Autor Wątek: Inne sposoby na rozglądanie  (Przeczytany 4435 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Piotrek1981

• Gość
Inne sposoby na rozglądanie
« dnia: Lipca 05, 2006, 09:59:45 »
Od jakiegoś czasu zastanawiam sie,czy jest możliwość IŁ2 FB zamiast rozglądać sie przy pomocy myszki,grzybka - użyć dodatkowego joysticka.Chodzi mi o to aby zadaptować (przerobić) sobie taki  joy (z pada,coś w stylu jak w playstation-analogowe grzybki które obsługuje sie kciukami) i zamontować go na przepustnicy.Moim zdaniem było by to najlepsze rozwiązanie,bo wartość wychylenia grzybka odpowiadala by wychyleniu głowy,a po jego puszczeniu widok by sie sam centrował.Ale czy jest możliwość ustawienia tego w grze? Jeśli nie będe myślał nad wykombinowaniem czegoś w rodzaju mini trackballa i umieszczeniu go na przepustnicy.Co o tym myślicie?     

Odp: Inne sposoby na rozglądanie
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 05, 2006, 11:11:26 »
Witam.
Jak dla mnie jest to tylko dublowanie pomysłow. Ja mam juz na przepustnicy grzybek (hotas) i mogę sie nim dowolnie rozglądać lub przypisać do niego inne funkcje. Mnie się wydaje, że jedyna różnicą było by samocentrowanie się widoku, ale i to już w iłku jest, po zmianie trybu hotas (standardowo klawisz F9) więc jak dla mnie pomysł nie nowy i nie rewolucyjny. Zresztą i tak najlepszy według mnie jest Track IR lub Cam2Pan. Jesłi chodzi o podpięcie tego do gry, to myślę że problemu nie powinno być. Dokładasz do system kolejny kontroler i jesli gra go widzi (a powinna na 99%) to przypisujesz sobie do niego funkcje. :001:
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Piotrek1981

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 05, 2006, 11:46:59 »
Chyba nie zrozumiałeś mnie do końca.Mam saiteka x45 i grzybków pod dostatkiem.Na tracka ir narazie mnie nie stać,swojego czasu próbowałem z freelokiem ale jak na mój "zabytkowy" sprzęt to zbyt wielki wysiłek. A co do grzybka to mam na przepustnicy taki pomarańczowy dzyndzel który ma symulować myszke,ale w praktyce to jedna wielka lipa.A chodzi mi o prawie dokładnie taki sam patent,ale aby grzybek nie działał na zasadzie styków a tak jak w joyach w oparciu o potencjometry.Czyli kąt wychylenia = kąt patrzenia

« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 05, 2006, 12:09:55 »
Więc odpowiem dwojako. Pomysł nie jest nowy ;), ale próbuj. Chociaż z mojego doświadczenia zrobienie czegoś niewielkich rozmiarów jest trudne.
Z drugiej strony (softwarowej), możesz z tego korzystać (np poprzez newview, lub joytokey) jako rozglądania się, lecz widok nie wraca do centrum po puszczeniu. Po prostu prędkość przesuwania głowy zależy od kątu wychylenia joya.
No chyba, że napiszesz własny sofcik ;), lub znajdziesz coś czego ja nie znalazłem.
Achtung Spitfeuer!

Piotrek1981

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 05, 2006, 12:28:43 »
No właśnie-sprawy czysto techniczne nie stanowią dla mnie problemu.Chodzi mi tylko o to aby program to "widział" i aby to działało na takiej zasadzie jak wcześniej pisałem.Pod względem programowania i oprogramowania jestem zielony.

« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 05, 2006, 12:57:21 »
A chodzi mi o prawie dokładnie taki sam patent,ale aby grzybek nie działał na zasadzie styków a tak jak w joyach w oparciu o potencjometry.Czyli kąt wychylenia = kąt patrzenia

A teraz juz rozumiem. No to rzeczywiście, może być to ciekawe rozwiązanie, ale tak jak napisał And, im coś mniejsze tym trudniej to zrobić

Chodzi mi tylko o to aby program to "widział" i aby to działało na takiej zasadzie jak wcześniej pisałem. Pod względem programowania i oprogramowania jestem zielony.

Jeśli nawet podepniesz to do jakiejś płytki ze starego joya na USB i płytkę jako dodatkowy kontroler do PC  to niestety w ił2FB nie da się podpiąć osi joya do funkcji klawiaturowych (przed momentem sprawdziłem) chyba, że funkcje te są dostępne w grze,na samym dole, w oknie ustawiania przycisków w dziale "Sterowanie Hotas" .Niestety sterowania widokami tam nie ma. Zostaje tylko jakiś program np. JoyToKey,newview lub taki jak ten dostarczany z joyami Saiteka
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Gładki

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 05, 2006, 13:32:02 »
Z własnego doświadczenia wiem, że pomysł się niesprawdzi. Problem tkwi w zakresie ruchu takiego analogowego grzybka. Jest on za mały, przez co rodzielczość działania się zmniejsza. Fajnie to działa, ale po jakimś czasie zauważysz, że w pewne strony nie będziesz w stanie spojrzeć.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 05, 2006, 15:46:40 »
Mechanicznie taki grzybek zrobić to żaden problem, wystarczy zrobić je na tensometrach, drogie rozwiązanie, ale skuteczne, małe i o sporej rozdzielczości. Problem jednak leży w oprogramowaniu, jeżeli chcesz aby neutrum oznaczało widok przed siebie.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 05, 2006, 16:31:38 »
Można też po zrobieniu takiego mini-joya odpalić NewView, ustawić w zkładce Helmet źródło "URGear" zamiast "Cam2Pan etc." i w okienku z prawej wybrać to urządzenie jako urgear (który chyba instaluje się jako joystick, więc można łatwo oszukać).

Przy okazji, może coś takiego?
http://www.elfa.se/elfa-bin/dyndok.pl?dok=125953.htm

Piotrek1981

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 05, 2006, 17:04:30 »

Mam jeszcze jeden pomysł.Tym razem w oparciu o trackballa.Gdyby coś takiego wykombinować (zmodernizować,przebudować,popsuć :020:) z jakiegoś kupionego tr.. i wkomponować go w przepustnice pod kciukiem.Gra nie miała by z tym problemu.Ale ja tak! O centrowaniu nie ma mowy,chyba że wykominowało by sie jakiś mechanizm zprężynujący, przez który kulka powracała by do początkowej pozycji.Ale miała by tylko jeden niecały obrót i w dodatku pewnie nigdy by nie trafiała po powrocie w sam środek celownika.Więc przycisk centrujący musiałby być.Następna sprawa to to że przy włączonej mapce nic by z tego nie było. No ale jeszcze pokombinuje.Może dla niektórych to przerost formy nad treścią, ale ja lubię majsterkować i ulepszać wszystko co się da.
Narazie jak będe miał czas sprawdze rozwiązanie BigMac'a.

Tak poza tematem. Czy ktoś wie czy pad z dual schokiem działa w ile.

303_Shpacoo

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 05, 2006, 18:08:46 »

Mam jeszcze jeden pomysł.Tym razem w oparciu o trackballa.Gdyby coś takiego wykombinować (zmodernizować,przebudować,popsuć :020:) z jakiegoś kupionego tr.. i wkomponować go w przepustnice pod kciukiem.Gra nie miała by z tym problemu.Ale ja tak! O centrowaniu nie ma mowy,chyba że wykominowało by sie jakiś mechanizm zprężynujący, przez który kulka powracała by do początkowej pozycji.Ale miała by tylko jeden niecały obrót i w dodatku pewnie nigdy by nie trafiała po powrocie w sam środek celownika.Więc przycisk centrujący musiałby być.Następna sprawa to to że przy włączonej mapce nic by z tego nie było. No ale jeszcze pokombinuje.Może dla niektórych to przerost formy nad treścią, ale ja lubię majsterkować i ulepszać wszystko co się da.
Narazie jak będe miał czas sprawdze rozwiązanie BigMac'a.

Tak poza tematem. Czy ktoś wie czy pad z dual schokiem działa w ile.

Ja mam trackballa - przy ustawieniu czułości myszy w grze na 4-4,5 działa super - nawet nie trzeba za wiele się paluchami namieszać. Ja nie używam przepustnicy jako drugiego kontrolera, mam tylko taką zwykła przy joy'u (Cyborg 3D Gold). Sprawdza się nieźle - centrowalnie klawiszem z trackball'a (mam 4). Z powodu braku czasu nie mam tego jak na razie władować do joja, a kulkę z łożem wystawić na zewnątrz, ale miejsca powinno styknąć i podejrzewam, że będzie jeszcze lepiej. Na razie po prostu track stoi sobie obok joy'a przy throttle'u i bez problemu sięgam paluchami do kulki.

« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 05, 2006, 19:25:23 »
Ja mam trackballa

Ja mam tylko trackballa, nie wyobrażam sobie kompa z myszką......okropność...nie lubię myszy   :002: . Trackball wmontowany w joy...to się może udać, ale centrował się sam nie będzie

HL- EKG_Polbaj

Piotrek1981

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 16, 2006, 16:02:27 »
Udało sie ! :002: Rozebrałem jakiegoś pada i wymontowałem z niego mechanizm "mini joya" .Mechanizm z potencjometrami jest malutki i bez problemów udało mi się go upakować do przepustnicy,w miejsce jednego z potencjometrów.
Wyprowadzenia podpiąłem do gameportu i wszystko działa.Grzybek działa jako dodatkowy joystick.Do przypisania mu odpowiedniej funkcji urzyłem programu NewView. Wszystko działa zgodnie z oczekiwaniami i jest cały czas testowane.
Mam tylko jeden problem- dotyczy to ustawień głównego joysticka w grze a dokładniej czułości osi w stosunku do jego wychylenia.W zakładce do ich ustawień, gra widzi mój grzybek a nie joystick.Nie mam pojęcia jak sprawić aby można było to przestawić,próbowałem kombinować w panelu sterowania,ale nic z tego.Grzybek cały czas odbierany jest jako główny joystick.Wkurza mnie to bo wcześniej miałem idealnie ustawioną czułość,a teraz nie potrafie porządnie przycelować.Może ktoś mi pomoże?   

« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 16, 2006, 23:40:32 »
Witaj.
Fajny pomysł z tym minijoyem. Co do twojego problemu, to sam taki miałem i jest już rozwiązany.
Poczytaj ten temat
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,6005.msg78266.html#msg78266

i zawarte w nim odnośniki
czyli to:
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,2246.msg26862.html#msg26862
to:
http://www.airwarfare.com/Sims/FB/fb_essential_files.htm#087
i to:
http://www.airwarfare.com/tech/sticks.htm
Pozdrawiam PolBaj

HL- EKG_Polbaj

Piotrek1981

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Lipca 17, 2006, 21:20:52 »
Dzięki PolBaj!!! Wszystko wruciło do normy.
Pozdrowionka