Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 501534 razy)

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 26, 2006, 00:03:07 »
Nie 2005 Ultimate Edition
Oba wykazują obsługę SEE3, a Palermo chyba nie miało?
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 26, 2006, 00:06:58 »
Nie znacie? Ja złożyłem sobie Sempa 3000+(S939) z taktowaniem 3GHz :118:

Takie bajery to znamy, tylko szkoda, że nie każdy tak może  :004: Pogratulować procka.

Jeśli chodzi o płytę główną pod kątem o/c, to zwróciłbym uwagę na EPOX'y EP9NPA+ i EP9NPA3. Ustępują chyba tylko DFI Lan Party. Sam mam 9NPA+ - masa opcji w biosie, żadnych problemów z konfliktami czy konfiguracją, bardzo duże możliwości. Niestety u mnie znacznie wcześniej kończy się procesor  :005:. No ale nie o tym temat.

Zgadzam się co do dysków: z Maxtorami mam związane zdecydowanie złe wspomnienia, z Westernami mieszane, Seagate robi mi taki hałas, że słyszę go nawet teraz przez słuchawki (chociaż drugi, starszy jest cichutki) Na dzień dzisiejszy brałbym Samsunga.

Z kolei DVD-RW NEC'a albo BenQ. Żadnego LG ani Samsunga.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 26, 2006, 00:14:51 »
Jeśli chodzi o płytę główną pod kątem o/c, to zwróciłbym uwagę na EPOX'y EP9NPA+ i EP9NPA3. Ustępują chyba tylko DFI Lan Party. Sam mam 9NPA+ - masa opcji w biosie, żadnych problemów z konfliktami czy konfiguracją, bardzo duże możliwości. Niestety u mnie znacznie wcześniej kończy się procesor  :005:. No ale nie o tym temat.

Każda płyta ma swoje fochy, Epoxy gryzły się chyba z Twinmosami albo Hynixami. Nie pamiętam ale ogólnie płytki Epoxa sa spox. DFI to klasa sama w sobie aczkolwiek ostatnio coś spotkałem się z narzekaniem że padają albo mają focha :P Dyplomatycznie powiem że każdy chali to co ma, ja mam K8 Neo2 i nie narzekam pomimo że dwie juz poległy :D Kwestia szczęścia ;]

A jak wujek Mazak poskłada swój wassergerat to coś powalczy ale może być bólowo bo procek kopyta wyciąga przy 2.4 :( Trzeba będzie kiedyś go zmienić bądź zamroźić gada  :021:

BTW: proponuję się skupić na wątku przewodnim.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #18 dnia: Maja 26, 2006, 12:48:28 »

Zgadzam się co do dysków: z Maxtorami mam związane zdecydowanie złe wspomnienia, z Westernami mieszane, Seagate robi mi taki hałas, że słyszę go nawet teraz przez słuchawki (chociaż drugi, starszy jest cichutki) Na dzień dzisiejszy brałbym Samsunga.

Z kolei DVD-RW NEC'a albo BenQ. Żadnego LG ani Samsunga.

Co do dysków. To najpierw miałem samsunga, chodził kilka lat i żadnych problemów. Sprzedałem go dalej.
Całczy cas pracowałem na seagate baracuda - najcichszy dysk jaki widziałem (ostatnio poszedł z dymem, walczaę o niego dalej).
Później kupiłem WD 160GB na ATA, dysk, spoko, też cichy.
Przed tygodniem kupiłem kolejnego WD, tym razem 250GB, tylko, że tu strasznie piszczy, ale na podstawie gwarancji gość mi wymieni (myśle, że jakaś wada fabryczna).

Co do napędów.
Pierwszy mój napęd to cd-rom CTX oraz dvd-rom LG (kupione jednocześnie). Z cd-romem już dawno się pożegnałem, dvd-rom nie do zdarcia, dalech pięknie działa - 0 problemów.
Później kupiłem nagrywarke dvd-+rw (ram) też LG, i też 0 problemów.
Osobiście mam bardzo dobre zdaniena temat seagate oraz LG. Nigdy nie miałem z nimi problemów.

W laptopie mam jakiś napęd combo cd-rw/dvd i po kilku miesiącach już tylko czyta (o ile coś przeczyta) i nic nie nardywa. Firma Lite-on :/

Więc każdy ma swoje zdanie, może zależy to od szczęscia jak się trafi.

A co do wątku przewodniego.
To kup Semprona na 939, zawsze jak Athlony stanieją (jeszcze bardziej) to możesz wymienić na niego.
Pozdrawiam.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 26, 2006, 13:01:20 »
Cytat: Rolam
Lepiej dołóż pare groszy na przynajmnie Venica 3200 na s939 .Będzie lepiej chodził niż Sempron
No właśnie nie do końca.
Ja mam Athlona64 3200+ i kręci się to słabo. Gość, od którego kupowałem płytę główną pukał się w głowę, jak mu powiedziałem jaki mam procek. W momencie gdy kupowałem to nie planowałem jednak kręcić, bo nie umiałem, więc 2.0Ghz za 20zł więcej (akurat miałem taką okazję) wziąłem bez wahania.

No, ale ostatnio zacząłem się bawić wreszcie w kręcenie procesora (po długim czytaniu o co chodzi i jak się za to wziąć :D ) i faktycznie - wyżej jak 2.5Ghz mi nie chciał pójść. Semprony, z tego co czytałem i widziałem poszczególne przypadki (jak i ten w tym temacie), kręcą się lepiej - standardowo 2.7Ghz, a bywa i więcej.

Pozdrawiam

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 26, 2006, 13:07:26 »
Nie rozumiem Waszego podejścia do WD i Maxtorów.
Jako osobnik o delikatnie spaczonej psychice nie zajmuję się zbieraniem najnowszych komponentów tylko układów "sprawdzonych"
I tak:
płyta 386 SX (w oryginalnym opakowaniu)
Dysk WD 230 MB (działa ma tylko zwalony MBR)
Maxtor 120 Mb w pełni sprawny
W moich szpargałach nie ma Samsunga, Seagate, IBM, Hitachi
inna sprawa, że rozwodzenie się jaki dysk wybrać nie ma obecnie większego sensu skoro Maxtor (który wykupił wcześniej Quantum) został, kupiony przez Seagate. 

Offline Rolam

« Odpowiedź #21 dnia: Maja 26, 2006, 13:20:03 »
No właśnie nie do końca.
Ja mam Athlona64 3200+ i kręci się to słabo.

A to już zależy od egzemplarza. I od płytki. Mój Venice 3000+ nie chciał pójść wyżej niż 2,0 Ghz na GA NF-9 , ale na Asus A8ne już 2150, a na DFI lan party 2,4. i experymenty trwają :)
http://img90.imageshack.us/img90/2885/883092yr5.gif

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 26, 2006, 13:39:28 »
A m ój Athlon 3200+ to wspaniały procesor , bo akceptuje 133 Mhz szyne
tą przebiegłą metodą 95% czasu nie notuje sie wzrostu temperatury powyżej 20 stopni w moim kompie, a jak chce sobie pograć, to na upartego nawet moge mu dać 250 Mhz

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 26, 2006, 13:49:21 »
No i do tego cool 'n' quiet o ile nie zmieniamy mnożnka przy podkręcaniu.

Ale wybór procesora AMD na s.939 to w tym temacie przecież nie podlega dyskusji.

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

dark2

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Maja 26, 2006, 15:06:56 »
Sorki Labi - ale co ty za reklamujesz...Huh
co to jest asrock..ecs...przeciez do tego to nawet z kijem nie można podejść, rozumiem ..abit, asus, gigabyta (kolejnosci alfabetyczna)
ale nie takie wynalazki...
jak procek ma być od AMD to niech chipset bedzie od nvidii !!
i nie kupilbym go nigdy na allegro..w końcu to serce systemu..

pamięci... to pamięci mają dual channel..?? olaboga - co to za ściema - jestem mocno pewny ze to zalezy od płyty głównej,
a konkretnie od chipsetu...
 i co to za rada 2*256 - a jak to potem rozbudować ?? przy braku kasy jedyne rozsądne wyjście - to 1*512...zeby potem ewentualnie
zrobić z tego 2*256
i pokażcie mi kogoś kto ma gigantyczny wzrost wydajności na dualu przy amd....
aaa i jak juz to geil, kingston

grafika - jak chipset na mobo od nvidii - to grafa oczywiście też - jakiś GF6600 minimum a co więcej zależy od kaski..

twardy - od seagate - ale to już moje osobiste zboczenie - szczegolnie polecam ostatnie dyski z serii .10 z nową
technologią zapisu

napędzik DVD - moze i nec ale jak juz to ND-3551A nie wiem co to jest 3550 (naprawde - nie opyla sie oszczedzać 10 czy 20 zł..)

dyskietka...hmm.na pewno masz w starym kompie, jaki sens kupowac ?

obudowa - bez komentarza,

zasiłka min 400 W i na pewno jakiś firmowy, bo to ważny element,

wygodna klawiaturka, dobra myszka - wg uznania - ale to wazne i niedoceniane elementy,

ciche i wydajne wiatraczki - zeby potem szału nie dostawac...(procek w boxie ma 3 lata gwarancji i jest z wiatrakiem...)

a system operacyjny ...?? nie jest niezbędny....??

co do ceny - ja bym szukał oszczędności na tańszym - (słabszym) procku, na pewno nie na mobo, czy jakis noname ramach..
można też na początek nie kupować dvd - bo pewnie jakiś napęd CD jest...
myślę że ważna jest stabilna praca a nie 100Mhz na zegarze więcej
uważam że proponowanie niektórych rodzajów podzespołów to naciąganie klienta, a jak już to wypda uprzedzić o konsekwencjach,

Pozdrawiam i powodzenia w zakupach i mam nadzieję że choć ciut spomagam...

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #25 dnia: Maja 26, 2006, 16:02:29 »
Ehh... co te stereotypy bezkrytycznie przyjmowane robią z ludźmi :003:
Nie jestem znawcą, więc zaproponowałem to co wydawało mi się najrozsądniejsze.
Cytat: Dark2
Sorki Labi - ale co ty za reklamujesz...Huh
co to jest asrock..ecs...przeciez do tego to nawet z kijem nie można podejść, rozumiem ..abit, asus, gigabyta (kolejnosci alfabetyczna)
ale nie takie wynalazki...
Dark, ja nic nie reklamuję... ja proponuję, jeśli widzisz różnicę :)
A o tym modelu AsRocka na raczej dobrej jakości czipsecie ULi 1695 wypowiadają się praktycznie zawsze w superlatywach. Pewnie dlatego, że AsRock przyzwyczaił do marnych płyt, więc ta jest wyjątkiem potwierdzającym regułę. Polecam lekturę:
http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=149147
http://egielda.com.pl/forum/viewtopic.php?t=2444

A nie takie wynalazki... ;)
jak procek ma być od AMD to niech chipset bedzie od nvidii !!
Oczywiście lol
i nie kupilbym go nigdy na allegro..w końcu to serce systemu..
Ja kupiłem i moje serce bije na schwał :)
Wielu kupuje i też jest ok. A Semprony tam można dostać najczęściej taniej niż w sklepach... a źródło to samo - od hurtownika :D
pamięci... to pamięci mają dual channel..?? olaboga - co to za ściema - jestem mocno pewny ze to zalezy od płyty głównej,
a konkretnie od chipsetu...
 i co to za rada 2*256 - a jak to potem rozbudować ?? przy braku kasy jedyne rozsądne wyjście - to 1*512...zeby potem ewentualnie
zrobić z tego 2*256
i pokażcie mi kogoś kto ma gigantyczny wzrost wydajności na dualu przy amd....
Dark2, nie ciśnieniuj się tak :D
Napisałem, że to było tworzone na inną okazję. Nie płodziłem tego specjalnie dla Tofika tylko dla osoby, która będzie składać coś swojemu małolatowi, który o rozbudowie śnić nie będzie przez kolejne 10 lat zapewne.
Napisałem niżej, że lepiej byłoby 2x512.
A co do korzyści dual channel to nikt nie ma wątpliwości (ja też jestem mocno pewny lol), że to nie jest wielki skok wydajnościowy. Po prostu przy okazji może być :)
aaa i jak juz to geil, kingston
oczywiście lol
grafika - jak chipset na mobo od nvidii - to grafa oczywiście też - jakiś GF6600 minimum a co więcej zależy od kaski..
oczywiście :D
dyskietka...hmm.na pewno masz w starym kompie, jaki sens kupowac ?
A jak instalator Windows nie wykryje dysku SATA to jak zamierzasz mu go pokazać?
BIOS, jak będzie miał być wgrany nowy i flash mu nie pójdzie to jak go wgrasz?
Niestety pewne archaizmy nadal występują i trudno je obejść w pewnych specyficznych przypadkach.
Sam rozważałem rezygnację z dyskietki, ale problemy z instalowaniem Windowsa na dysku SATA, szybko moje wątpliwości rozwiały. To w końcu jedynie 20-30zł.

Pozdrawiam :)

« Odpowiedź #26 dnia: Maja 26, 2006, 16:15:54 »
jak instalator Windows nie wykryje dysku SATA to jak zamierzasz mu go pokazać?
Niestety pewne archaizmy nadal występują i trudno je obejść w pewnych specyficznych przypadkach.
Sam rozważałem rezygnację z dyskietki, ale problemy z instalowaniem Windowsa na dysku SATA, szybko moje wątpliwości rozwiały. To w końcu jedynie 20-30zł.

Chyba chodziło mu o przekręcenie jej ze starego kompa, a nie rezygnację. Tak na marginesie.

Pozdrawiam
Pozdrawiam.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #27 dnia: Maja 26, 2006, 16:19:21 »
Ups... tak na marginesie pewnie masz rację :)
Tym razem ja się zagalopowałem. Przepraszam najmocniej :roll:

Ice

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Maja 26, 2006, 16:51:26 »
A jak instalator Windows nie wykryje dysku SATA to jak zamierzasz mu go pokazać?

Własnie meczyłem sie z tym tematem. Okazuje sie ze mozna to zrobić z USB, podłaczony mp3 i sie sterowniki zainstalowały :D

« Odpowiedź #29 dnia: Maja 26, 2006, 20:30:47 »
Konfiguracja komputera sklep.benchmark.pl

Płyta główna Gigabyte GA-K8NF-9 nVidia nForce4 4x
element zawiera: karta muzyczna, karta sieciowa 1 szt. 302.00

Pamięć RAM Kingston DDR 512MB PC-400 CL2.5 2 szt. 372.00

Napędy optyczne LG SuperMulti DVD+/-RW GSA-4167B bulk white 1 szt. 159.00

Zasilacz do obudowy Chieftec (ATX-410-212) 410W bulk 1 szt. 149.00

Karta graficzna GeForce 7600 GT Gigabyte Silent Pipe II 256MB TV & DVI (PCI-E) 1 szt. 699.00
Procesor AMD Athlon 64 3000+ BOX (Socket 939) Venice
element zawiera: wentylator procesora 1 szt. 430.00

Dysk twardy IDE/SATA Samsung SpinPoint P120S 250 GB (SATA II, 8MB cache, NCQ) 1 szt. 334.00

Razem brutto: 2445.00 zł

Tak bym zbudował swój nowy komputer za 2500zł - jeśli zmienisz też obudowę to musisz wydać dodatkowo ok 100zł.