Śmigło dobiera się raczej do mocy.
...
To jest bardzo pojemne uogólnienie.
Śmigło dobiera się do konkretnego silnika, ważna jest:
-ilość obrotów na wale
-moc na wale
-dostępna średnica wału i moment obrotowy są istotne do wyliczenia/zaprojektowania reduktora oraz do do wyliczenia/zaprojektowania układu sterowania skokiem smigła
Zespół silnik/reduktor/śmigło/sterowanie skokiem nazywa się zespołem napędowym.
...Musimy pamiętać, że samolot ma śmigło, a śmigło przenosi swoją energię na bardzo podatne powietrze. ...
To nazywa się sprawnością śmigła lub wygodniej: sprawnośćą zespołu napędowego. Mam na myśli istotny dla projektanta parametr wskazujący jaki procent mocy z wału przełoży się na ciąg (mierzony na hamowni )
... Myślę, że większe znaczenia będzie np. miała optymalizacja śmigła dla konkretnej prędkości. Wiadomo, że śmigła w pobliżu swoich optymalnych parametrów pracuje lepiej (jest sprawniejsze)..
Śmigło/zespół napędowy optymalizuje się do zakresu prędkości użytkowych konstrukcji, pułapu praktycznego, czasem do specyfiki war. eksploatacji np na lotniskowcach, śmigła "ciche", układy wentylatorowe. Zastosowany profil/profile, geometria łopaty, skręcenie, kąt natarcia itp parametry są wyliczalne i mierzalne. Ilość łopat dobiera się "do zadania".
Czy zespół napędowy jest na silniku gaźnikowym czy wtryskowym to wg mnie sprawa tradycji konstruowania, dostępnych środków, materiałów, czasu na rozwiązanie problemu itp.
.... nie podejmuję się analizy tych śmigieł ...
to jest praca nad problemem z cyklu: czym się różni wróbelek? - bo ma jedną nóżkę bardziej niż drugą.
Można, oczywiście porównywać poszcz. parametry katalogowe, ale nie wszyscy producenci używają tych samych pojęć i nazw parametrów. Miałem z tego powodu dużo trudności interpretacyjnych i wolałem używać tych, podanych w polskich poradnikach technicznych.