Muszę pomierzyć budę, ale może być z tym problem. Chcę umieścić na górze.
Ostatni tydzień przed dłuższym urlopem, to czasu mało, ale pomierzyłem sobie budę. Okazuje się, że do Gladiusa X80 nie wejdzie all-in-one 280 mm. Okazuje się, że nie wejdzie też i 240 mm... Znaczy mam wybór - albo chłodzenie na wcisk z uwagą na kondensatory od górnego złącza SATA/serii portów albo wchodzi płyta z radiatorami na sekcji zasilania i z pamięciami.
Co się okazuje, ja na górę budy zmieszczę 2 wentylatory 120 mm o grubości do 40 mm. Więc znów mam wybór - zakup nowej budy albo zakup dremela i rzeźbienie. Nie chcę jakiegoś chorego akwarium z ledami a porządna blacha dalej w cenie, to będą robótki ręczne.

Pomysł mam. Wycięcie paska blachy na przewody wodne. Pod ażurowaną konstrukcją górnej płyty wentylatory (zmieszczą się), nad ażurową konstrukcją chłodnica i skręcenie całości razem. Będzie się trzymać na oryginalnej części budy.
Co prawda na górze będzie bez plastikowej ramki ozdobnej, ale to przeżyję a na chłodnicę zawsze mogę na magnesy zapiąć filtry przeciwpyłowe (chociaż to bez sensu).
Jedyna zagwozdka - czy śruby łączące wentylatory i chłodnice będą miały wystarczającą długość. W razie W zostaje Castorama albo inny Brico.

Miałem problem z przegrzewaniem się laptopa, zastosowałem Honeywell TPM7950
Zerknij wyżej, też brałem pod uwagę, ale w Ryzenie problemem jest pasta pod IHS.