Autor Wątek: S-300 na Białorusi  (Przeczytany 8207 razy)

Marioosh

• Gość
S-300 na Białorusi
« dnia: Maja 31, 2006, 11:40:33 »
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3383835.html

Mam nadzieję że nie będzie potrzeby wzajemnego testowania się na żywca...

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
Odp: S-300 na Białorusi
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 31, 2006, 11:54:41 »
Białoruski minister obrony Leonid Malcew twierdzi, że to rakiety wyłącznie obronne. "Rz" pisze jednaka, że dowódca lotnictwa rosyjskiego generał Władimir Michajłow stwierdził niedawno: "Mówiąc uczciwie, nauczyliśmy się nimi strzelać również do celów naziemnych, choć to mało przydatne, bo rakiety są drogie".

Interesujące... Czy to jest błąd dziennikarza czy też S-300 naprawdę posiadają takie możliwości? Czy któryś ze Speców (Kusch, John Cool? :001:) mógłby się wypowiedzieć?
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 31, 2006, 15:50:44 »
Czy któryś ze Speców (Kusch, John Cool? :001:) mógłby się wypowiedzieć?

Obecny! :003: Eeee, no bez przesady, zapewne wiele osób można tu nazwać specjalistami, ale zapewniam że ja akurat do nich nie należę.

Wracając do tematu, zdarzyło mi się widzieć na jakimś filmiku samobieżne kompleksy Tunguska w akcji, i był pokaz strzelania zarówno z broni lufowej jak i rakiet m.in. właśnie do celów naziemnych, ale w ich przypadku to nic dziwnego (swoją drogą 2-3 takie zestawy robią istny pogrom, zwłaszcza wśród lekko i średnio opancerzonych wozów bojowych - wizualnie szkody były spore, w realu trochę mniej ;), tym niemniej z taką nawałą ognia i na lądzie trzeba się liczyć). Szczere mówiąc precyzyjne strzelanie z wczesnych wersji (i w ogóle) S-300P do celów naziemnych ociera trochę o fantazję, być może dokonano jednak przeróbki (a może raczej samoróbki w wykonaniu białorusinów radarowych głowic rakiet kompleksu, tak że zmieniono charakterystyki częstotliwościowe ich pracy, a także aby działały w paśmie milimetrowym, wtedy miałoby jakiś sens strzelanie z tego do celów naziemnych. Pomaga tu trochę pewnie także wielokanałowość zestawu. Większym problemem jest tutaj wstępne wskazanie celów, być może korzysta się z pobnej drogi jak np. w przypadku artyleryjskich zestawów rakietowych Smiercz, w końcu kompleks ma sporo wozów namiarowych i pokaźne ilości aparatury, nawet we wczesnych wersjach. Trudno tutaj zweryfikować wypowiedź przedstawiciela MON.

Dobra, już więcej nie fantazjuję :)
« Ostatnia zmiana: Maja 31, 2006, 15:58:39 wysłana przez John Cool »

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 31, 2006, 16:59:20 »
Newą można strzelać do celów nawodnych, o naziemnych nic nie słyszałem  :121: I także wypraszam sobie żeby mnie nazywano specem. Następnym razem spotkamy się na ubitej ziemi  :021:

Całe zdanie należy traktować jako propagandę. "Popatrzcie możemy strzelać do celów naziemnych to taki nisko lecący samolot to dla nas pestka." Tyle że tam nie mają żadnego wyschniętego słonego jeziora.
« Ostatnia zmiana: Maja 31, 2006, 17:05:21 wysłana przez Kusch »
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 01, 2006, 11:36:07 »
Newą można strzelać do celów nawodnych, o naziemnych nic nie słyszałem  :121: I także wypraszam sobie żeby mnie nazywano specem. Następnym razem spotkamy się na ubitej ziemi  :021:

Kusch, John - już Wam kiedyś mówiłem, że dla mnie jesteście najwyższej klasy specjalistami. Podobnie jak wiele innych osób na tym Forum.
Acha, jak chcecie możemy się spotkać na ubitej ziemi, jako konkurencję proponuję wypicie jak największej ilości piwa :D

Całe zdanie należy traktować jako propagandę. "Popatrzcie możemy strzelać do celów naziemnych to taki nisko lecący samolot to dla nas pestka." Tyle że tam nie mają żadnego wyschniętego słonego jeziora.

He, he, tak też sobie myślałem. Dzięki za wyjaśnienia.

Pozdrawiam
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

maverickdan

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 24, 2006, 18:55:15 »
Witam
http://fakty.interia.pl/fakty_dnia/news/polska-chce-by-nato-zajelo-sie-rosyjskimi-rakietami,820796,2943

Czy mamy się, czego bać? Może ktoś z was wie czy nasze myśliwce są śledzone przez te zestawy?
Wydaje mi się, że robi się nie wesoło.  :005: Osobiście jestem za tym żeby amerykanie stworzyli u nas jakieś bazy, bo na tych z UE to nie mamy, co liczyć, bo na pewno w razie draki wypną się na nas jak kiedyś.
Jakie jest wasze zdanie na ten temat ?

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 24, 2006, 19:08:09 »
Dlatego twierdzę, że po wyczerpaniu resursów dwudziestychdziewiątych, w Mińsku i Malborku nie będą już dyslokowane nowe myśliwce. Nie chodzi tylko o S-300, ale choćby o to, że rosyjskie Su-24 mogą odpalać z obwodu kaliningradzkiego rakiety Ch-59 w kierunku Malborka, nie wchodząc nawet w naszą przestrzeń powietrzną. To samo dotyczy białoruskich Su-24 i Mińska Mazowieckiego.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 24, 2006, 20:29:24 »
Trzeba po prostu zainwestowac w dobra obronę przeciwlotniczą  :121:

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 24, 2006, 20:34:29 »
Jawohl
ze 4 baterie S-300 i zapadła by, mozna rzec, śmiertelna cisza w powietrzu :D

« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 24, 2006, 21:24:41 »
A na jakiej podstawie uważacie, że rakiety systemu S-300 są bardziej skuteczne niż rosyjskie rakiety powietrze-powietrze R27 i R-73  :011:

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 24, 2006, 21:29:35 »
Bo sa około 100 razy większe  :021:
A duży może więcej  :118:

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 24, 2006, 21:32:37 »
Eeee tam, Schmei jak zwykle przesadza. W Wietnamie też mieli duże SA-2 a jakoś sobie z nimi radzili :D
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 24, 2006, 21:34:52 »
Patriot też nie jest mały, a oceny jego skuteczności, które kiedyś czytałem na tym forum, były różne. Jednak nie we wszystko trafiały, a właściwie w niewiele.

A czy nie można bezpośrednio przełożyć skuteczności rakiet AA na skuteczność rakiet SA? Chodzi o porównanie rakiet amerykańskich i rosyjskich.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 24, 2006, 21:38:36 »
No był taki przekład, Yom kippur się nazywał.

« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 24, 2006, 21:40:11 »
Zbyt mało wiem, żeby to zrozumieć  :008: