniu i mocniej będzie grzał się. Przerabiałem to ostatnio. Także jak wymiana wszystkiego to zasilacz też.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #4472 dnia: Kwietnia 07, 2023, 15:40:00 »
No tak, jako rasowy gadzeciarz wiedziałem, że to się tak skończy .
Czyli nie ma co się opierać, zmieniamy zabawki . Do dyspozycji mam jakiś dychę. Trochę martwi mnie zmiana obudowy, bo mam ją na wymiar co wysokości i mogę mieć problem znaleźć odpowiednią ale ona ma już piętnaście lat i czas chyba na emeryturę.
Prosze w takin razie kolegów o radę jakie graty. Zakupu dokonam wprawdzie w maju i być może się pospieszyłem, ale może na przyklad teraz coś warto szybciej wziąć w dobrej cenie.
Jeszcze raz dzięki.

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #4473 dnia: Kwietnia 07, 2023, 19:34:58 »
Zawsze jest opcja użycia tej obudowy. Nie ma co zakładać od razu, że nie wejdzie ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #4474 dnia: Kwietnia 07, 2023, 19:49:06 »
"Wejdzie, choćbyśmy oboje mieli płakać"

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #4475 dnia: Kwietnia 08, 2023, 14:55:51 »
No tak, jako rasowy gadzeciarz wiedziałem, że to się tak skończy .
Czyli nie ma co się opierać, zmieniamy zabawki . Do dyspozycji mam jakiś dychę. Trochę martwi mnie zmiana obudowy, bo mam ją na wymiar co wysokości i mogę mieć problem znaleźć odpowiednią ale ona ma już piętnaście lat i czas chyba na emeryturę.
Prosze w takin razie kolegów o radę jakie graty. Zakupu dokonam wprawdzie w maju i być może się pospieszyłem, ale może na przyklad teraz coś warto szybciej wziąć w dobrej cenie.
Jeszcze raz dzięki.

Rozmarzyłem się, że mam dychę i nie wiem co z nią zrobić. A potem sobie uświadomiłem, że w sumie... to mam. Tylko z natury skąpy jestem. ;D

Gdybym ja miał aktualny swój zestaw (RTX 2070S, i5-9600K) modernizować za 10k, to wyglądałby tak (pod korek :032:):

https://www.morele.net/inventory/info/58d2ec61/

Kilka komentarzy:
  • Ja staram się zawsze pozostawać wierny markom, które znam i które mnie nie zawiodły. Mam już aktualnie drugą kartę graficzną od MSI w wersji Gaming X i bardzo sobie chwalę ten model (zwłaszcza kulturę pracy i tryb pół-pasywnego chłodzenia), ale na pewno 4070Ti można wyrwać taniej, bo akurat ten model jest jednym z droższych.
  • Zestaw na 5800X3D. Jeśli upgrade będzie za kilka miesięcy to można pomyśleć o 7800X3D, płycie AM5 i pamięciach DDR5. Na razie sporo trzebaby za to przepłacić (podatek od nowości).
  • Płyta MSI Tomahawk - również mam aktualnie ten model (Z390) i sobie chwalę.
  • 64GB RAM - może lekki overkill. Aktualnie mam 4x8GB Corsair Vengeance LPX 3000 MHz. Bardzo chciałbym przejść na kości 16GB i docelowo 64GB RAM. Ale pewno na tej pozycji na razie mogę zaoszczędzić (albo kupując 2x16GB albo na razie w ogóle zostawiając to co jest).
  • Chłodzenie wodne - zachcianka. Można sobie darować i zaoszczędzić parę stów na tej pozycji. Aktualnie mam be quiet! Dark Rock 4 135mm. W sumie też mógłby zostać.
  • Zasilacz - aktualnie mam Corsair RM750x. Mam wątpliwości czy na ten zestaw byłby wystarczający. Na pewno lepiej mieć zapas mocny niż składać na styk. Ale potencjalnie również pozycja, którą można sobie darować.
  • Dobra i przestronna obudowa. Ewentualnie coś od Cooler Master. Moja aktualna ma już ponad 10 lat i na pewno nie pomieści nowej karty.

Oczywiście do tego porządny pojemny SSD na M.2, ale to akurat mam, więc nie dodałem do listy.

Może coś z tych rozważań się Tobie przyda.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 08, 2023, 15:04:07 wysłana przez Jascha »

« Odpowiedź #4476 dnia: Kwietnia 08, 2023, 16:35:39 »
I tak jeszcze sobie pomyślałem, że sumie to da się spokojnie zrobić upgrade z 4080 za tę kasę. Pod VR pewnie miałoby to większy sens.

https://www.morele.net/inventory/info/5f02f162/

RAM w tym przypadku zostaje ten sam.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #4477 dnia: Kwietnia 08, 2023, 19:37:44 »
Coś tam mi wpadło w oko, takie luźne do dyskusji wybory. Po rozbiciu zakupu na dwie tury - karta wtedy pójdzie jako druga miesiąc później i dołożę do niej kasę za stare graty ;-) mogę sobie pozwolić na coś lepszego. Nie jestem przekonany na 100% do AMD, ostatnio miałem go na pokładzie 20 kilka lat temu. Ale chyba czasy się zmieniły i widzę, że wszyscy uważają go za równego Intelowi.https://www.morele.net/inventory/info/a0554202/

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4478 dnia: Kwietnia 08, 2023, 20:18:25 »
7900X to procesor bez 3d cache, w takim MSFS wypada gorzej, niż 5800X3D. Poza tym nie warto do grania inwestować w tyle jajek, 7800X3D, od biedy 7700X albo intel 13600k.

Ewentualnie jak dobrze pójdzie, to za tydzień-dwa będę miał na sprzedaż 5800X3D.

z kolei na GPU od AMD w tej generacji widziałem sporo narzekań na forum DCS, że działają gorzej nawet niż poprzednia generacja ich kart. Nie wiem czy to już naprawione.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #4479 dnia: Kwietnia 08, 2023, 20:50:09 »
O, dzięki, konkretne spostrzeżenia. 5800 bym nie chciał, chyba lepiej już iść w AM5 w AMD. Wolę coś topowego brać gdy wymieniam graty, bo nigdy nie wiem kiedy mnie najdzie chęć i przede wszystkim gotówka na zmiany. Może być 3 lata jak teraz, może być 6. To co mnie interesuje, to oczywiście głównie VR, dziś mam Reverba G2, ale być może coś nowego się pojawi w przyszłym roku i dobrze było, bym był na średniej półce wtedy ze sprzętem przynajmniej. Grafa AMD mi na razie nie podchodzi ogólnie bo mam monitor z G-Sync i być może i jego zmienię w wakacje ale nie jest to pewne. DCS mnie nie interesuje i nie będzie interesował ;-P

Na co zmieniasz swego 5800?

« Odpowiedź #4480 dnia: Kwietnia 08, 2023, 20:52:29 »
Tak jak pisze some1. Ten 7900X ma sens jeśli potrzebujesz procesora głównie do zastosowań niezwiązanych z graniem. Do grania najlepsze są te 3D na końcu. Choć powiedzmy sobie też szczerze, że w 4K te różnice są minimalne (ale zależy to od tytułu również, te AMD właśnie świetnie spisują się w MSFS - i chyba ogólnie w simach).

Tu jest fajne zestawienie (recenzja dotyczy 7800X3D):

FHD https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-7800x3d/19.html
QHD https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-7800x3d/20.html
UHD https://www.techpowerup.com/review/amd-ryzen-7-7800x3d/21.html

Dla mnie akurat znaczenie ma głównie 1440p, bo to rozdzielczość, w której najczęściej gram.

Płyta za 1,6k - lekka przesada, chyba że to świadomy wybór wg specyfikacji. W sumie to wszystkie płyty na AM5 są na razie cholernie drogie.

Zasilacz Seasonic albo Corsair. Ja bym tego do budy nie włożył.

Ja też od zawsze na Intelu siedziałem. Kolejny procesor to będzie mój pierwszy AMD w życiu. Do GPU od AMD jeszcze nie dojrzałem. Głównie z tego powodu, że jestem zależny od G-Sync na monitorze i telewizorze.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 08, 2023, 20:58:07 wysłana przez Jascha »

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #4481 dnia: Kwietnia 08, 2023, 21:07:06 »
To widzę podobnie jak ja. Wybór AMD już chyba u mnie zapadł, rozumiem, że fakt iż dobrze spisuje się w simach dotyczy to również VR. Płyta ceną mnie nie straszy. Karta będzie RTX, pytanie tylko czy 4070, czy 4080. Ten zasilacz wziąłem tak raczej na pałę, patrząc bardzie na moc. Cieszę się, że udało mi się budę znaleźć w wymiarach i ze slotami 5,25. Musze mieć dostęp jeszcze do DVD a dodatkowo do podłączania HDD z zewnątrz.

« Odpowiedź #4482 dnia: Kwietnia 08, 2023, 22:37:13 »
To już musisz ocenić sam co jest dla Ciebie warte wydania jakiej kasy. Biorąc pod uwagę kierunek w jakim to idzie, to obawiam się, że możesz skończyć z RTX 4090, 7950X3D i zasilaczem 1200W. Ale jak przyjdzie rachunek za prąd, to żona może zauważyć, że coś jest nie tak. :032:

Tutaj porównanie średniej wydajności w odniesieniu do RTX 4070Ti (na bazie modelu ASUSA):

https://www.techpowerup.com/review/asus-geforce-rtx-4070-ti-tuf/32.html

Czyli w 2K i 4K 4080 daje przyrost wydajności ok. 20-25%. Im wyższa rozdzielczość tym szala bardziej przechyla się na korzyść 4080.

W VR podobno każdy fps na wagę złota (czytając posty YoYa). Na pewno skoro grasz teraz na 2080Ti w VR, to na 4070Ti też dasz radę. A na 4080 będzie się grać lepiej, niż na 4070Ti. Ot, cała filozofia. ;)

Ja akurat w VR nie gram i nie planuję w najbliższym czasie, więc ładowanie się w 4080 jest dla mnie raczej mało opłacalne. Z drugiej strony, najdroższe modele 4070Ti od najtańszych 4080 dzieli w sumie tylko trochę ponad 1000 PLN.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 08, 2023, 22:42:49 wysłana przez Jascha »

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #4483 dnia: Kwietnia 08, 2023, 23:10:55 »
Zawsze kupuję dobry sprzęt z myślą - kartę nie biorę topową, bo ją za dwa lata wymienię, zostawiając resztę bebechów, potem gdy zaczynam o tym myśleć i pisać na forum, kończy się na nowym kompie ;-)

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #4484 dnia: Kwietnia 12, 2023, 22:16:09 »
Panowie, jeśli można prosić o kilka wyjaśnień. Po pierwsze, Ryzeny maja różne wartości cache (chyba o to chodzi?) i ceny są różne. Jest np procesor AMD Ryzen 9 7950X, 4.5 GHz, 64 MB, BOX (100-100000514WOF) w cenie poniżej 3 tys. choć jego cena z 124MB jest 3800 około. Widzę, że mają również różne taktowania. Jakie jest wystarczające do grania i VR? Druga kwestia to latency pamięci, w zestawach na purepc podają, że CL 30 jest ok do Ryzena 7950X3D. Racje mają?