Według mojej wiedzy póki co zamówienie eksportowe poszło z Wenezueli na 14 sztuk Mi-28NW z dostawą zaplanowaną na najbliższy czas. Oprócz tego zamówili jeszcze 12 sztuk Mi-35M2/M3 - nieco podobne do rosyjskich modyfikacji Mi-24PN, ich dostawy właśnie trwają.
Wiele lat toczył się konkurs w Turcji na nowy śmigłowiec bojowy ATAK (Attack and Tactical Reconnaissance Helicopters) w którym oprócz kilku konstrukcji zachodnich brały udział m.in. Ka-50 i Mi-28, ostatecznie wygrała go Augusta ze swoim T-129... z tym że dostawy zaplanowano na lata 2013-2027, natomiast do tego czasu Turcy poszukują sprzętu zastępczego (ich dotychczas posiadanych 12 Cobr powoli dożywa swoich dni). Były w tej sprawie rozmowy z Rosjanami na temat zamówienia 12 sztuk Mi-28N, jak to się skończy to się pewnie jeszcze okaże.
John, co to za "szmata" wisi po lewej stronie kadłuba, pod kabiną?
Ktoś osłonił jakiś newrlagiczny element czy też jest to część wyposażenia maszyny?
To na pewno stały element wyposażenia. Nie jestem pewien ale moim zdaniem to jest część systemu zabezpieczenia przed upadkiem/zderzeniem z glebą, który jak widać zadziałał... ale może jestem w błędzie. Musiałbym to kiedyś obadać w jakiejś monografii.