Autor Wątek: Chcę zrobić serwer... i nikt sie nie moze podłączyć.  (Przeczytany 2694 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Trabi

• Gość
Chcę zrobić serwer... i nikt sie nie moze podłączyć.
« dnia: Lipca 16, 2006, 13:17:00 »
Cześć Wirtualni...

Zachęcony grą w LockOn (bla bla bla)...  i multiplayer, postanowiłem zrobic serwer i zaprosić ludków do walki.
Po zrobieniu roomu na lobby Ubikacji i załadowaniu pliku z misją sam jako host moge się podpiąć a ludkowie (klienci) niestety nie. Na ekranie lobby widać że sie dobijają do drzwi ale ich samoloty nie ładują się na planszy.
Czy są jakieś porty zarezerwowane dla Lobby? Mam neta przez router z natem. Czy ktoś to juz przerabiał?
Sam jako klient moge się podłączać bez problemu.

Trabi

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
Odp: Chcę zrobić serwer... i nikt sie nie moze podłączyć.
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 16, 2006, 13:44:26 »
(...)Mam neta przez router z natem. (...)

Nie da się bez forwardowania porów i takich tam magicznych sztuczek. Jak nie wiesz o czym mowa odpuść sobie.

funny_man

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 16, 2006, 14:50:48 »
Nie zniechacajmy Go odrazu. Jak ma ochote stawiac serwerek to ja moge pomoc w ustawieniu NATa. Wazne jest czy mozesz konfigurowac albo chociaz zlecic skonfigurowanie NATa dla potrzeb LOCKa? Jesli tak to jakos sobie poradzimy. Przypatrz sie portowi jaki masz standardowo (najlepiej temu wlasnie chyba ze nie bedziesz mogl tego uzyc) a pozniej popros kogos o skonfigurowanie na serwerze NATowskim foworda dla tego portu. Jesli jednak nie masz dojscia do konfiguracji ani osoby ktora sie tym zajmuje to tak jak napisal Ci Ger0nim0 - odpusc.

Trabi

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 16, 2006, 23:13:34 »
Owszem , mogę grzebać w routerze. Podajcie który port mam puścić w NACIE na UDP i TCP ewentualnie który jest wymagany przez te całe jechane Lobby. Aha ... tak szybko się nie zniechęcam. A grzebanie w NAT to też normalna robota.... " jak się wie :) ".  Czy to ma sie podobnie jak z portami wymaganymi przez np. "Emule" ?

Próbuję pobawić się LO 1.02 , w sumie jazda fajna tzn. są też i problemy: co 3 wejście  to zwiecha, dzwięk do dupy,  "pamięć nie może być read i takie tam (ktoś to już na forum gdzieś przerabiał).  No i naszych tam nie widać - może gram o niewłaściwej gadzinie?  Widziałem tam jednego kolesia z Korei, drugi z Czech -czyli jest nas Trzech.  :)

Jak ktoś mi odpowie żebym sobie kupił Flaming Cliffs
to niech sobie da siana... (jak bede mieć kase to se "może" kupie)

Trabi

Trabi

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 16, 2006, 23:20:44 »
Czy to ma sie podobnie jak z portami wymaganymi przez programy do pobierania softu p i r t o p i r  ?
Rany... aż tak oficjalne to forum jest? pfffffffffff.......... dobra, dobra -  zapoznałem się z regulaminem juz wcześniej.

Ave
Trabi

McHaron

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 17, 2006, 09:38:16 »
To forum jest po pierwsze wyjątkowe :). A oficjalne za raz na drugim miejscu :).

Trabi

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 17, 2006, 23:34:38 »
No dobrze, to kto grzebał przy ustawieniach routera, żeby Locek fruwał jak należy? Ręka do góry!

Ave
Trabi

Zadawaj pytania tak aby MOŻNA było na nie odpowiedzieć.

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 17, 2006, 23:55:33 »
Przy tak szczegółowym pytaniu równie dobrze możesz zapytać kto umie wróżyć z fusów.

balc3r

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 18, 2006, 00:01:39 »
Proszę, podaj typ routerka.
Tu masz taką ciekawą stronkę  :021:
http://www.portforward.com/default.htm
Wybierz zakładkę  "Forwarding", następnie roter jaki posiadasz i grę (jest to prostrze niż Ci sie wydaje).
Standardowo musisz przepuścic port - chodzi o Lock Ona 10308

hmm a tak to wygląda u mnie:

Mam nadzieję. że Ci pomoże.
Powodzenia.
(hmm jak coś to możesz mi pozawracać jutro głowę na gg ;) ).

« Ostatnia zmiana: Lipca 18, 2006, 00:07:30 wysłana przez balc3r »

McHaron

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 18, 2006, 18:29:16 »
Tak przy okazji, jako że nie napatoczyłem się nigdzie na nikogo, kto by na tym forum poruszył temat odmiennego rozwiązania pomagającego poradzić sobie z ograniczeniami wynikającymi z przebywania "za NAT'em"  (a takowe jest!), postanowiłem coś wtrącić.

Nie zawsze mamy, możliwość konfigurować sobie ROUTER za którym się znajdujemy, jest jednak na to sposób.

VPN - czyli sieci wirtualne korzystające z techniki nazywanej tunelowaniem. Z grubsza wygląda to tak ...

Osoby chcące stworzyć sieć wirtualną instalują na swoich komputerach odpowiednie oprogramowanie (bardzo proste), konfigurują je (jeszcze prostsze, bo tam nic prawie nie ma) i koniec. Korzyści? Nie jestem ekspertem, ale siec wirtualna jest czymś w rodzaju emulacji wydzielonej sieci fizycznej z adresami globalnymi widzialnymi ZA NAT'em (routerem), w oparciu o faktyczną sieć fizyczną, która może się składać zarówno z adresów rutowalnych jak i nierutowalnych.

Czyli... Instalujemy sobie oprogramowanko, jeden kolega zakłada sieć wirtualną, drugi, trzeci i reszta dopinają się do tej sieci i od tej pory, wszyscy członkowie sieci posługują się przydzielonymi podczas rejestrowania się adresami IP, które (i to jest najlepsze) są widoczne ZA NAT'em/ROUTER'em. W ten sposób na przykład można sobie poradzić ze stawianiem serwera przez osoby będące za NAT'em, a czasem dysponujące mocnym łączem (mniam).

Kto chciałby poeksperymentować niech na początek zainteresuje się programikiem o wdzięcznej nazwie HAMACHI.

Można go za free zassać tu ---> http://hamachi.pl/ Licencja do 16 użytkowników w sieci wirtualnej FREE.

Pozdrawiam.

« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 05, 2009, 16:30:56 »
Witam wszystkich .Latam w FC,ale mam problem ponieważ posiadam router i poprzez hyper lobby nie mogę się połączyć.Ustawiałem w opcjach NAT port 10308 dla FC ,niestety nic to nie dało.Łącze się przez HL ,wchodzi do gry lecz nie łączy się z serwerem.Czy ktoś już miał już taki problem?Proszę o pomoc.Pozdrawiam
Żeby latać Falconem BMS trzeba dorosnąć ... i nie mówię tu o wieku ...