Autor Wątek: Pedały jako orczyk - lista kierownic możliwych do wykorzystania  (Przeczytany 53213 razy)

BigMac

• Gość
Odp: Pedały jako orczyk - lista kierownic możliwych do wykorzystania
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 25, 2006, 21:02:34 »
Podłączamy normalnie po Bożemu całą kierownicę z pedałami, po czym kółko gdzieś sobie kładziemy z boczku i używamy tylko pedałów. System rozpoznaje naturalnie urządzenie jako całą kierownicę.

Można jeszcze przy odrobinie pomysłowości wyjąć z niej sprężynę powrotną i mieć trymer steru wysokości  :020:

« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 25, 2006, 21:22:12 »
..tak po prostu ?  O to w poniedziałek lecę do marketu po jakąś kierownice   :020: Moze jest również jakis ciekawy, tani sposób na zrobienie pseudo trackir-a ?? 

« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 25, 2006, 21:45:33 »
Maver ja też używam dobrych parę miesięcy Apoll 2007 , w PF,lock onie i FS 2004,
i nie ma żadnych problemów / ponoć lepsza jest wer.2009 ma większe pedały /.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 25, 2006, 22:05:22 »
Moze jest również jakis ciekawy, tani sposób na zrobienie pseudo trackir-a ?? 

Poczytaj temat Nowy sofcik "Cam2Pan" :)

Kekacz

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 27, 2006, 10:05:04 »
Kierownice Logitecha:
Momo Force
Momo Racing Force

Obie działają w trybie dwóch osi ale wystarczy we właściwościach kontrolerów gier odhaczyć jeden kwadracik i jest pojedyncza oś.

« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 01, 2006, 23:42:48 »
Kupiłem tą nieszczęsną kierownicę i w zasadzie w PF mam tylką ją. Gra nie wykrywa joysticka tylko kierownicę z pedałami. Jak i gdzie mam zmienić ustawienia żebym miał jednocześnie dwa kontrolery ?? :008: help...

« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 02, 2006, 05:51:47 »
Gra nie wykrywa joysticka tylko kierownicę z pedałami. Jak i gdzie mam zmienić ustawienia żebym miał jednocześnie dwa kontrolery ?? :008: help...

Problem chyba nie tkwi w PF. Mam podłączone do komputera jednocześnie 4 kontrolery (X-45, kierownica Sidewinder z pedałami, wolant i pad) i nie ma w tej grze żadnych problemów z wykrywaniem sprzetu. Na drugim kompie zresztą obok X-45 jest kierownica innego typu (Logitech) i też bez problemu.

1. Sprawdź czy w kontrolerach gier (Panel sterowania -> Drukarki i inny sprzęt -> Kontrolery gier) masz zarówno kierownicę jak i joystick.
2. Sprawdź czy zainstalowałeś sterowniki sprzętu.
3. Dokonaj kalibracji i sprawdź czy komputer wykrywa wszystkie osie i przyciski.
3. Jeszcze raz dokonaj "programowania" osi i klawiszy w PF.

Czasem jest tak, że przy połączeniu jakiegoś urządzenia nie jest one podłączone jako kolejne, a pcha się bezczelnie na początek listy w kontrolerach gier (ja tak mam z kierownicą Sidewinder) - wtedy aby funkcjonował też joystick trzeba ponownie wklepać klawisologie w PF bo tam nie ma tak jak np. LO czy FS'ach opcji programowania dla każdego kontrolera osobno. Jest przecież jeden wspólny i urządzenia mają swoje numery, jeżeli joystick był kiedyś urządzeniem nr 1, a kierownica weszła na początek listy - to teraz ona jest nr 1, a joystick nr 2, więc ustawienia które miałeś dla joystika są teraz przypisane do kierownicy.

Jeszcze jedno: nie sugeruj sie tym co masz w Hardware Setup -> Input tam faktycznie widać tylko urządzenie podłączone jako pierwsze czyli to na początku listy w kontrolerach gier - co wcale nie oznacza, że gra nie widzi pozostałych.

« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 02, 2006, 09:18:02 »
Nie wiem czy to coś pomoże ale przeczytaj ten wątek.

http://www.il2forum.pl/index.php?PHPSESSID=7d035ab41ffe8726cd9b2d8fed5c291c&topic=2246.0

Ja po podpięciu do Il2 Joya+przepustnicę + kierownicę nie mogłem ustawiać z poziomu gry czułości dwóch z tych kontrolerów. Jeśli ze sterownikami masz wszystko ok. i przypisałeś prawidłowo kontrolery do gry ( Controls -> i na samym dole w roździala Hotas Control przypisujesz urządzenia do osi) to będziesz miał problem opisany w tym wątku.Aha i powinno działać. :033:
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 02, 2006, 12:23:12 »
Dzięki za pomoc. Problem wyglądał tak, że w menu sterowania --> ustawienia hotas przy deklarowaniu poszczególnych przycisków joystick (SAITEK X45) nie reagował w ogóle - jak by go nie było. Przeinstalowałem sterownik ale tylko joya i to pomogło. Potem mogłem juz konfigurować ustawienia sterowania w grze.  :020: Jest tylko mały problem z kalibracją pedałów - ster mam ciut wychylony w prawo i za Chiny nie mogę tego zmienić. Kierownica  to MediaTech MT 172 Cyber Race - wybrałem ją dlatego bo ma równe pedały.

Pozdrawiam   

arcik

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 17, 2007, 18:39:33 »
Witam, zainstalowałem patch'a 1.0.9 w Falconie AF i usawiłem pedały kierownicy jako orczyk. Włączyłem misję treningową "Takeoff" i grafika totalnie zwolniła (zrobiły się slajdy)... ale jedynie kiedy kołuję do startu i po zetknięciu z pasem po lądowaniu. W powietrzu jest wzystko ok, nawet na małej wysokości latając nad zabudowaniami czy drzewami. Kiedy w setupie orczyk ustawię na klawiaturę, wszystko jest z grafiką wporządku. Czym to może być spowodowane?

« Odpowiedź #25 dnia: Lutego 21, 2007, 09:24:47 »
Chcę kupić kierownicę i zastosować ją do FalconAF.Czytając posty zauważyłem,że niektórzy koledzy mają kłopoty z setup.Ponieważ planuję budowę MJoya (co zajmie trochę czasu) to nie przewiduję żadnych kłopotów z pedałami (tak sądzę),które będą do niego podłączone.Ponieważ chciałbym w chwili obecnej stosować kierownicę z pedałami jako orczyk to mam w związku z tym pytania.
Czy problemy o których piszą koledzy wynika z konkretnego typu zastosowanej kierownicy?
Czy wynikają z konkretnej gry?
Czy jest to problem ustawienia konfiguracji w setup,lub dopisania czegoś w jakimś pliku?
Na koniec praktyczne pytanie dotyczące mojej sytuacji.Czy ktoś  rozwiązał i w jaki sposób problem zastosowania kierownicy jako orczyka a w FalconAF?
pozdrawiam
vito_zm

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Lutego 21, 2007, 16:09:35 »
Problemy wynikają z tego, że niektóre zestawy pedałów są robione z dwoma osiami (osobno dla pedału gazu i hamulca), a inne z jedną (hamowanie to wychylenie w jedną stronę, gaz w drugą).

Oczywiście jeśli są dwie osie, to są problemy z przypisaniem tego w symulatorach lotniczych, gdzie rudder jest widziany jako jedna oś. Niektóre kierownice mają sterowniki, które pozwalają softwarowo zmieniać sposób mapowania osi.

Kłopot więc wynika z rodzaju rozwiązań technicznych, nie jest to kwestia konkretnego symulatora. W FalconieAF (i każdej innnej grze) przypisałbyś rudder normalnie, jak każdą inną oś, o ile kupiłbyś kierownicę z jedną osią pedałów.

« Odpowiedź #27 dnia: Lutego 21, 2007, 19:30:47 »
BigMac dziękuję za radę.

« Odpowiedź #28 dnia: Maja 02, 2007, 15:38:19 »
Proszę o pomoc.Kupiłem w Allegro kierownicę Tracer Easy Rider,uruchomiłem setup z dołączonego dysku i nie widzę w panelu sterowania kierownicy z pedałami.Przy włączaniu do gniazda USB przewodu kierownicy jest komunikat,że nie rozpoznaje urządzenia.

« Odpowiedź #29 dnia: Maja 03, 2007, 07:56:25 »
Po kilku próbach doszedłem do wniosku,że kierownica jest uszkodzona i ją zwróciłem.