Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 505212 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #4545 dnia: Lipca 17, 2023, 06:41:34 »
Radeon RX6950XT może być
Biorąc pod uwagę też zmianę procka to czy zasilacz 650W da radę uciągnąć całą platformę?

« Odpowiedź #4546 dnia: Lipca 17, 2023, 17:48:09 »
RX6950XT potrafi mieć piki do 500W moim zdaniem lepiej brać RX6900XT no i jest jeszcze 4070 który ma dużo lepsza kulturę pracy choć jest trochę słabszy i droższy. Nvidia ma funkcję sztucznego generowanie klatek z błędami graficznymi ale poprawiające płynność, gsync i rtx który podobno daje radę. Jeżeli nie interesuje Cię żadna z tych technologi to Radeon jest ok.

Na dole spoko porównanie że względu na rozdzielczość i ustawienia graficzne. Nie ma idealnej karty, moim zdaniem królem opłacalności jest RX6800XT ale zakładając, że nie patrzysz na to o czym pisałem wcześniej. Sam mam RX6650XT który jest raczej z niskiego poziomu, sterowniki nie sprawiają mi problemów. Gdzieś czytałem, że RX6700/RTX3070 to poziom konsoli PS5 więc wszystko co mocniejsze spokojnie starczy do końca tej generacji konsol ale to już takie gdybanie.

https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/K6mi2RSSsTRUvQiqCU7thh-1200-80.png.webp
https://www.tomshardware.com/reviews/gpu-hierarchy,4388.html

« Odpowiedź #4547 dnia: Lipca 17, 2023, 18:15:59 »
Gdzieś czytałem, że RX6700/RTX3070 to poziom konsoli PS5 więc wszystko co mocniejsze spokojnie starczy do końca tej generacji konsol ale to już takie gdybanie.
Nie można porównywać podzespołów komputera do konsol. Oba środowiska pomimo zbliżonej konstrukcji dzieli przepaść programistyczna.
To tak jak porównywać moc silnika odrzutowego myśliwca z jednostką napędową okrętu podwodnego. Tu i tu możesz dojść do porównywania "megawatów", ale obie konstrukcje działają w zupełnie innych środowiskach.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #4548 dnia: Lipca 17, 2023, 18:34:14 »
Racja, to dla żartu było. Co do karty to warto zobaczyć co w chcesz grać bo może jakaś gra bardziej faworyzuje któregoś producenta.

« Odpowiedź #4549 dnia: Lipca 17, 2023, 22:19:37 »
Głównie symulatory DCS, MSFS, czasem jakieś typu ETS2 itp. W pozostałe np. RDR2, CoD czy F1 to pykam na konsoli.

« Odpowiedź #4550 dnia: Lipca 18, 2023, 16:14:24 »
MSFS 2020 ma obsługę DLSS3, więc karta nvidii będzie nieco szybsza, chodź jak mówią niektórzy, przy DLSS3 obraz jest nieco rozmazany._Tu masz filmik z testu 5800X3D i RTX 4070: https://www.youtube.com/watch?v=pENBbVzED3o.
W DCS nie ma jakiś nowych benchmarków po wydaniu MT, więc ciężko coś powiedzieć. Generalnie Radon kusi większą ilością pamięci, ale jest też bardziej prądożerny. Co do konieczności wymiany zasilacza to według kalkulatora na stronie bequiet 650W do RTX 4070 wystarczy, ale ostrożnie bym do tego podchodził. Tu trzeba by pogrzebać głębiej.
« Ostatnia zmiana: Lipca 18, 2023, 17:26:09 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #4551 dnia: Sierpnia 02, 2023, 23:52:27 »
Powoli zabieram się do wymiany flaków, chciałbym sfinalizować do końca miesiąca póki urlop pozwoli siedzieć i instalować wszystko od nowa.
No to po kolei.
Obecnie posiadam: Seasonica Focus+ 750W, MSI MAG Z390 TOMAHAWK, i5-9600K @ 4.7 GHz, SilentiumPC Fortis 3 HE1425 V2 140mm, MSI RTX 3080 Gaming X, G.SKILL 32GB(2x16GB) 3200MHz CL16 Ripjaws V Black, Kingston A2000 M.2 NVMe 500GB, Crucial MX500 1 TB, WD Blue 2 GB, nagrywarka DVD jakaś Asusa, SB Audigy EX na PCIe, 5 wentylatorów 120 mm (1 wlot dół, 2 wlot przód, 1 wylot tył, 2 wylot góra). Buda duża, SilentiumPC Gladius X80 ze zdemontowanym górnym koszyczkiem na dyski.
Co chcę: zmienić platformę na nowszą zostawiając budę, kartę graficzną i zasilacz. Karta będzie w kolejnej transzy, jak zaczną sprzedawać pewne używane 4080. ;)
Cel wykorzystania: Wiadomo, że do nauki a jak! ;) Czyli czas pozwala na MSFS 2020, później 2024; czasem CoD, Cyberpunk, Last of Us plus dalsze konwersje Naughty Dog z PS5, a młody Farming Simulator. Sporadycznie VR - HL:Alyx, MSFS. Nie streamuję, nie obrabiam wideo, nie obrabiam grafiki 3D, w zasadzie nic z "pro" użytków. Większość czasu idle na www, Office, Youtube, film.
Platforma: tu jest problem, bo od dłuższego czasu byłem fanem intela jako wydajniejszej platformy. Ostatni AMD u mnie, to był Athlon 64 X2. Jednak obecnie Ryzen 7 7800X3D kusi wydajnością w zakresie gier i może być ciekawą opcją na kolejne kilka lat.

Mam wstępnie dwie opcje:
1. intel
płyta główna: MSI MAG Z790 TOMAHAWK WIFI / MSI PRO Z790-A WIFI - obecnie mam MSI Tomahawk i jestem z tego zadowolony. Stąd taki pierwszy wybór. Różnica 100 zł nie jest jakaś ogromna w tym zakresie cenowym względem PRO. Dodatkowo zaletą Toporka może być duża odległość między głównym slotem PCIX 16x od PCIX 4x, gdzie zamontuję sobie SB Audigy. Na wysokości ostatniego slotu mam śledzia z wyjściami USB.
procesor: Intel Core i5-13600KF lub i7-13700KF - raczej bez integry. Zastanawiam się jeszcze nad ilością rdzeni. Z jednej strony obiecują w nowym MSFS lepszą wielowątkowość, ale te zapowiedzi o wielowątkowości w grach słyszę od 20 lat. Więc raczej i5. Podkręcanie uproszczone mnożnikiem, delikatne, bez zabawy w tuning, nie pod limity. Bez de-capingu.
pamięć DDR5: Kingston FURY 32GB (2x16GB) 6000MHz CL32 Renegade Silver - wyglądają na kompromis wydajność/cena. Nie będą podkręcane ponad XMP.
chłodzenie: Arctic Liquid Freezer II 2x120mm lub ENDORFY Navis F240 2x120mm - większa chłodnica się mi nie zmieści na górę obudowy. Patrząc na testy, to raczej Arctic.
termopad: Honeywell PTM7950 - w miejsce pasty termoprzewodzącej Thermal Grizzly Kryonaut.

2. AMD
płyta główna: MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI lub MSI MAG X670E TOMAHAWK WIFI - jak wyżej, obecnie mam MSI Tomahawk i jestem z tego zadowolony. Zastanawiam się nad chipsetem, ale ze względu na brak podkręcania B650 powinien wystarczyć. Jednak Tomahawk na B650 ma "odwrotne" umieszczenie dolnych slotów PCI-X, przez co Audigy będę musiał umieścić w pełnym slocie PCIX - działać będzie, ale niesmak pozostanie. ;) Być może wersje PRO, ale różnica 100 zł względem Tomahawk nie jest jakaś ogromna. Większą różnicą robią chipsety.
procesor: Ryzen 7 7800X3D. Bez podkręcania, bo mało co to daje a wymaga względnie dużego zaangażowania. Bolączką może być kiepska pasta pod IHS, ale nie będę go zdzierał.
pamięć DDR5: Kingston FURY 32GB (2x16GB) 6000MHz CL32 Renegade Silver - wyglądają na kompromis wydajność/cena. Ryzen i tak nie skorzysta z szybszych.
chłodzenie: Arctic Liquid Freezer II 2x120mm lub ENDORFY Navis F240 2x120mm - większa chłodnica się mi nie zmieści na górę obudowy. Patrząc na testy, to raczej Arctic.
termopad: Honeywell PTM7950 - w miejsce pasty termoprzewodzącej Thermal Grizzly Kryonaut. Chociaż pasta pod IHS może zniwelować zalety pada i możliwe, że wystarczy pasta.

No i wisienką na torcie będzie stety/niestety Win 11 aby w pełni obsłużyć intela 13 gen/Ryzena. No cóż, mam Win 10 BOX, to powinno się dać wykorzystać klucz i zainstalować także 11. A miało być tak pięknie i 10 miała być ostateczna a tu już powoli 12 puka zza okna. ;P

Obecnie jestem jak ten osiołek, któremu w żłoby dano. Z jednej strony "stary, dobry intel", ale wydajność w grach i efektywność energetyczna mówi że lepszy Ryzen, który znów lubi sobie spalić styki na procku i na MOBO, ale znów update BIOS to naprawia… Tak, wiem, cudowne są zdanie wielokrotnie złożone. A te bez interpunkcji są dodatkowo premiowane. ;)

Jakieś uwagi od posiadaczy obu platform?
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 03, 2023, 08:04:35 wysłana przez KosiMazaki »
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #4552 dnia: Sierpnia 03, 2023, 08:09:51 »
Obie platformy są godne polecenia. Sam przeskoczyłem po wielu latach na AMD, tylko 5800X3D. Nie licząc drobnych niuansów jak np. działanie wentylatorów w chłodzeniu CPU nie czuję dyskomfortu. Nie wiem tylko jak sytuacja z puchnącymi prockami się zakończyła, ale tak naprawdę twój wybór sprowadza się tylko do tego co bardziej Ci pasuje.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4553 dnia: Sierpnia 03, 2023, 09:23:26 »
Temat palących się procesorów AMD ucichł, wygląda na to, że poprawki w biosach wystarczyły.

Do 7800X3D nie trzeba windows 11, sam siedzę na dziesiątce, której nie reinstalowałem od dawna, po prostu przekładam dysk pomiędzy komputerami.

Intela podobno da się pogonić tak, żeby dorównał wydajnością w grach 7800X3D, ale to tego potrzeba dobrych, ręcznie ustawionych pamięci i dobrego chłodzenia. AMD zapewnia taką wydajność prosto z pudełka na przeciętnych pamięciach. 6000MHz to praktyczny maks dla AMD, szybsze nie zawsze działają i trzeba grzebać.

Do tego AMD zadowoli się niedużym chłodzeniem, w grach przeważnie pobiera 40-50W, w benchmarkach do 90W, średniej wielkości chłodzenie powietrzne albo małe AIO poradzi z tym sobie bez problemu. Temperatury będą wysokie tak czy siak, bo to odprowadzenie ciepła jest problemem a nie wielkość chłodnicy, ale to już zmartwienie kontrolera CPU, który sam będzie pilnował limitów. Tylko wentylatory na chłodnicy trzeba ręcznie ustawić tak, żeby nie wyły jak CPU zgłosi 80-90 stopni.

Teoretycznie AMD jest też bardziej "przyszłościowe", jest nadzieja, że nadal będzie kompatybilne z szybszymi procesorami za kilka lat. Z790 zbliża się do końca życia podstawki. Będzie tylko jeden mały "refresh" Intela przed wymianą na nowy socket.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #4554 dnia: Sierpnia 03, 2023, 10:29:34 »
Windows 11 też jest OK. Nie widzę powodu, żeby się go tak bać. Nie odczuwam żadnych negatywów stosunku do poprzednika. Nawet już zasoby nie są problemem. No chyba, że komuś zależy na czymś konkretnym np. VR działa lepiej na Win10 to wtedy bym jeszcze się trzymał, ale w innym wypadku spokojnie można przesiadać się.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #4555 dnia: Sierpnia 03, 2023, 18:02:39 »
Bez przesady z tą pogonią za wydajnością CPU. Wyżyłowany ram ile da w grach? 2-3FPS? Wiadomo w CineBenchu punktów nastuka. Osobiście nie zauważyłem jakiegoś gigantycznego przyrostu po zmianie i7-4790k na 5800x3D_(NZXT B550+RTX3080+32GB+3440x1440 34”). Klatkaż skoczył nie przeczę, ale nie było jakichś spektakularnych przyrostów. Tak jak pisałem w benchmarkach punktów nabije, ale kto gra w benchmarki.
Nie wiem jak jest z 7800x3D, ale 5800x3D dzięki "3d v-cache" ma wywalone na szynę pamięci - przynajmniej w grach. Nie wiedzę różnicy w klatkach przy 3200 MHz, 3600 MHz, a ciągnięciu na 4200-4400 MHz (nawet jest gorzej). Najważniejsze by RAM-y 1:1 szły z IF. Jak przegonisz szynę IF zaraz zaczynają się schody z dzielnikami i spadki wydajności.
Procka mam w PBO Tuner przyciętego "-30 allcore", do tego RTX ma przyciętą krzywą zasilania na 875mV z zegarem podciągniętym w boost do 1950MHz. Efekt jest. Jest ciszej, chłodniej i z gniazdka mniej ucieka. Skończyły się te dziwne skoki temperatury i załączanie wentyli, bo nagle Rysiek wpada na pomysł, żeby wszystkie jajka przegonić kilka sekund na 100%. Nie twierdzę, że dalej tak nie robi, ale nie ładuje temperatury do 72 stopni i nie załącza wentyli na 70-80%.

Pisownia. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 03, 2023, 18:24:54 wysłana przez KosiMazaki »
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

« Odpowiedź #4556 dnia: Sierpnia 04, 2023, 23:50:14 »
Ryzen 5800X3D nie był podatny na megaherce pamięci. Z tego co widzę po testach, to 7800X3D lepiej reaguje. Jednak dalej trzeba się wstrzeliwać w sweet spot z pamięciami.

Jeszcze jedno mi przyszło na myśl - przesiadka SSD pod system. Obecne SSD na system i SSD na SATA by poszły w świat a pozostał by zestaw 1 TB SSD na system i programy, 1 TB SSD na MSFS i gry, pozostawiony 2 TB HDD na magazyn danych wszelakich.
Tu dopiero tych żłobów...
Wstępnie na system 1 TB: Samsung 970 EVO Plus 1TB M.2 a na MSFS i gry Lexar NM620 2TB M.2.
Jakieś propozycje?
Taaaa...

« Odpowiedź #4557 dnia: Sierpnia 06, 2023, 10:21:50 »
Czas kupić kartę, wybór padł jednak na RTX 4070, jaki model 3 wentylatorowy w kwocie do 3 tyś. polecacie? Nie ukrywam że korci mnie Asus TUF ale musiałbym dopłacić, pytanie czy warto.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 06, 2023, 10:28:26 wysłana przez rush »

Offline UXA

• *
« Odpowiedź #4558 dnia: Sierpnia 06, 2023, 11:06:58 »
Czas kupić kartę, wybór padł jednak na RTX 4070, jaki model 3 wentylatorowy w kwocie do 3 tyś. polecacie? Nie ukrywam że korci mnie Asus TUF ale musiałbym dopłacić, pytanie czy warto.
Wg mnie, nie warto dopłacać za OC, a tym bardziej za markę. Liczba dodatkowych FPS będzie niewielka i raczej nie zrobi różnicy. Testy wskazują, że droższe karty ani nie wykazują się znacząco większymi osiągami ani dużo niższą temperaturą. Te kilka fps więcej lub parę stopni C mniej w testach, w praktyce nie będzie raczej zauważalne, szczególnie w symulatorach.
Inna rzecz, że w tej chwili poniżej 3 tys. pln są dostępne 4070 z OC, niektóre nawet tańsze niż modele bez overclockingu.
Co do samej 4070, to wydajność powinna być bardziej niż wystarczająca do symulatorów w 1440p a i w 4k nie będzie źle. Jednak do VR będzie lepsza 4070Ti. Te 20% większa wydajność może zrobić różnicę, szczególnie w MSFS.
Ja mam 4070Ti model PNY Verto. Jak kupowałem, to był najtańszy model 4070Ti bez światełek i bez OC. OC mi nie brakuje (i tak ją mogę nieco podkręcić - choć tego nie robię), podświetlenie nie ma dla mnie znaczenia. Nie mam z nią żadnych problemów, a zbudowana jest całkiem solidnie. Osiągi są czasem nawet lepsze niż w testach.
Podsumowując, brałbym najtańszą, nawet dwuwentylatorową. A jak już dopłacać, to do 4070Ti.

« Odpowiedź #4559 dnia: Sierpnia 06, 2023, 12:00:54 »
W związku z tym, że planuję wymienić również procesor to dopłata do 4070Ti nie wchodzi w grę, tylko 4070 biorę pod uwagę.