Autor Wątek: zmiana progu temperatury przy której wyłącza się komp  (Przeczytany 2087 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KUBA

• Gość
zmiana progu temperatury przy której wyłącza się komp
« dnia: Czerwca 26, 2006, 20:41:08 »
Witam,

mam taki problem że komputer sam mi się wyłącza po osiągnięciu temperatury ok. 34-35 stopni C. Mam obudowę z wyświetlaczem LCD który podaje m. in. temperaturę kompa i widzę przy jakiej się wyłącza. Rozumiem że jest to jakieś zabezpieczenie przed przegrzaniem ale jest to bardzo uciążliwe - wiadomo, jak upał na dworze to nie można pograć bo od razu komputer się zamyka. I tu mam pytanie: da się jakoś zmienić np. przez bios albo zewnętrzne programy ten magiczny próg przy którym komputer się wyłącza :011: Jakby co to mam 2 wiatraczki: jeden z tyłu i jeden z boku więc powinnien chyba wytrzymać temperaturę rzędu 45 stopni. Za oknem żar a przy kompie nie można siedzieć a właśnie wracam z roboty i chciałbym się odprężyć grając w SH3 :004: :002:

Pozdrawiam

Odp: zmiana progu temperatury przy której wyłącza się komp
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 26, 2006, 21:46:20 »
Napisz jaką masz płytę główną ,chipset i procesor.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 26, 2006, 22:00:09 »
Oraz jakie chłodzienie, czy wcześniej problem występował, jakie wcześniej miałeś temperatury, czy radiator dobrze jest dociśnięty.
Pozdrawiam.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 26, 2006, 23:39:04 »
Przy 35 stopniach!!! a co to za komp? Chyba Cię ten termometr coś kantuje bo 35 stopni to on ma zaraz po włączeniu:D
« Ostatnia zmiana: Czerwca 27, 2006, 00:10:48 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 26, 2006, 23:42:14 »
Taki próg temperatury ustawia się w BIOSI'e, gdzie dokładnie nie jestem w stanie powiedzieć, bo to zależy od modelu i producenta, ale pewnie gdzieś w zakładce "Hardware monitoring" lub coś w tym stylu.

Aczkolwiek ja Mazak zauważył, dziwne, że komp wyłącza się już przy tak niskiej temperaturze, zazwyczaj nawet nie można ustawić takiej wartości. Chyba, że to co odczytujesz z wyświetlacza to na przykład temperatura obudowy.
Faktycznie przydałoby się trochę więcej informacji dotyczących Twojego sprzętu. Czy oprócz restaru pojawiają się blue screeny, albo komunikaty typu "System windows odzyskał sprawność po poważnym błędzie"?
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

KUBA

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 27, 2006, 12:47:35 »
Komputer się po prostu wyłącza jakby ktoś nacisnął power, żeadnych blue-screenów czy komunikatów o błędach. Miałem tak już kiedyś ale to dlatego że komp stał przy ścianie i jeden wiatraczek był zasłonięty, gdy przestawiłem skrzynkę było już OK. I teraz gdy na dobre zaczęły się te upały to mam znów ten problem. Jak siedzę w necie to jest OK, ale jak odpalę jakąś gierkę to po jakimś czasie komputer się wyłącza. Przy uruchamianiu wyświetlacz podaje temperaturą ok. 28 stopni, natomiast wyłączenie następuje przy ok. 35. NAtomiast rano i wieczorem, gdy na dworze jest chłodniej to nie ma tych problemów, wszystko się dzieje w okresie tej największej gorączki. Muszę znaleźć kartkę od kompa to podam co dokładnie ma on w środku.

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 27, 2006, 14:01:53 »
Weź tą diode od czujnika temp. wsadź blisko GPU, tak aby jak najmniej na nią wiało z wiatraka. Z tego co piszesz, że komp się resetuje jak grasz to wnioskuję, że grafika może się przegrzewać, może wiatrak źle dociśniety.
Pozdrawiam.

KUBA

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 27, 2006, 14:28:59 »
Czyli chyba będę się musiał wybrać z nim do serwisu bo kompa nie moge rozkręcić (plomba...)

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 27, 2006, 14:31:07 »
Czyli chyba będę się musiał wybrać z nim do serwisu bo kompa nie moge rozkręcić (plomba...)

A to peszek ;)
Dlatego ja na swoim nie mam tego badziewia bo nawet nie ma jak kompa przeczyścić, z resztą sam go składałem, a wstarym kompie powiedziałem aby mi nie naklejali czegoś takiego ;).
Pozdrawiam.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 27, 2006, 16:49:39 »

Niestety tak. Bez możliwości otworzenia komputera raczej wiele nie zdziałasz. Jedyna co możesz zrobć to zainstalować program, który Ci spod windows'a pokaże temperatury z czujników, bo ta z wyświetlacza LCD coś oszukana, a także poda specyfikację komputera

Na przykład Everest Home stąd:
http://www.majorgeeks.com/download4181.html

Parametry kompa są w zakładce komputer->podsumowanie, a temperatur szukaj pod komputer -> czujnik.

Jeśli komputer jest mocno używany, to otwory wentylacyjne i radiatory mogły pozałazic już kurzem i stąd te problemy.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 27, 2006, 18:58:36 »
Przy uruchamianiu wyświetlacz podaje temperaturą ok. 28 stopni, natomiast wyłączenie następuje przy ok. 35
Może to jest temperatura wnętrza obudowy? Procesor w takich warunkach się gotuje. Sprawdź w Biosie lub za pomocą jakiegoś programu temperatury ze wszystkich czujników.
Cytat: Sir Fred Hoyle
Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards