Rammjager napisał sztucer, w innym opracowaniu znalazłem "lightweight rifle"
szukamy dalej czy walimy zapytac ekspertów co w tym survival kicie rzeczywiście było?
W kwestii pojęć angielskich1. "lightweight rifle" - to znaczy lekki karabin - w polskiej nomenklaturze nie występuje u nas się mówiło i mówi "karabinek".
2. Jeżeli chodzi o pojęcie "karabinek" to po angielsku będzie "carbine"
3. Dochodzimy do sedna - jako "lightweight rifle" określano krótszy karabin czyli karabinek ale będący bronią przeznaczoną do użytku we wszystkich rodzajach wojsk. To taki wynalazek okresu międzywojennego, broń ta miała zastąpić karabin (długi) w piechocie i karabinek (w kawalerii, w służbach, artylerii itp.) - była długości karabinka, ale miała cechy karabinu np. typowy bagnet, możliwość zakładania garłacza czy wycior (karabinki kawalerii często były ich pozbawione). W Armii Niemieckiej typową bronią typu "lightweight rifle" był właśnie
Mauser 98k. Broń miała 1,1 m (tyle co wcześniejszy karabinek Mauser 98) , ale typowe cechy karabinu dla wszystkich rodzajów wojsk. Natomiast model 33/40 miał 1m długości (problemy ze skokiem na niemieckim spoadochronie - wymóg broni do 1m - patrz wymagania na FG-42)
... przy okazji w Polsce "lightweight rifle" - to był Mauser wz. 1929, na którym Niemcy się zresztą trochę oparli robiąc w 1935 roku Mausera 98k (i na czeskim wz.24)
Moje zdanie jest takie:- Jeżeli pan Tomasz J. Kowalski pisząc o Bf-kach w serii TBiU był ścisły (a w innych sprawach dotyczących Bf-109'tek był, więc zakładam, że i tutaj tak jest) to mowa jest o karabinku (nie sztucerze).
- Jeżeli ten co napisał "lightweight rifle" (nie wiem kto?) też był ścisły to wszystko wskazuje na karabinek
Mauser 98k (ewentualnie ten spadochroniarski Mauser 33/40).
Inne koncepcje:Co do strzelby, to jak zauważyliście byłem wcześniej zwolennikiem strzelby,
bo ja bym tak zrobił - wyposażył lotnika w skróconą dubeltówkę (składana, strzela też śrutem i można z nią skakać) - ale ja nie wyposażałem Bf-109Trop w "broń przetrwania"

Co do sztucera to pomimo przykładów różnych dziwnych pomysłów w III Rzeszy, to jednak w kwestii uzbrojenia strzeleckiego było to często praktyczne aż do bólu:
- kto wyposażył masowo swoich żołnierzy w proste konstrukcyjnie peemy?
- kto pierwszy zastosował uniwersalny karabin maszynowy?
- kto wprowadził do użycia pierwowzór "karabinu szturmowego"?
- nawet nieudany FG-42 miał swój wpływ na wspołczesną broń strzelecką!
... nie w tej materii Niemcy byli praktyczni i logiczni - czemu w przypadku karabinu przetrwania w Bf-109Trop miałoby być inaczej? Przecież do Afrika Korps wprowadzili stare rewolwery bo pistolety samopowtarzalne się zacinały w piachu, a tu co - delikatniejszy i wymagający dbałości o czystość (spasowanie części dokładniejsze niż i tak w zbyt dokładnym i wrażliwym 98k) sztucer zamiast prostszego karabinka wojskowego - bez sensu.
PS.
... czy walimy zapytac ekspertów co w tym survival kicie rzeczywiście było?
A znasz jakiegoś to zapytaj - nadmiar wiedzy nie zaszkodzi!