Autor Wątek: Adler Tag - film  (Przeczytany 9628 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Schmeisser

• Gość
Odp: Adler Tag - film
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwca 01, 2006, 07:24:12 »
widok walki Tirpitza z konwojem

Walka, to może zbyt mocno  powiedziane :D :D

Dobrze że w PF nie ma swordfisha, bo wtedy w co drugim filmie by topiono 'Bismarka'

303_Shpacoo

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwca 01, 2006, 11:45:48 »
A to oczywiście w fatalny sposób wpływałoby na siłę wyrazu produktów firmowanych przez Józka G. :003: :002:

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwca 01, 2006, 12:17:11 »
Oj ja myśle że produkt miał siłę przebicia znaczną. Znaczniejszą na przykład niż wytrzymałość poszycia pokładu w nowoczesnym brytyjskim okręcie.

KUBA

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwca 01, 2006, 12:44:41 »
A ja mam takie pytanie nawiązujące do akcji filmu - czy podczas 2WŚ były jakieś przypadki atakowania (taki strzał rozpaczy jaki wykonał ten niemiecki skoczek w filmie) samolotów przez zestrzelonych lotników z ich broni osobistej ?

303_Shpacoo

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwca 01, 2006, 12:45:42 »
Oj ja myśle że produkt miał siłę przebicia znaczną. Znaczniejszą na przykład niż wytrzymałość poszycia pokładu w nowoczesnym brytyjskim okręcie.

Nie o okrętach tutaj gadamy - dało się przecież zauważyć ten oddech ulgi, że pozwolę sobie zacytować: "Dobrze że w PF nie ma swordfisha,"  :003:

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwca 01, 2006, 13:19:31 »
A ja mam takie pytanie nawiązujące do akcji filmu - czy podczas 2WŚ były jakieś przypadki atakowania (taki strzał rozpaczy jaki wykonał ten niemiecki skoczek w filmie) samolotów przez zestrzelonych lotników z ich broni osobistej ?

Nie mam pojęcia, natomiast w którejś z książek spisanych przez polskich lotników jest opis atakowania jakiejś kolumny, i postać niemieckiego oficera strzelającego do samolotów z pistoletu, w pewnym momencie jeden z samolotów zachwiał się i od razu odbił w kierunku Anglii. Po locie się okiazało że nazistowskie ścierwo trafiło pilota w udo z parabelki albo innego lugera. Niestety nie pamiętam gdszie dokładnie to czytałem. Natomiast pewny jestem że Arcta w 39 spuścił polski piechocinieć pojedynczym strzałem z karabinu. Trafił dokładnie w przewód paliwowy.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwca 01, 2006, 13:39:48 »
Natomiast pewny jestem że Arcta w 39 spuścił polski piechocinieć pojedynczym strzałem z karabinu. Trafił dokładnie w przewód paliwowy.

Na czym leciał wtedy Arct? Bo o ile mnie pamięć nie myli był to jakiś erwudziak robiący za samolot łącznikowy...

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Czerwca 01, 2006, 13:52:34 »
Na czym leciał wtedy Arct? Bo o ile mnie pamięć nie myli był to jakiś erwudziak robiący za samolot łącznikowy...

Tak mi się kojarzy również. Nie jestem pewien czy to nie był lot którego planem było 'na dwa palce od księżyca'

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwca 01, 2006, 13:55:46 »
natomiast w którejś z książek spisanych przez polskich lotników jest opis atakowania jakiejś kolumny, i postać niemieckiego oficera strzelającego do samolotów z pistoletu, w pewnym momencie jeden z samolotów zachwiał się i od razu odbił w kierunku Anglii. Po locie się okiazało że nazistowskie ścierwo trafiło pilota w udo z parabelki albo innego lugera.
Jak mnie pamięć nie myli był to któryś "Tygrys". Pilot dostał pocisk na pamiątkę. Też zapamiętałem ten fakt.

Bohgan Arct latał we wrześniu na RWD-8 i był dowódcą 10 Plutonu Łacznikowego.
Na dwa palce od księżyca działo się jeszcze przed wojną  :001:
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Offline Adam/Zenek

• *
  • I come on like a bloodstained Hurricane...Mk IIc
« Odpowiedź #39 dnia: Lipca 05, 2006, 16:32:47 »
Całkiem fajny filmik. Najfajniejsze jak ten Spitfire wyłonił się spod Stukasa. :020:

A tutaj jest coś czego raczej nie można nazwać filmem, ale mi się podoba  :002: http://video.google.com/videoplay?docid=8470342122187748919&q=IL-2
ZenoPL

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #40 dnia: Lipca 05, 2006, 17:01:56 »
Całkiem fajny filmik. Najfajniejsze jak ten Spitfire wyłonił się spod Stukasa. :020:

A tutaj jest coś czego raczej nie można nazwać filmem, ale mi się podoba  :002: http://video.google.com/videoplay?docid=8470342122187748919&q=IL-2

Dla mnie ten filmik jest lolowaty. To, co robią te 3 Spitfire, unlimited ammo i jeszcze ta muzyka....

Horror sci-fi :007:
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

« Odpowiedź #41 dnia: Lipca 05, 2006, 17:57:19 »
Filmik nawet fajny, a muzyczka super. Przecież to kawałek Prodigy o obco brzmiącej nazwie "Spitfire"   :001:
A Uberwoda jest wspaniała  :020:
« Ostatnia zmiana: Lipca 05, 2006, 18:04:10 wysłana przez MikeS »
Cytat: Sir Fred Hoyle
Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards