Sposob dla tych ktorzy maja pedaly z dwiema osiami (split axis) - np MS Sidewinder FF Pro
potrzebne programy: PPJoy, GlovePIE
1. PPJoy:
- dodajemy "virtual joystick", w windowsie wyskoczy ze znaleziono nowy sprzet, klikamy zainstaluj automatycznie, (jak chcemy go usunac to musimy usunac w PPJoy, w kontrolerach windows sie nie da)
- w mapping - potrzebna nam tylko jedna os wiec jedna os analogowa "analog0"
2. Sturmovik:
- musimy wyczaic jaka os to lewy pedal a jaka prawy: najprosciej wlaczyc ila i zobaczyc co sie pojawi przy definiowaniu osi w HOTAS controls przy wciskaniu pedalow, u mnie: hamulec - Y, gaz - roll
3. GlovePIE:
- wklejamy taka linijke w zakladke untitled:
<<< PPJoy1.Analog0 = -.5*MapRange(Joystick1.roll, -128,128, -128,128) + .5* MapRange(Joystick1.y, -128,128, -128,128) >>>>(bez tych "<<< >>>")
128 to liczba stanow, jakby osie byly na odwrot trzeba zamienic "-" z "+", albo w settings.ini: AXE_X JoystickDevice2=-rudder (minus rudder)
czasem wyskoczy blad w GlovePIE ze niedozwolony znak ".", tzreba wylaczyc i wlaczyc GLovePIE i dziala, albo wpisac "1/2" zamiast "0.5" (nie sprawdzalem)
- klikamy RUN, jak dziala to zapisujemy sobie skrypt na przyszlosc
-jak nie dziala bo mamy wiecej joyow niz ja i sie numery nie zgadzaja to robimy tak:
3cd. GlovePIE:
-zakladka GUI - detect output to emulate
-powinno znalezc samo, jesli nie to wybierami PPJoy, nr1, analog0
-klikamy "detect input", jak nie znajdzie samo wybieramy Joystick, nr1, part of device dowolny
-klikamy apply
-program cos zamieli i obok analog0 pojawi sie gwiazdka
-klikamy Untitled i sprawdzamy jakie mamy numery przy osiach i urzadzeniach, i przez analogie modyfikujemy wzor do obliczania
4. Sturmovik:
teraz u mnie w w config.ini mam:
1X2=0 0 8 16 24 35 45 58 73 87 100 0
a w users/settings.ini:
[HotKey move]
AXE_X JoystickDevice2=rudder
5. teraz przed gra trzeba uruchomic skrpyt i juz:] u mnie dziala:]
ogolnie mozna sie wiecej pobawic w programowanie osi, zmniejszanie zakresu ruchu, albo dodawanie makr itp. albo zrobic sobie z kilku joyow jeden VirtualJoy, ale jak sie zna ten wzor to nawet nie trzeba nic definiowac, program sam wylapie VirtualJoy1, a nazwy osi ma dostepne wszystkie mozliwe, tylko nasze urzadzenie (pedaly) ma tylko dwie - trzeba wytropic ich nazwy
sposob znalazlem na jakims zagranicznym forum nie pamietam juz na jakim
==
mozna sie tez bawic w laczenie obu potencjometrow w jedeni zamiane kabelkow (nawet za wtyczka zeby nie psuc pedalow - u mnie sa 4 piny po dwa na kazdy potencjometr), ale wtedy zamiast 100kO mamy 200kO i jest problem z kalibracja ogolnie duzo zabawy i ten sposob wyzej prostszy i nie trzeba nic psuc, i mozna normalnie uzywac kierownicy+pedaly/joy+pedaly zalezy w co sie ma ochote pograc
Pomimo mojej prośby nie zrobiłeś nic z pisownią i zgodnie z umową +20%. Mazak.