Autor Wątek: Mi-28N wchodzi do służby  (Przeczytany 72233 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Mi-28N wchodzi do służby
« Odpowiedź #75 dnia: Maja 28, 2009, 19:56:04 »

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: Czerwca 04, 2009, 15:57:10 »
Kolejny filmik z Mi-28N: http://www.youtube.com/watch?v=8uN-9fxYRWo&fmt=18

Trochę strzelania i widoków z kamery stacji celowniczej. Z gadki na filmiku te "pol setki wiertaliotów do konca godu" to raczej trochę przesada ;)

« Odpowiedź #77 dnia: Czerwca 05, 2009, 23:31:04 »
Nie wiem czy to na pewno dobry temat, ale off-topu raczej nie strzele.
Chodzi mi o zdjęcie działka 2A42 z Mi-28. Chodzi o zdjęcie samego działka, bez śmigłowca.

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: Czerwca 05, 2009, 23:52:12 »
Może być stanowisko strzeleckie NPPU-28?

« Odpowiedź #79 dnia: Czerwca 06, 2009, 00:06:30 »
Chodziło raczej o samo działko, odczepione od śmigłowca i położone gdzieś obok na przykład. Jeżeli takie zdjęcie istnieje :)

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset

« Odpowiedź #81 dnia: Czerwca 06, 2009, 09:34:58 »
Dzięki wielkie wszystkim, o to właśnie chodziło :)

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: Czerwca 06, 2009, 22:36:33 »
Kilka przelotów Mi-28N... jeszcze '024' z radarem.

http://repka.tv/video/18668

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #83 dnia: Czerwca 10, 2009, 09:07:36 »
Kolejne echa odnośnie prawdopodobnej dostawy 12 Mi-28 dla Turcji:

http://www.altair.com.pl/start-3030

Rosyjskie śmigłowce miałyby posłużyć armii tureckiej w okresie przejściowym, do czasu wejścia do uzbrojenia zakupionych niedawno europejskich śmigłowców T-129 (ATAK, Attack and Tactical Reconnaissance Helicopters). Ankara zwróciła się do Moskwy po odmowie Waszyngtonu, który nie zgodził się na sprzedaż śmigłowców Bell AH-1W Super Cobra. Amerykanie tłumaczyli swą decyzją brakiem możliwości wyprodukowania odpowiedniej liczby śmigłowców w krótkim czasie. Według lokalnych komentatorów rzeczywistą przyczyną jest jednak fakt wybrania śmigłowców AgustaWestland w przetargu, w którym nie uczestniczyły amerykańskie wytwórnie, które nie zgodziły się na transfer technologii i produkcji do przedsiębiorstw tureckich.
Według Today’s Zaman, rozmowy z Rosoboronexportem na temat dostaw Mi-28 toczą się od końca ubiegłego roku. Według tureckich mediów, na razie nie ustalono nawet ceny dostawy. Wiadomo jednak, że kluczowym kryterium jest termin dostaw. Warto dodać, że rosyjskie media donosiły niedawno o możliwości sprzedaży Turcji nawet 32 Mi-28.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #84 dnia: Lipca 07, 2009, 14:49:43 »
19 czerwca na poligonie pod Moskwą rozbił się śmigłowiec Mi-28N. Dopiero dziś donosi o tym Kommiersant.

Do wypadku doszło na ogólnowojskowym poligonie gorochowieckim Moskiewskiego Okręgu Wojskowego. Mi-28N wykonywał strzelania w zawisie na wysokości ok. 40 m. Gazy z niekierowanych pocisków rakietowych zdestabilizowały pracę wlotów powietrza do silników, co spowodowało gwałtowne zmniejszenie mocy napędu. Załoga usiłowała awaryjnie lądować, ale lewe podwozie wpadło w dziurę, śmigłowiec przechylił się, co doprowadziło do złamania belki ogonowej i zniszczenia wirnika głównego.

Członkowie załogi opuścili rozbity śmigłowiec, nie odnosząc żadnych obrażeń. Byli to piloci z 344. Ośrodka szkolenia bojowego w Torżku.

Kommiersant przytacza kilka wersji wydarzeń różniących się szczegółami. Według źródła w ministerstwie obrony, powodem wypadku była awaria automatyki sterowania uzbrojeniem, co spowodowało przypadkowe wystrzelenie npr zamiast uruchomienia działka. Z kolei informator z kompanii Roswertol twierdzi, że przyczyną był błąd załogi.

Rozbity śmigłowiec znajduje się obecnie w wytwórni Mila. Jej specjaliści mają ocenić, czy Mi-28N nadaje się do naprawy.
Próby państwowe Mi-28N zakończyły się pod koniec 2008. Ministerstwo obrony zamówiło 47 śmigłowców tego typu. Pierwsza partia 6 maszyn została dostarczona 487. Pułkowi śmigłowcowemu w Budionnowsku w kwietniu br.

Źródło: Altair

damos

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: Lipca 07, 2009, 16:03:28 »
Interesujące :) Nie można odpalać npr z zawisu - bo grozi pompaż. Z resztą - nie po to się buduje śmigłowiec, żeby wisiał w jednym miejscu! Przy przechyleniu w lewo łamie się belka ogonowa :) (Uszkodzeniu uległa chyba jakaś nowa wersja z belką ogonową  przemieszczoną na lewą burtę ;)  dla zniwelowani masy APU umieszczonego na prawej ) Nowatorska konstrukcja ;)
Ciekawe - czy to kwestia tłumaczenia, czy maszyna faktycznie wymaga jeszcze dużo pracy?

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: Lipca 07, 2009, 16:57:10 »
Podejrzewam że nie tyle sama maszyna co część jej wyposażenia wymaga sporych nakładów pracy.

Swoją drogą  pojawił się w ostatnim "Lotnictwie" z pióra niezawodnego p. Piotra Butowskiego artykuł m.in. poświęcony właśnie zakupom śmigłowców Mi-28N i Ka-52. Okazuje się wyprodukowano łącznie 18 Havoców: 2 prototypy (#014, #024), 6 maszyn partii wstępnej (Żółty #32 ... do #37), 4 kolejne maszyny są w Torżoku (Żółty #41 do #44). No i mamy 6 kolejnych śmigłowców (Niebieski #01 ... #06) - tym razem seryjnych - w Budionnowsku. Starych Mi-28A (4 sztuki) w zestawieniu nie liczę. Mniemam z niusa że rozbiła się któraś z maszyn z Torżoka (#41 ... #44).

Nie było przy tym żadnej insynuowanej przeze mnie wcześniej maskarady :004: a maszyny z Budionnowska (Niebieski #01 ... # 06) są istotnie pierwszymi śmigłowcami seryjnymi... oczywiście z dostaw których ponoć miało nie być :021:

baranek11

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: Lipca 07, 2009, 17:13:56 »
a jak liczba wyprodukowanych egzemplarzy wygląda w przypadku Hokumów ?

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: Lipca 07, 2009, 17:21:09 »
Z grubsza mniej więcej tak. Policzyłem je wg. minimalnego scenariusza, nie mając dostatecznej wiedzy ile dokładnie ukończono pozostałych Ka-50 w Arsienjewie.

baranek11

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: Lipca 07, 2009, 17:52:35 »
Przeoczyłem. Dzięki.