Szmajser wiedział oczywiscie o wszystkim od samego początku rzecz jasna
gdyż jest czarnym charakterem, po prostu nie uważał za stosowne z nikim dzielić się tą wiedzą ani przebiegłymi metodami operacyjnymi ,którymi posłużono się do jej zdobycia lol
To inicjatywa panów z 303 i niech taką pozostanie
Nie Szmajs - to nie jest nasza inicjatywa, żeby było jasne od początku. Film ma być o pilotach przedsatwiających państwo, z jakiego pochodzą. Tzn., że film będzie "opowiadany" (nie na zasadzie gadających głów, a na zasadzie akcji i kamery jako niewidzialnego uczestnika) przez, hmmm.... - narodowe dywizjony (jakkolwiek by to nie brzmiało) - polskie dla Polski, rosyjskie dla Rosji (czyli w grze dla ZSRR), faremrskie dla USA, niemieckie dla Reichu itd. Pozwolę sobie zacytować reżysera: "przede wszystkim potrzebuję polskich Polaków i niemieckich Niemców", choć wiariacja co do przynależności narodowo-dywizjonowej też z pewnościa filmie będzie. Jedna lub dwie.
O filmie wcześniej nie mówiłem, bo - znając realia polskiego bagienka - spodziewałem się co najmniej ostrej pod różnymi względami reakcji niektórych. I niestety nie pomyliłem się, bo zawiść w przypadku niektórych wzięła górę nad zdrowym rozsądkiem i zbytnio rozrośniętym (a może powinienem napisać: napakowanym) "ego". I nie jest to bynajmniej sytuacja "z sufitu", ale wzięta żywcem z Ventrillo i gry.
Dodatkowo jest kręcony Turniej Dziadka Kosa, a intencją reżysera było, by każdy zachowywał się "po kablu" naturalnie, bez świadomości, że kamera po drugiej stronie wyłapuje każdą jego wypowiedź i to, jak lata (turniej, stres, wiadomo, jak jest - chcieliśmy uniknąć dodatkowego obciążania zawodników). Artykuł w stopklatce pojawił się co najmniej o tydzień za wcześnie (miało być po finałach), a poprzedzić go miała wzmianka w "Wyborczej".
Kto w miarę uważnie prześledził artykuł, ten pewnie dokonał krótkich obliczeń i wypadło mu, że narodowości do sfilmowania będzie sporo, a czas przeznaczony na dokment (nawet pełnometrażowy) jest zdecydowanie za krótki, by temat ująć dogłębnie.
c.d.n.
@Schmei
A "metody operacyjne" masz, powiedzmy, pospolite - do zaciągnięcia z każdej stronki po wklepaniu w gógla "php mysql hack"

@Qrdl
Jak będzie się szykował jakiś "suszarkowy" film, to Cię poinformuję