Autor Wątek: AMD oraz ATI razem  (Przeczytany 3234 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lancer

• *
  • ka-boom!
Odp: AMD oraz ATI razem
« Odpowiedź #15 dnia: Lipca 26, 2006, 04:55:19 »
Jak dobrze wiemy zarówno ATi jak i nVidia już od jakiegoś czasu "wspierały" programistów różnych firm, przez co niektóre gry są optymalizowane pod kątem jednej z tych firm.  :008: Teraz może być jeszcze gorzej.

Na szczescie jest to tylko bajka ograniczajaca sie do dolaczania owego softu do produktow odpowiednio ATI/NV i ewentualnie wielkiego logo smigajacego po ekranie przy uruchamianiu aplikacji.
Sama gra dziala odpowiednio szybko/marnie nie z uwagi na sztuczki programistyczne i sponsoring, a limitacje sprzetu. Karty NV wysmienicie sobie radza na silniku Valve, a ATI tez niezle na programach ID Software (choc ciagle slabiej niz NV, ale tu akurat ogranicznikiem jest sterownik OGL ATI, a nie gra sama w sobie).
Panowie, jesteście oficerami Armii Stanów Zjednoczonych. Oficerowie żadnej innej armii na świecie nie mogą tego o sobie powiedzieć. Zastanówcie się nad tym!

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #16 dnia: Lipca 26, 2006, 11:07:45 »
Dzięki RashbaNor za poprawkę i wybacz uchybienie z mojej strony w Twoim nicku :roll:

Co się tyczy naszej wymiany zdań tyczącej się specjalizacji/integracji podzespołów komputerowych to dziękuję za starania. Ofkors bardzo chętni zajrzę do linków, które zamierzasz tutaj dać, ale nie myśl sobie, że ze mnie taki specjalista. Ja też wyciągam wnioski z tego co udało mi się przeczytać, ale niekoniecznie czuję się w tym jakiś oblatany, żeby się jakoś dłużej spierać.
Tak się składa, że należę do osób o których tutaj mowa i ostatni raz porządnie do czynienia z MACem miałem ponad rok temu w kraju wyposażonym w dostęp do oceanu. Mój Photoshopik i ArtRage śmigają sobie na Windowsie YxPe i raczej nie jestem wyjątkiem potwierdzającym regułę w tej materii.
A zajmujesz się tym zawodowo?
Osobiście mam do czynienia dość często z osobami zajmującymi się być może nie grafiką 3D, ale 2D (vide wydawnictwa książkowe, czasopism), które robią wszystko by jak najrzadziej korzystać z PCetów. MACi są ponoć niedoścignione dla PCetów w obróbce koloru. I nie zanosi się na to, żeby w najbliższym czasie PCet coś w tej materii zmienił.
MACi to całkiem fajne maszynki wyposażone w bardzo sprawny OS, ale ostatnio bardzo zbliżyły się do naszych blaszaków. Doszło już do tego, że na komputerze z "jabłuszkiem" moża se zainstalować Windowsa... ale to już kwestia za bardzo odbiegająca od głównego tematu dyskusji.
Pytanie tylko czy to Microsoft przypadkiem nie stara się znaleźć nowego rynku zbytu, albo raczej niszy, i czy to Windows się nie dostosował do MACów, a nie na odwrót, jak sugerujesz. To mi się bowiem wydaje bardzie prawdopodobne.

MACi to nie są tylko komputery jedynie z innym OS przecież.

A wracając do przewodniego tematu wątku:
Intel jednak nie wycofuje się z licencji dla ATI na czipsety do swoich płyt/procków:
http://itbiznes.pl/art21221.html

Pozdrawiam

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Lipca 26, 2006, 18:18:04 »
Ceny już spadły tyle że przez premierę AM2 i pewnie jeszcze spadną tylko nie odrazu czyli nie po złączeniu się obu firm.

Ceny spadły i to bardzo znacznie tylko dlatego, że wyszedł Intel Conroe, który bije wszystkie AMD na głowę. To jedyny sposób w jaki mogło zareagować AMD nie mając nic co mogłoby konkurować z Core2Duo. AM2 jest tylko tymczasowym gniazdem zrobionym na siłę (chodziło tylko o obsługę DDR2, co i tak dla mnie jest głupotą skoro dopiero DDR2 800MHz przeganiają stare dobre DDR 400). W Przygotowaniu jest już AM3 (częściowo zgodne z AM2) z dodaną obsługą DDR3 (taktowania nawet >1200MHz :021:), ale to i tak będzie bez rewelacji.
Czekam na procesory wielojądrowe (i później na programistów którzy to wykorzystają).
Intel ma zaprezentować 4rdzeniowy procesor jeszcze w tym roku (dwa połączone jajka Conroe, ale narazie chyba tylko do serwerów). AMD równolegle również pracuje nad procesorami wielojądrowymi.
W sprzedaży są od dawna procesory dwujądrowe obu firm, ale nie potrafią jedynie wykonywać więcej procesów jednocześnie. Tylko niektóre aplikacje wykorzystują oba jajka jednocześnie  :015:
DCS/FSX/AC/pCARS

Ajti

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: Lipca 26, 2006, 20:09:45 »
Procesory dwujadrowa daja komputerom niesamowietgo kopa:
np renderowanie filmu godzinnego na moim sprzecie (PIV 2,4 Ghz, 1GB DDR DualChannel, 9800pro, Barracuda SATA itd.) zajmuje okolo poltorej do nawet dwoch godzin. Dodam tylko ze wtedy nic juz nie mozna w tle robic...
Natomiast mialem przyjemnosc wyprobowac procek dwurdzeniowy i zauwazylem, ze godzinny film renderuje sie w 40 minut, a na dodatek moge sobie w tle wypalac plytke dvd, uzywac gg i czytac forum...

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #19 dnia: Lipca 26, 2006, 20:12:21 »
To też póki nie ma zbytnio aplikacji pod ten sprzęt puty bym się nie podniecał Konrołami :)

Ważne, że można kupić za pół ceny X2, który zjada o wiele mniej energii i o wiele mniej się grzeje niż dawne D805, a jest od nich sporo wydajniejszy w aplikacjach na jedno jajo. Konroł jest wydajniejszy tylko w aplikacjach na dwa jądra.

Pozdrawiam

P.S. Na szczęście nie bawię się w renderowanie ;)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 26, 2006, 21:06:13 »
Ceny spadły i to bardzo znacznie tylko dlatego, że wyszedł Intel Conroe, który bije wszystkie AMD na głowę. To jedyny sposób w jaki mogło zareagować AMD nie mając nic co mogłoby konkurować z Core2Duo.

Owszem również, ale przewaga Conroe nie wynika tylko i włącznie z faktu posiadania dwóch jajek. Jego największą zaletą jest moim zdaniem jeden wspólny L2 cache i to że oba jajka się dogadują co do ilości zajmowanej. Intel tak samo reagował na fakt wypuszczenia 64-bitowych procków AMD, także to nie jest nic nadzwyczajnego.

Fakt faktem wolabym aby od samoego początku AMD robiło procki na sockecie 940 tylko bez jednej nózki ;P co zapewniło by większa kompatybilność no ale coż. Teraz robi podobnie do Intela, jak akcje lecą w dół to myk nowy chipset albo nowa podstawka. Może dopiero AM2 coś zmieni w tej materii, a sam ten socket jest zwyczajnym krokiem do przodu, ceny DDR2 spadły do poziomu DDRów więc siłą rzeczy było to że na nie wskoczą, podobnie zresztą uczynił Intel więc nie rozumiem czemu mówisz że jest to głupota. Jedyną głupotą moim zdaniem było twierdzenie że socket 939 jest bardziej przyszłościowy i starczy na dłużej :D (sam poniekąd w to uwierzyłem). Aha,  jeszcze jedno. Sądzę że miałes na mysli socket F ale ten i tak trafi tylko do serwerów tak jak 940.

Osobiście bym nie lekceważył obu firm, one non stop knują. Jako przykład niech posłuży sytuacja jaka miała miejsce przed peremierą A64, Intel nabijał się z socket A, a później okazało się że nie ma nic co mogło by konkurować więc na szybko zrobił EMT64. Takich sytuacji było więcej ale ta chyba najbardziej znana jest.

Ps. Proponuję Ci zluzować z tonem wypowiedzi bo nie chcę tutaj kolejnej wojny o wyższości świąt...
« Ostatnia zmiana: Lipca 26, 2006, 21:14:05 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Lipca 26, 2006, 22:04:04 »
Aha,  jeszcze jedno. Sądzę że miałes na mysli socket F ale ten i tak trafi tylko do serwerów tak jak 940.
Nie, chodziło mi o AM3 - cytat z Benchmark.pl:
Gniazda 754 i 939 jak widać nie pożyły długo. AM2 ma jednak większe szanse - wprawdzie AMD zapowiedziało już podstawkę AM3, która miałaby pojawić się pod koniec 2007- początek 2008, ale uspokoiło też użytkowników wiadomością, że procesory AM3 będą kompatybilne wstecz i będą pasować do gniazda AM2 (co zresztą jest chyba pierwszym takim przypadkiem w historii).

Owszem również, ale przewaga Conroe nie wynika tylko i włącznie z faktu posiadania dwóch jajek. Jego największą zaletą jest moim zdaniem jeden wspólny L2 cache i to że oba jajka się dogadują co do ilości zajmowanej. Intel tak samo reagował na fakt wypuszczenia 64-bitowych procków AMD, także to nie jest nic nadzwyczajnego.
Nie powiedziałem tego, że wynika ona z posiadania dwóch jajek, ale również nie zgodzę się z tym, że to zasługa tylko współdzielonej pamięci cache. Intel odszedł nareszcie od technologii Netburst (znanej z P4), która była nastawiona na wysokie taktowania i skorzystał z osiągnięć znanych z intelowskich procesorów do laptopów (z którymi Conroe ma dużo wspólnego)  :002:. Conroe potrafi zwyczajnie wykonywać więcej operacji w jednym takcie zegara. cytacik:
Nowości w nowych CPU jest dużo więcej. Najważniejszą, znacznie podwyższającą wydajność jest Wide Dynamic Execution. Jest to 14-etapowy potok wykonawczy, dzięki któremu jest możliwe przetworzenie w jednym cyklu zegara 4 instrukcji. Dotychczas w jednym cyklu były możliwe tylko trzy. Różnica pozornie niewielka, ale mająca dać aż 33% wzrost wydajności w stosunku do obecnej generacji procesorów.

Ps. Proponuję Ci zluzować z tonem wypowiedzi bo nie chcę tutaj kolejnej wojny o wyższości świąt...
Co do tonu to przecież piszę powili i cicho (nie krzyczę), jeśli to co napisałem zabrzmiało trochę ostro to przepraszam ;)

pozdrawiam :)
DCS/FSX/AC/pCARS

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Lipca 26, 2006, 22:23:26 »
Z góry przepraszam za dwie wiadomości z rzędu, ale nie zdążyłem zmodyfikować ;)

Konroł jest wydajniejszy tylko w aplikacjach na dwa jądra.
Oczywiście, że Conroe jest wydajniejszy we wszystkich aplikacjach, nie tylko tych na dwa jajka:P
Już niepodkręcone procki pobiły rekordy świata w SuperPi.
Polecam  ogólnopolski ranking superpi na którym można zobaczyć już jak pierwsi Polacy podkręcają nowe Conroe  :021: (oczywiście wystarczy spojrzeć na sam szczyt tabeli :118:)
Może za rok kupię swojego pierwszego intela  :020: (chyba, że AMD pokaże coś lepszego)
DCS/FSX/AC/pCARS

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #23 dnia: Lipca 27, 2006, 01:49:21 »
Spokojnie, SuperPI to statyczny benchmark i wg. mnie jeszcze o niczym nie świadczy bo tak czy siak w aplikacjach się okaże. A ranking mi dobrze znany, znany mi od czasó kiedy jeszcze Zenfist nie miał tego u siebie na stronie.

Co do cache'u to zostaw go 256kb i zobaczysz wtedy co ten 14-etapowy potok wykonawczy pokaże. Intel zawsze potrzebował cache'u, a w Conroe ma tam aż 4mb. Daleki też jestem od stwierdzenia że to tylko jego zasługa, niemniej to spory plus. Poza tym większość z tych Antkó to jednojajkowce, oznaczeń INtela jeszcze nie przyswoiłem więć nie wiem ile jaj mają :D

Wszystko przed nami, teraz zobaczymy jaka będzie odpowiedz AMD.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #24 dnia: Lipca 27, 2006, 10:51:43 »
Mnie tam specjalnie SuperPi nie interesuje. Ważne jest to:

od biedy też to:

bo fakt, że w Falconie miałbym 200 zamiast 100 fps jakoś mnie nie rajcuje.
Cały artykuł: http://simhq.com/_technology2/technology_090a.html
Chociaż chętniej zobaczyłbym porównanie z E6300 i jakimś średnim A64, ale cóż, nie można mieć wszystkiego.

Widać przewagę Conroe (zdziwiłbym się gdyby jej nie było widać  :003:), ale nie jest tak wielka, aby mnie zmusić do wydania mnóstwa pieniędzy na zmianę platformy, zwłaszcza, że różnice maleją wraz ze wzrostem rozdzielczości, tam dławi się grafika a nie proc. Iq ma rację, za rok może być ciekawie.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #25 dnia: Lipca 27, 2006, 11:55:04 »
Procesory dwujadrowa daja komputerom niesamowietgo kopa:
np renderowanie filmu godzinnego na moim sprzecie (PIV 2,4 Ghz, 1GB DDR DualChannel, 9800pro, Barracuda SATA itd.) zajmuje okolo poltorej do nawet dwoch godzin. Dodam tylko ze wtedy nic juz nie mozna w tle robic...
Natomiast mialem przyjemnosc wyprobowac procek dwurdzeniowy i zauwazylem, ze godzinny film renderuje sie w 40 minut, a na dodatek moge sobie w tle wypalac plytke dvd, uzywac gg i czytac forum...

Polecam artykuł:
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1562&action=all

Przemyślenia pozostawiam samemu sobie. ;)

Ja osobiście mam mieszane uczucia co do AMD x2.
Pozdrawiam.

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Lipca 27, 2006, 21:45:09 »
Dla osób zainteresowanych planami AMD na najbliższą przyszłość polecam dzisiejsze nowinki na benchmark.pl i ten artykuł (prezentacja platformy 4x4 i kolejne ploty o odwróconym HT).
Po krótkiej stabilizacji na rynku procesorów zapowiada się prawdziwa wojna. :002:

PS: Dzisiaj miała miejsce oficjalna premiera Core2Duo  :021:
DCS/FSX/AC/pCARS

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #27 dnia: Lipca 27, 2006, 22:38:34 »
Po krótkiej stabilizacji na rynku procesorów zapowiada się prawdziwa wojna. :002:
A więc tym razem ja odparuję innym artykułem:
http://pclab.pl/art21258.html

Nie, żebym się z tym zgadzał lub nie, za mientka ninja jestem. Ale ciekawe naświetlenie sytuacji :)

Pozdrawiam

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #28 dnia: Lipca 27, 2006, 23:23:23 »
Sprawdzam......przebijam:

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1536-4

Ciekawa konkluzja i opis Conroe'a :)