Powoli zabieram się do wymiany flaków, chciałbym sfinalizować do końca miesiąca póki urlop pozwoli siedzieć i instalować wszystko od nowa.
No to po kolei.
Obecnie posiadam: Seasonica Focus+ 750W, MSI MAG Z390 TOMAHAWK, i5-9600K @ 4.7 GHz, SilentiumPC Fortis 3 HE1425 V2 140mm, MSI RTX 3080 Gaming X, G.SKILL 32GB(2x16GB) 3200MHz CL16 Ripjaws V Black, Kingston A2000 M.2 NVMe 500GB, Crucial MX500 1 TB, WD Blue 2 GB, nagrywarka DVD jakaś Asusa, SB Audigy EX na PCIe, 5 wentylatorów 120 mm (1 wlot dół, 2 wlot przód, 1 wylot tył, 2 wylot góra). Buda duża, SilentiumPC Gladius X80 ze zdemontowanym górnym koszyczkiem na dyski.
Co chcę: zmienić platformę na nowszą zostawiając budę, kartę graficzną i zasilacz. Karta będzie w kolejnej transzy, jak zaczną sprzedawać pewne używane 4080.

Cel wykorzystania: Wiadomo, że do nauki a jak!

Czyli czas pozwala na MSFS 2020, później 2024; czasem CoD, Cyberpunk, Last of Us plus dalsze konwersje Naughty Dog z PS5, a młody Farming Simulator. Sporadycznie VR - HL:Alyx, MSFS. Nie streamuję, nie obrabiam wideo, nie obrabiam grafiki 3D, w zasadzie nic z "pro" użytków. Większość czasu idle na www, Office, Youtube, film.
Platforma: tu jest problem, bo od dłuższego czasu byłem fanem intela jako wydajniejszej platformy. Ostatni AMD u mnie, to był Athlon 64 X2. Jednak obecnie Ryzen 7 7800X3D kusi wydajnością w zakresie gier i może być ciekawą opcją na kolejne kilka lat.
Mam wstępnie dwie opcje:
1. intelpłyta główna: MSI MAG Z790 TOMAHAWK WIFI / MSI PRO Z790-A WIFI - obecnie mam MSI Tomahawk i jestem z tego zadowolony. Stąd taki pierwszy wybór. Różnica 100 zł nie jest jakaś ogromna w tym zakresie cenowym względem PRO. Dodatkowo zaletą
Toporka może być duża odległość między głównym slotem PCIX 16x od PCIX 4x, gdzie zamontuję sobie SB Audigy. Na wysokości ostatniego slotu mam śledzia z wyjściami USB.
procesor: Intel Core i5-13600KF lub i7-13700KF - raczej bez integry. Zastanawiam się jeszcze nad ilością rdzeni. Z jednej strony obiecują w nowym MSFS lepszą wielowątkowość, ale te zapowiedzi o wielowątkowości w grach słyszę od 20 lat. Więc raczej i5. Podkręcanie uproszczone mnożnikiem, delikatne, bez zabawy w tuning, nie pod limity. Bez de-capingu.
pamięć DDR5: Kingston FURY 32GB (2x16GB) 6000MHz CL32 Renegade Silver - wyglądają na kompromis wydajność/cena. Nie będą podkręcane ponad XMP.
chłodzenie: Arctic Liquid Freezer II 2x120mm lub ENDORFY Navis F240 2x120mm - większa chłodnica się mi nie zmieści na górę obudowy. Patrząc na testy, to raczej Arctic.
termopad: Honeywell PTM7950 - w miejsce pasty termoprzewodzącej Thermal Grizzly Kryonaut.
2. AMDpłyta główna: MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI lub MSI MAG X670E TOMAHAWK WIFI - jak wyżej, obecnie mam MSI Tomahawk i jestem z tego zadowolony. Zastanawiam się nad chipsetem, ale ze względu na brak podkręcania B650 powinien wystarczyć. Jednak Tomahawk na B650 ma "odwrotne" umieszczenie dolnych slotów PCI-X, przez co Audigy będę musiał umieścić w pełnym slocie PCIX - działać będzie, ale niesmak pozostanie.

Być może wersje PRO, ale różnica 100 zł względem Tomahawk nie jest jakaś ogromna. Większą różnicą robią chipsety.
procesor: Ryzen 7 7800X3D. Bez podkręcania, bo mało co to daje a wymaga względnie dużego zaangażowania. Bolączką może być kiepska pasta pod IHS, ale nie będę go zdzierał.
pamięć DDR5: Kingston FURY 32GB (2x16GB) 6000MHz CL32 Renegade Silver - wyglądają na kompromis wydajność/cena. Ryzen i tak nie skorzysta z szybszych.
chłodzenie: Arctic Liquid Freezer II 2x120mm lub ENDORFY Navis F240 2x120mm - większa chłodnica się mi nie zmieści na górę obudowy. Patrząc na testy, to raczej Arctic.
termopad: Honeywell PTM7950 - w miejsce pasty termoprzewodzącej Thermal Grizzly Kryonaut. Chociaż pasta pod IHS może zniwelować zalety pada i możliwe, że wystarczy pasta.
No i wisienką na torcie będzie stety/niestety Win 11 aby w pełni obsłużyć intela 13 gen/Ryzena. No cóż, mam Win 10 BOX, to powinno się dać wykorzystać klucz i zainstalować także 11. A miało być tak pięknie i 10 miała być ostateczna a tu już powoli 12 puka zza okna. ;P
Obecnie jestem jak ten osiołek, któremu w żłoby dano. Z jednej strony "stary, dobry intel", ale wydajność w grach i efektywność energetyczna mówi że lepszy Ryzen, który znów lubi sobie spalić styki na procku i na MOBO, ale znów update BIOS to naprawia… Tak, wiem, cudowne są zdanie wielokrotnie złożone. A te bez interpunkcji są dodatkowo premiowane.

Jakieś uwagi od posiadaczy obu platform?