Wracając do tego nieszczęsnego V moim zdaniem bardzo prawdopodobna jest jeszcze taka wersja: to w istocie odnosi się do samolotów, a dokładniej precyzując, V traktuje się podobno, przynajmniej obecnie, nie tyle jako "aircraft", ale bardziej jako "fixed-wing". Spotkałem się kiedyś z czymś takim.
Może jest jeszcze jedno rozwiązanie. System tych oznaczeń w marynarce amerykańskiej powstał gdy nie było jeszcze samolotów więc litera
A jak Aircraft czy inna lepiej pasująca niż
V były już po prostu zajęte.
Jeżeli się przeanalizuje ten system to widać że był w zasadzie tylko modyfikowany, a nie zmieniany. Początkowo dało się w zasadzie wszystkie litery kodowe logicznie wytłumaczyć, ale z czasem gdy zaczynało ich brakować oznaczenia stawały się bardziej umowne (np. G - jako rakietowy DDG, CG, FFG itp.)
Zresztą lotniskowce zostały w USA wyodrębnione jako osobna kategoria okrętów dopiero 6 czerwca 1928, wcześniej znajdowały się w kategorii krążowników - co dodatkowo tłumaczy kombinacje
CV.
Inaczej lotniskowec "podstawowy" powinienbył mieć podwojoną literę tak jak inne podstawowe kategorie okrętów w obrębie danej klasy (kombinacje np. CS, CM, DM, DL, BM itd. - były przewidziane dla podklas sprzętu) jak np.:
BB - Battleship = Pancernik
DD - Destroyer = Niszczyciel
FF - Frigate = Fregata
SS - Submarine = Okręt podwodny
wyjątek to krążownik bo przed 17 lipca 1920 miał oznaczenie tylko jedno
C - potem już występował tylko z podziałem na klasy czyli
CA - ciężki (początkowo first line stąd pewnie
A, a nie H),
CL - lekki, a
CV - krążownik lotniczy później nazwany lotniskowcem. Jest to kolejny argument, że
V oznacza lotniczy czy coś podobnego. Ponieważ lotnictwo pokładowe w chwili powstania zaporzyczyło pewnie część nazewnictwa z marynarki wojennej pewnie przejęło właśnie to
V do oznaczenia formacji lotniczej.
Jakiś historyk USAF by się przydał, bo to lata 20. XX wieku chyba...
Wydaje mi się, że pochodzą z początku XX wieku, a może nawet są starsze z ostatniego ćwierćwiecza XIX wieku, nie wiem historia US Navy nie jest moją mocną stroną.