Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 501583 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tofik

• Gość
Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« dnia: Maja 25, 2006, 18:19:45 »
Udało mi się odłożyć pewną kwotę pieniędzy więc postanowiłem zmodernizować swojego  rupiecia(NIVIDIA RIVA TNT2-64, celeron 500, HD 10 GB, RAM 128) . Jako że nie jestem na bieżąco to prosił bym o rade, co kupić za 2500zł. Wymienić musze praktycznie całe wnętrze(płyta główna, procesor RAM, karta grafiki, HD, zasilacz). Komputer mi służy praktycznie tylko do jedynych słusznych celów (mam starego iłka oraz FS2002 ale zamierzam nabyć LO) Więc jeżeli na tym forum jest jakaś dobra duszyczka która by mi dać jakieś dobre rady to bym był bardzo wdzięczny.

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 25, 2006, 18:56:42 »
Chłopaku,za dwa i pół klocka kup sobie nowy komputer :021:Ostatnio sprawdzałem w sklepach w Zielonej Górze to za 2500 miałem całkiem niezły wypas włączając w to Athlona 3Ghz,1 giga pamięci RAM i karte graf.GF 6600GT albo Radeon x800XL.

Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

« Odpowiedź #2 dnia: Maja 25, 2006, 19:33:52 »
Athlon 3Ghz a cóż to za wynalazek?
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 25, 2006, 19:44:25 »
Taki sam jak pentium 5,30 Ghz który widziałem na billboardzie w Warszawie.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #4 dnia: Maja 25, 2006, 19:51:50 »
http://sklep.komputronik.pl/konfigurator.php?add=21368

a może tak jeżeli chciałeś tylko dokupić parę rzeczy
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34

« Odpowiedź #5 dnia: Maja 25, 2006, 21:08:05 »
Dokładnie, jedynie nowy komp.

o ile się nie mylę to masz starszą obudowę. Jeżeli włożysz w nią np: 3GHz procesor to się może zagotować. Mocny proc i dla konfortu jego (oraz twojego - wentylatory nie wyją) tylko spora obudowa.

Jak będziesz kupować to zwróć uwagę na np: czy grafika nie jest zintegrowana, na podstawke procesora.

A tak to tylko szukać.

Macias, jak dajesz link do Komputronika (konfigurator) to nigdy go poprawnie nei wyświetli, czegoś zawsze nie ma. Ja jak go otworzyłem to widziałem tylko płytę główną. Jeżeli coś dobrałeś to weź kopiuj i wklej (ale nie link).
Jeżeli tam była tylko płyta to sorki, mój błąd.

A AMD 3GHz, to inaczej procesor oznaczony 3000+ (czyli o wydajności 3GHz, a o taktowaniu 1,8GHz).
Pozdrawiam.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 25, 2006, 22:14:30 »
Ostatnio z kumplem rozważaliśmy składanie kompa w Warszawie w granicach 2000zł, więc wkleję, bo w miarę świeży tekst.

Dodałem w dwóch miejscach (grafa i zasilacz) adnotacje dla granicy 2500zł.
No to jadziem z moją propozycją:

Zanim jednak zacznę to od razu mówię, że znalazłem warszawski sklep internetowy, którego nazwa brzmi www.sklep.komputerowy.pl. Mają tam naprawdę tanio wiele rzeczy – mam ceny z Komputronika, jak chcesz, ale to wychodzi na całym zestawie ponad 200zł drożej!! Jedyne co tam można kupić to zasilacz, który jest tańszy. Ale to zaznaczę jeszcze w tekście. Jeśli nie ma zaznaczonego miejsca nabycia tzn. że to w tym „sklepie komputerowym.pl”.

procek – Sempron64 3000+ na s.939 – na Allegro tylko i wyłącznie!! Tylko z tym trzeba się BARDZO spieszyć, bo jest ich niewiele i idą jak świeże bułki. A w sklepach są dużo droższe. Znalazłem aukcję, gdzie sklep z Katowic wyprzedaje 3 sztuki. – 349zł Sprzedawca sprawdzony.

płyta główna – AsRock 939DUAL-SATAII – 201.96zł – to płyta, którą i ja używam. Jest to firma słaba, ale ma czipset Uli i ta płyta jest jedną z najlepiej sprzedających się teraz. Szczególnie, że ma też złącze AGP dla grafiki i równocześnie PCI-E. No, ale w tym zestawie nas już to nie obchodzi, bo grafiki na PCI-E są po prostu tańsze :)
Możnaby zamiast tego jeszcze jakiegoś Asusa z czipsetem ATI RX200.

pamięć DDR – 2x256DDR firmy PDP Patriot CL2.5 (szybsze dwie takie kości od jednej 512, a i jeszcze mają dual channel), a i tańsze :) – 162.91zł ale niestety w tym sklepie towar jest tymczasowo niedostępny. Dlatego podaję też Kingstona jedną kość 512DDR – 171.01zł.

karta graficzna – ATI X800GTO 256RAM i 256bit Sapphire – 539.22zł – tutaj wolałem dać starszy czipset, bo w tym X1600 to karta i tak jest okrojona tą szyną i w gruncie rzeczy do dobrej rozgrywki się nie nada. Natomiast w tym nowszym czipsecie dodali chyba jedną instrukcję tylko. Więc chyba nie warto się w to pakować jeszcze. Szczególnie, że to karta biurowa :P
Przy 2500zł można spokojnie dać dużo lepszą grafikę (jakieś X1800GTO czy X850XT)

dysk twardy – Maxtor DiamondMax 7200rpm 8MBcache 160GB SATAII - nie ma się co obawiać dysków SATAII, bo one mają identyczne złącze. Żeby chodziło pod SATA trzeba tylko zworkę w dysku przesunąć. A SATAII obecnie są tańsze. Dałem 160GB, bo chciałem czymś zaoszczędzić na grafikę. Jeśli to dla jakiegoś dzieciaka to dla niego ona będzie ważniejsza. Przy nadmiarze gotówki lepiej dać więcej RAMu, bo 512 to minimum minimorum. 1GB to zdecydowanie lepsza sprawa do gier. Ale o tym potem:

napęd DVD-RW – NEC 3550A – 140.96zł (czarna)
dyskietka – 28.52zł (czarna)

Co do obudowy i zasilacza to lepiej kupić byle gównianą obudowę, ale markowy zasilacz niż razem, ale z zasilaczem niewiadomego pochodzenia. Zasilacze ModeCom słabą opinią się cieszą, z tego co wiem, a do obudów zwykli wsadzać jeszcze jakieś słabsze. Po prostu jak chłopak wrzuci jakąś gierkę, a grafika i procek mu pociągnie ten słaby zasilacz to mu jeszcze, nie daj Boże, zjara płytę i resztę kompa. Proponuję więc tak:

zasilacz – Chieftec GPS-400AA 400Wat – 185zł w Komputroniku (w S.K.pl kosztuje 202.34zł). Komputronik jest przy Jana Pawła II, w tych pawilonach po prawej, jadąc w kierunku domu dziewczyn, zaraz za skrzyżowaniem przy Feminie. Mają tych zasilaczy sporo na stanie. A jak nie, to można tam zadzwonić, zamówić i odebrać przy okazji. A 400Wat, bo 350 to jakoś tak na styk rzekłbym. Jeszcze sobie coś rozwinie w przyszłości może i będzie klops. Poza tym też nie wiadomo jak ta grafika ciągnie prądu. Wolałbym nie ryzykować ze zbyt słabym zasilaczem. Ja u siebie mam 450W.
Chieftec 350Wat (GPS-350EB) kosztuje, podaję na wszelki wypadek – 149zł w Komputroniku (w s.k.pl 156.92zł)
Przy 2500zł można zafundować sobie lepszy zasilacz, bo nowe Chiefteci to już też nie to co kiedyś.

obudowa – „bylejaka” – najtańsza, czarna – 68.63zł. Białą szybko mały pobrudzi i będzie wyglądać jakby sprzed potopu była :D Mało wyględna ofkors, ale przy tak ograniczonym budżecie lepiej oszczędzić na tym niż na jakimś podzespole chyba :) Ma podstawowe wyposażenie i to najważniejsze.
Na Allegro są często fajne i ładne obudowy, a i tanie. Ja sobie kupiłem I-BOXa Lynx 228SG

Łącznie całość przy 512RAMu i 350watowym zasilaczu – wyniosła 1880.86zł (s.k.pl sprzedaje tylko wysyłkowo, ale przy tej kwocie wysyłają kurierem gratis. A w razie czego są w Warszawie i można reklamować blisko :) )
Skoro jesteśmy nieco poniżej „kreski” to warto dodać do tego 400watowego zasilacza te 36zł. A jeśli dało się trochę ponad kreskę to 2072.15zł i jest już 1GB RAMu i 400Watowy zasilacz (przy PDP Patriotach z radiatorkami – te bez są tańsze o złotówkę :) ) lub 2088.35zł zamiast tych Patriotów – Kingstony. Podaję, bo nie wiem jak z dostępnością Patriotów będzie. Sam ich używam i to bardzo dobre pamięci.

W takim razie masz już wszystko. Mam nadzieję, że pomogłem. Jeśli będziesz chciał załatwiać to daj znać – dowiem się o wszystkie części w tym sklepie. Pamiętaj tylko, że sprawa pilna jest z tym prockiem. Bo jak się nie uda go złapać zawczasu to cena wzrośnie o 60zł jeszcze, bo w s.k.pl to najtańszy Athlon64 3000+ kosztuje 406.86zł. Niby niewielka różnica, ale zawsze. A wydajność wcale nie jakoś wiele większa wedle testów.
Ah! No i bym zapomniał o chłodzeniu procka :D
+ 30.11zł za Thermaltake TR2-M6 - najprostsze chłodzenie na procka, ale dużo cichsze od BOXowego. 21dB
Czyli w komplecie z Sempronem to będzie odpowiednio:
1. 1910.97zł przy opcji najtańszej (1919.07zł z Kingstonami zamiast PDP Patriot)
2. 1946.97zł przy 512DDR PDP Patriot i 400W Chieftecu (1954.07zł przy Kingstonach)
3. 2102.26zł przy 1GB DDR j.w. (2118.46zł przy Kingstonach)

Jeśli nie uda się złapać tego Semprona to ceny będą odpowiednio się kształtować (wtedy warto kupić może już BOXa, bo to niecałe 15zł drożej od OEMowego w tym sklepie - zamiast 406.86zł OEM dać 420.59zł za BOXa i mieć już chłodzenie w tym):
1. 1952.45zł (1960.55zł)
2. 1988.45zł (1996.55zł)
3. 2143.74zł (2159.94zł)
ufff…

I w zestawie jest i nowszy socket, i niezła grafika, i dobry zasilacz przy oszczędnościach poczynionych na dysku, płycie po trosze też, choć czipset naprawdę niezły - podkręcacze nawet sobie chwalą :) No i oczywiście oszczędnościach na napędach oraz obudowie.
Przy 2500zł możnaby pokombinować nad lepszym chłodzeniem procka i karty graficznej (jakieś Pentagramy czy Arctic Cooling) oraz ze dwoma wentylatorami do obudowy :)

Mam nadzieję, że pomogło. Choć zapewne każdy mógłby jakąś uwagę do tego dołożyć. Ja się za dobrze nie znam, ale wobec mojej ostatniej czytaniny po necie o sprzęcie, taki mi się obraz wyłania. Pewnie Kosi coś mógłby tu poprawić, choć powyższe to i zasługa rozmów z nim :)

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 25, 2006, 22:31:09 »
Rypnąłem się z tym Asusem z ATI w podobnej cenie. Jedynie w zbliżonej jest jakiś chyba tylko ECS z tym czipsetem, ale on ma tylko dwa banki pamięci.
Reszta to nForce'y, ale z reguły też droższe.

Pozdrawiam

Offline Rolam

« Odpowiedź #8 dnia: Maja 25, 2006, 23:17:01 »
lepiej dołóż pare groszy na przynajmnie Venica 3200 na s939 .Będzie lepiej chodził niż Sempron ;)
http://img90.imageshack.us/img90/2885/883092yr5.gif

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."

« Odpowiedź #9 dnia: Maja 25, 2006, 23:20:24 »
A AMD 3GHz, to inaczej procesor oznaczony, 3000+ (czyli o wydajności 3GHz, a o taktowaniu 1,8GHz).

Nie przepraszaj, bo tao ja się rypnołem z tym linkiem :icon_redface:
No to ja Ci powodzenia z tą wydajnością 3Ghz życzę :004:
Oznaczenia na AMD ostatnio "się rypły" więc AMD athlon/Sempron nie równa się 3000Mhz u Intela
Kiedyś to się nawet zgadzało, ale jak weszły podstawki 754 i 939 to przestało

Tam było tak:
AMD Athlon64 3200+(s.939)                                547,-
Asrok DUAL SataII                                           229,-
Asus GeForce7600GT                                       779,-
TwimOs 2x512MB cl2,5                                     348,-
Modecom 400W obudowa                                 182,-   
WD Caviar 160GB SataII 36 mies-cy gwarancji      273,-                 

2358,-

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 25, 2006, 23:22:22 »
W zasadzie Labienus napisał to, co powinno być w tym temacie napisane :)

Dodam jeszcze coś od siebie:
Procesor: niekoniecznie Sempron, w sklepie zalinkowanym przez Labiego Athlon 3000+ jest za 369zł więc niewielka różnica, a z dostępnością lepiej.

Karta graficzna: każdy ma swojego trochę bardziej i trochę mniej lubianego producenta :P. Najlepiej policz ile będą kosztować pozostałe komponenty, zobacz ile ci zostanie, i dopiero wtedy kombinuj jaką kartę graficzną kupić. X800GTO to bardzo dobre rozwiązanie jeśli nie zależy ci na najnowszych  bajerach graficznych (Shaderach 3.0), których i tak budżetowa karta za ~500 zł nie pociągnie.. O Radeonie 1600 radzę zapomnieć, do posiadających nie najnowsze silniki graficzne symulatorów ta karta się specjalnie nie nadaje, chociaż w 3dmarkach wypada jako tako. Za ok. 700 zł będzie GF6800GS albo jeszcze lepiej GF7600GT. Link do testów, warto popatrzeć na wyniki z gier, dają jako taki obraz sytuacji:
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1167

Obudowa - Ja mam Modecoma feel 307 za około 100 zł  i mogę zdecydowanie polecić: tak toto wygląda. Przede wszystkim niezła ergonomia, przyciski są z przodu na górze podobnie jak gniazda słuchawek, mikrofonu, 2x USB i fire-wire. Czyli wszystko co jest potrzebne do gry w symulatory w zasięgu ręki :).  Jakość wykonania i wygląd też lepsze niż w Codegenach. Oczywiście bierzesz bez zasilacza. Zasilacz wystarczy 400W, ale jakiejś sprawdzonej marki.

Pamięć: koniecznie co najmniej 1 Gb, zwłaszcza do LockOna. Lepiej mieć więcej przeciętnego RAM'u, niż mało szybkiego z wypasionymi timingami i możliwościami O/C.

Chłodzenie. Na procka Arctic Freezer 64 Pro, 69 zł. Mam i polecam (ciche, wydajne,niedrogie). Na grafikę może być Zalman, było o nim niedawno na forum. Ale najpierw upewnij się, że chłodzenie fabryczne na karcie będzie ci przeszkadzać, bo może wymiana nie będzie potrzebna.

Na takim sprzęcie pograsz w Lock-Ona na średnich detalach, FS będzie śmigał aż miło o ile nie nie zatkasz go wgrywając 10Giga add-onów, w Iłku może trzeba będzie czasem wyłączyć uber-super-duper wodę.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 25, 2006, 23:40:01 »
lepiej dołóż pare groszy na przynajmnie Venica 3200 na s939 .Będzie lepiej chodził niż Sempron ;)

Różnicy wielkiej nie będzie, a Szamponiki umią się fajnie podkręcać więc mają dobry stosunek wydajności do ceny.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 25, 2006, 23:44:38 »
Athlon 3Ghz a cóż to za wynalazek?
Nie znacie? Ja złożyłem sobie Sempa 3000+(S939) z taktowaniem 3GHz :118:
tutaj link do mojego procka: http://oc-db.org/?showresult=282 ;)
Kumplowi udało się jeszcze lepiej, ale on ma chłodzenie wodne (ja kręciłem na zwykłym aluminiowym Pentagramie) :D

Ogólnie polecam takie rozwiązanie jak moje.
Komp kosztował mnie grosze (po sprzedaniu starych gratów dołożyłem może 200zł), a śmiga aż miło!
Sempron 3000+ ~390zł (2,4GHz niemal gwarantowane nawet na płytach Gigabyte'a)
DFI Infinity nF4 ~330zł (S939) //tutaj niestety trzeba się liczyć z okresem przejściowym, poszukiwaniem stabilnych ustawień często problemy z doborem pamięci
(taki już urok DFI, ale lepszych płyt do OC nie ma  :020:)
2x512MB DDR400
Nie polecam dysków WD, ani Maxtor. Moim zdaniem najlepsze obecnie są Samsungi (Seagate'y znowu  są za głośnie :( )
A graficzke to wybierałbym także na końcu (u mnie dzięki mocnemu procowi da się grać na bardzo wysokich detalach w LO na słabej X600XT) Według mnie teraz najlepszym rozwiązaniem jest 6600GT.

Ogólnie po różnych testach wyszło, że Sempron nawet z 128KB cache L2 wcale nie ustępuje Athlonowi 64 z 512KB :P (Różnice sięgały 3%)
Jeśli ktoś chce zaoszczędzić jeszcze to można nawet brać semprony na S754 (bez dual channel) też ładnie się podkręcają.
DCS/FSX/AC/pCARS

« Odpowiedź #13 dnia: Maja 25, 2006, 23:55:04 »

Ta, zatem ja mam 3300 = 3,3Ghz  :004: śmiech na sali :002:

Ma ktoś jakieś pomysły dlaczego pokazuje dwa różne jądra?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 25, 2006, 23:59:42 »
Może stary Everest jest :)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"