Autor Wątek: Malowania (nasze) do serii Flight Simulator  (Przeczytany 48227 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Malowania (nasze) do serii Flight Simulator
« Odpowiedź #75 dnia: Stycznia 24, 2014, 04:23:01 »
Jakoś tak samo wyszło. :)   Model - de Hawilland DH.80A od Miltona Shupe dla FS2004.

http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x768q90/541/max6.jpg
« Ostatnia zmiana: Stycznia 24, 2014, 07:58:21 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #76 dnia: Stycznia 24, 2014, 19:36:32 »
Przecież to malowanie RWD 5 bis Stanisława Skarżyńskiego.

« Odpowiedź #77 dnia: Stycznia 24, 2014, 22:34:26 »
I owszem. Brawo za znajomość historii polskiego lotnictwa. ;)

« Odpowiedź #78 dnia: Stycznia 24, 2014, 23:11:12 »
OT
Swego czasu Mały Modelarz wypuścił dwa w jednym - RWD-4 i RWD-5 bis. SP-ADK i SP-AJU. Gdzieś na strychu mam je sklejone... :)
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #79 dnia: Stycznia 25, 2014, 12:05:48 »
OT
Swego czasu Mały Modelarz wypuścił dwa w jednym - RWD-4 i RWD-5 bis. SP-ADK i SP-AJU. Gdzieś na strychu mam je sklejone... :)

Pamiętam, pamiętam. Też kiedyś dawno temu skleiłem te modele. :)

« Odpowiedź #80 dnia: Stycznia 26, 2014, 10:38:20 »
Witam, też zbudowałem taki model w latach 1969/1970 ale latający na uwięzi .Pewnie jeszcze jest w modelarni w Kwidzynie. Ale litery na pewno powinny być czarne.Model był budowany w/g planów modelarskich.Pozdrawiam.

« Odpowiedź #81 dnia: Stycznia 26, 2014, 14:24:59 »
Właśnie co do koloru liter nie mam żadnej pewności. Spotkałem się i z czarnym i z czerwonym. Podobnie z resztą jak z amortyzatorami podwozia. Opierając się na cz/b fotografiach tego konkretnego RWD-5bis mogę być jedynie pewien ze amortzatory miały inny kolor niż reszta samolotu. Idąc dalej tym tropem mogę podejrzewać że kolor liter był ten sam co kolor owych amortyzatorów. Nie posiadam żadnej dokumentacji która by w 100% rzetelnie odpowiedziała mi na to pytanie.
Na tym zdjęciu, już po przebudowie spowrotem na RWD-5 litery wyglądają na 90% że są czarne, amortyzatory prawdopodobnie też.

Skolei na tym zdjęciu litery wydają się jednak jaśniejsze. Wiem wiem, zaraz będzie napisane że to z powodu słońca, ale patrząc pod skrzydłem gdzie jest godło ARP "U" wydaje się być jaśniejsze od tła godła które tutaj jest granatowe lub czarne.

Jeśli ktoś posiada wiarygodną dokumentację, opis, chętnie z tego skorzystam i ewentualne błędy zostaną poprawione.

ps. Aha i wygląda na to że godło muszę poprawić,odwrócić kolory. :)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #82 dnia: Stycznia 26, 2014, 14:31:29 »
Tu ktoś też zrobił czerwone: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=36327 .
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #83 dnia: Stycznia 26, 2014, 14:42:40 »
Wydaje się być poprawne bo nikt do koloru liter i amortyzatorów nie miał uwag, a z doświadczenia wiem że na forach modelarskich takie rzeczy są od razu wyłapywane i wytykane. Z okresu młodości :evil: pamiętam że nawet w wydawnictwach kartonowych jak i w plastiku nie było zgodności co do koloru tych elementów.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #84 dnia: Stycznia 26, 2014, 15:16:55 »
Możliwe, że i były czerwone, z RWD-10 przecież są podobne spory, czy były litery kodowe czerwone, czy właśnie czarne. Lukas do FSX'a zrobił czerwone.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #85 dnia: Stycznia 26, 2014, 22:50:06 »
Znalazłem coś takiego.

Jest to grafika z książki "Na RWD-5 przez Atlantyk" napisanej przez kpt. S. Skarżyńskiego i wydanej w 1934 roku. Nie jest to niepodważalny dowód, ale już pozwala podejrzewać że w czasie tego przelotu znaki rejestracyjne były jednak czerwone, a czarne mogły być namalowane po powrocie SP-AJU do wersji turystycznej.

« Odpowiedź #86 dnia: Stycznia 28, 2014, 15:17:16 »
Poniosło mnie.  ;)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #87 dnia: Stycznia 28, 2014, 16:38:41 »
Takie malowanie jak pokazał Yoyek na fotografii ale utrzymane w głębokiej czerni, na srebrnym kadłubie wyglądało by też kozacko. Do tego czarne napisy w tym samym odcięciu  czerni :P.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #88 dnia: Stycznia 28, 2014, 22:49:07 »
No i mam mały problem. Nie wiem którą wersję zostawić. Teoretycznie powinno być tak.

W RWD-5 oszklenie kabiny kończy się równo ze spływem skrzydła i to jest granica czerwonego koloru.

Ale... Na modelu DH.80 wydaje mi się że taki wariant prezentuje się lepiej.

Zgodność historyczna czy odczucia wizualne? Oto jest pytanie. ???

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #89 dnia: Stycznia 29, 2014, 00:26:37 »
Daj tę drugą, lepiej wygląda, a to i tak fantazja (inspired by...). :)

www.yoyosims.pl