Autor Wątek: Polski Hummer w Iraku z godłem Dywizji Pancernej SS Leibstandarte Adolf Hitler  (Przeczytany 8171 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

... chyba tylko w Kaczystanie media się podnieciły

Jasne, ale najciekawsze są medialne zapowiedzi surowego ukarania winnych - czyli jak zwykle z jednej skrajności w drugą! Najpierw nikt nie wiedział co to godło oznacza (no ten wytrych można było nie wiedzieć co oznacza - sam musiałem sprawdzić, ale tarcza jest jednak dość charakterystyczna dla niemieckich godeł - a po za tym z doświadczenia wiem "że jak żołnierze coś tam gdzieś malują to lepiej sprawdzić co to oznacza", bo dowcip żołnierski jak już pisałem jest "ciężki"), a teraz "święte oburzenie" i chęć "ukamieniowania". Zastanawiam się tylko z jakiego artykułu bo 256 KK, co prawda umożliwia karanie za propagowanie faszyzmu:

Art. 256. Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Dodając do tego interpretacje SN (cytat pochodzi ze strony http://www.nigdywiecej.prh.pl/katalog/2002.php):

28 marca [2002] Sąd Najwyższy wydał uchwałę, wg której już samo publiczne wykonanie gestu Heil Hitler lub prezentowanie np. swastyki jest przestępstwem. Sąd Okręgowy w Olsztynie - który prowadził proces o propagowanie faszyzmu podczas głośnego zjazdu neofaszystów w 2000 r. w Rogiedlach pod Olsztynem - zadał SN pytanie prawne o zakres pojęcia propagowania faszyzmu. Sąd chciał, by SN ustalił, czy sformułowanie kodeksu karnego oznacza, że publiczne pochwalanie faszystowskiego lub innego totalitarnego ustroju państwa, wyrażające się np. w wystawieniu na widok publiczny swastyki, wykonywaniu gestów faszystowskiego pozdrowienia itp., tylko wtedy jest przestępstwem, jeśli jednocześnie łączy się z publicznym upowszechnianiem wiedzy o takim ustroju, tj. uprawianiem propagandy. Trzech sędziów SN odpowiedziało, że takie karalne propagowanie oznacza każde zachowanie polegające na publicznym prezentowaniu, w zamiarze przekonania do niego, faszystowskiego lub innego totalitarnego ustroju państwa. Oznacza to, że karze do 2 lat więzienia - w myśl artykułu 256 kk, mówiącego o odpowiedzialności za publiczne propagowanie faszystowskiego lub innego totalitarnego ustroju państwa - podlega nie tylko ten, kto publicznie wychwala np. rządy Hitlera, ale także publicznie prezentuje symbole lub gesty faszystowskie, w zamiarze przekonania innych do takiej ideologii. Ta wykładnia formalnie wiąże tylko sąd w Olsztynie. Jest także wskazówką, którą mogą, choć nie muszą, brać pod uwagę inne sądy i prokuratury w podobnych sprawach.

Można wysnuć wniosek, że trudno będzie pociągnąć do odpowiedzialności za namalowanie znaku (godła) jednostki wojskowej dawnej Armii Niemieckiej, na którym nie ma symboli uznawanych powszechnie za symbole faszyzmu (inaczej byłoby ze znakiem np. 5DPanc SS - tutaj można się dopatrzyć "symbolu faszyzmu").

Po za tym przestępstwo z Art. 256 można popełnić tylko umyślnie w zamiarze bepośrednim czyli popełniający ten czyn zabroniony musi chcieć go popełnić czyli chcieć propagować faszyzm. Jeżeli jest to brak wiedzy heraldycznej czy zwykły żart to automatycznie wyklucza to karalność z tego artykułu.

Oczywiście czynniki wojskowe mogą spróbować ukarać dyscyplinarnie kogoś na ten "malunek", ale sam chętnie chciałbym zobaczyć podstawę prawną tego ukarania  :118:

Zgadzam się, że namalowanie godła 1 DPanc SS na polskim Hummerze jest w złym guście (a co za tym idzie można, a nawet należy to moralne potępić), ale co do tego karania to byłbym ostrożny.

Fajny widziałem kiedyś napis na Abramsie: "Dziś Bagdad jutro Paryż"  :021:

E tam napis - zobacz tutaj ...

...fotka z 1961 z Wietnamu, żołnierze US Army (Special Forces) z MP-40 (oficjalnie wyposażeni) - ta broń chyba bardziej kojarzy się z faszystowskimi Niemcami niż jakiś kluczyk czy wytrych  :004: :020:
« Ostatnia zmiana: Lipca 28, 2006, 13:24:09 wysłana przez Razorblade1967 »

Evingolis

• Gość
Co do reakcji zachodnich mediów to pewnie jakaś nastąpi. Niemcy jak zbiorą szczęki z ziemi to utopią się we własnych łzach ze smiechu.

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
Odp: Polski Hummer w Iraku z godłem Dywizji Pancernej SS Leibstandarte Adolf Hit
« Odpowiedź #32 dnia: Lipca 28, 2006, 14:09:21 »
Żołnierze wypełniający misje w Iraku są cały czas wystawieni na odstrzał- dajcie im spokój.
Jak rozumiem ta 1 DPanc SS była jednostką elitarną. I jak ktoś chciał pokazać, że on też elita, czy przez to podnieść swoje morale, dlaczego mu tego zabronić? Czasem trzeba się opanować i zapomnieć, że "SS" to be, bo tu chodzi tylko i wyłącznie o elitarność 1 DPanc SS, a nie o to, że istniała w czasach hitlerowskich.

Oczywiście mój post jest aktualny, jeśli ta "18" to przypadek, w innych już nie.

Pozdro
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Żołnierze wypełniający misje w Iraku są cały czas wystawieni na odstrzał- dajcie im spokój.

Taki zawód ! Każdy sam go sobie wybiera !

Znam z własnego doświadczenia jak w podobnych okolicznościach: z daleka od domu, w sytuacjach stresogennych żołnierzom odbija (święty nie jestem i nie byłem) - ale nie można tłumaczyć tym każdej głupoty.

Zresztą chyba zauważyłeś, że większość postów ma charakter ironiczno-prześmiewczy i nikt z nas tego "malunku" chyba nie demonizuje. Ot wyszła taka sobie zabawna sytuacja (oczywiście nic zabawnego w tym, że ten patrol wjechał na minę - taka już jest wojenna kolej rzeczy) i media się "podnieciły", więc się z tego trochę nabijamy - bo śmiech jeszcze nikomu nie zaszkodził.

Pozdrawiam

PS. A jeżeli nie napisałem tego dość jasno w moim poprzednim poście - to ja się nabijam z tych "zabiurkowców" co chcą zaraz wszystkich karać.

qrdl

• Gość
Odp: Polski Hummer w Iraku z godłem Dywizji Pancernej SS Leibstandarte Adolf Hit
« Odpowiedź #34 dnia: Lipca 28, 2006, 14:57:53 »
Jak rozumiem ta 1 DPanc SS była jednostką elitarną. I jak ktoś chciał pokazać, że on też elita, czy przez to podnieść swoje morale, dlaczego mu tego zabronić? Czasem trzeba się opanować i zapomnieć, że "SS" to be, bo tu chodzi tylko i wyłącznie o elitarność 1 DPanc SS(...)
Oczywiście mój post jest aktualny, jeśli ta "18" to przypadek, w innych już nie.

Pozdro

Weź siekierę, porąb starych na kawałki. Trafisz do dwóch elitarnych klubów za jednym zamachem: matkobójców i ojcobójców, a podwójnie elitarnych przez szczególne okrucieństwo.

Wracając do tematu. Ktoś kto to malował wiedział co maluje. Ktos kto tym jeździ, o ile to nie ta sama osoba, nie musi wiedzieć, ale jest jego obowiązkiem się dowiedzieć. Kiedyś widziałem nauczycielkę z grupą małych dzieci, miała ta Pani na koszulce napis z cekinów "Fuck me". Jeśli się coś ma, a nie wie się co to jest, to wcale nie zwalnia z oodpowiedzialności. A jeśliby tam było w jakimś lokalnym języku "Wy ch..., skur...", etc. to też możnaby się zasłonić tekstem "My to dostali i nie wiedział ja co tam je!". Osobiście przełożyłbym przez kolano tych kolesi co tym jeździli i porządnie zlał dupska paskiem - jaka afera taka kara  :021:

pozdrawiam,
qrdl

Offline Sherman

• *
« Odpowiedź #35 dnia: Lipca 28, 2006, 15:16:10 »
Weź siekierę, porąb starych na kawałki. Trafisz do dwóch elitarnych klubów za jednym zamachem: matkobójców i ojcobójców, a podwójnie elitarnych przez szczególne okrucieństwo.
Bez urazy, ale ta odpowiedź podchodzi do poziomu komentarzy z Onetu.

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Lipca 28, 2006, 15:27:18 »
Bez urazy, ale ta odpowiedź podchodzi do poziomu komentarzy z Onetu.
Dobrze, to uświadom mnie co rozumiesz pod pojęciem "elitarności". Czy jest ono pozbawione konotacji aksjologicznych? A następnie napisz co jeszcze konotuje hitlerowska pancerna dywizja SS, oprócz "elitarności". Następnie zastanów się na jakiej płaszczyźnie łączy się elitarność polskich jednostek z elitarnością hitlerowskich jednostek... ale, ale, na początek proszę mi wytłumaczyć czym jest "elitarność".

pozdrawiam,
qrdl

W jednym miejscu podano informację, że Hummerem na patrol jechali żołnierze Żandarmerii Wojskowej, natomiast samochód pochodził z "innej jednostki" - może ktoś zrobił złośliwy numer i przed przekazaniem wozu żandarmom namalował znak dywizjii SS, a Ci wzięli to za "dobrą monetę", bo w końcu znak wyglądał ładnie w tym miejscu. Wśród "normalnych żołnierzy" Żandarmeria jest formacją delikatnie mówiąc bardzo nielubianą (kto był w wojsku w jakiejkolwiek formie to wie o co mi chodzi), i nie powiem, że bezzasadnie :021: - no to "namalujemy tym [autocenzura] znaki jednostki SS, może ktoś to rozpozna i umoczą"  :004:

... jaka afera taka kara  :021:

I tu się zdecydowanie zgadzam, ze powinni po prostu "dostać porządnie po czterech literach, aż im się w tym organie zagotuje" - ale zapowiedzi o jakiś drakońskich karach świadczą tylko jak najgorzej o tych "decydentach" co się tak wypowiadają.

Pozdrawiam

PS. Panowie trochę więcej poczucia humoru, nie róbmy "wycieczek osobistych" bo to niszczy najciekawszą nawet dyskusję. Wymieniajmy poglady "na zimno".

« Ostatnia zmiana: Lipca 28, 2006, 18:14:33 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline Sherman

• *
« Odpowiedź #38 dnia: Lipca 28, 2006, 15:49:04 »
Tutaj słowa "elitarność" użyłem w sensie wartości bojowej jednostki (osiągnięcia na polach bitew itp.). Chyba nie zrozumiałeś tej "elitarności" w sensie takim, że "tylko czyści rasowo, należący do partii..."? Nie, nie, nie o to mi chodziło.

A następnie napisz co jeszcze konotuje hitlerowska pancerna dywizja SS, oprócz "elitarności".
Co konotuje? Dla mnie nic, poprostu kolejna jednostka pancerna.

Następnie zastanów się na jakiej płaszczyźnie łączy się elitarność polskich jednostek z elitarnością hitlerowskich jednostek...
e? Elitarność to elitarność, ważne, że znak nawiązywał do jednostki elitarnej. Ważne jakiego kraju?

Proszę pamiętać.

Offline Sherman

• *
« Odpowiedź #39 dnia: Lipca 28, 2006, 17:40:18 »
E tam, popatrzyłem na zdjęcietego Hummer'a, ta "18" to celowo. Czyli już mi się nie podoba.

Schmeisser

• Gość
Przecież krój liter jest rodem z DWS'owych oznaczeń czołgów

No to teraz rozpocznie się "polowanie na czarownice":

"Wyjaśnienia sprawy chce Rzecznik Praw Obywatelskich Janusz Kochanowski. Jak poinformowało PAP Biuro RPO w przesłanym komunikacie, Rzecznik wystąpił do właściwych w tej sprawie służb o sprawdzenie wiarygodności informacji. Dodatkowo zapowiedział zwrócenie się o zbadanie znaków jednostek umieszczanych na mieniu wojskowym."

Wiecie jak w wojsku wygląda takie "zbadanie"? Zanim przyjedzie taka "kontrola" na wszelki wypadek padnie rozkaz "zamalowywać lub usunąć wszystko co się da".

Niżej zgody przynajmniej "dwugwiazdkowego generała" niczego, nigdzie się tak szybko nie namaluje  :021:

W skali mikro kiedyś takie coś przerabiałem: Mając służbę dostałem rozkaz nie wypuszczać przez bramę jednostki żadnego pojazdu "który ma jakiekolwiek plakietki czy nalepki" - okazało się, że kierowca wojskowego autobusu, któremu notorycznie ginęły młotki do awaryjnego wybijania szyb, pokrowce na siedzenia, zasłonki itp. umieścił w pojździe napis "Nie kradnij, rząd nie toleruje konkurencji". Któryś ze sztabowców (może ten co te młotki zwijał ? - bo to był nowy autobus i woził zwykle "szychy") to zobaczył i rozpoczął wojnę w szytnym celu likwidacji "nalepek i plakietek".

Będzie ubaw po pachy, bo jak znam "wszechwładną ogólnowojskową panikę" zamalują nawet znaki, które są zatwierdzone w rozporządzeniach MON i innych oficjalnych dokumentach.

Thalon

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: Lipca 28, 2006, 19:34:14 »
Sherman.
Bardzo mnie zauroczyl Twoj swiatopoglad.
Pomysl nad wyjazdem do Anglii (albo lepiej do Niemiec)i zapomnij, ze jestes Polakiem.
Jakos tak sie brzydze Tobie podobnych.

Nazwy państw piszemy raczej z dużej litery - nawet tych nielubianych !
« Ostatnia zmiana: Lipca 28, 2006, 19:41:18 wysłana przez Razorblade1967 »

Panowie po raz oraz kolejny proszę: "bez osobistych wycieczek" to nie dyskusja na Onecie - proszę wymieniać poglądy, a nie inwektywy  :010:

Pozdrawiam

PS. Thalon - jak się walczy w obronie Polskości to może warto zainstalować polską czcionkę ?

Thalon

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: Lipca 28, 2006, 20:34:29 »
Nie walcze o Polskosc.
Dziwie sie tylko ludziom, ktorzy nie widza nic zlego w upodabnianiu sie do oprawcow swoich ojcow, dziadkow, wujkow.
Dziekuje za uwage..........wiecej nie bede Wam przeszkadzal w tym temacie.