Autor Wątek: Formuła 1  (Przeczytany 71782 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Formuła 1
« Odpowiedź #615 dnia: Lutego 07, 2011, 13:12:26 »
Ros - Osuch miał dzwona na rajdzie Elmot.
Sroczka - znali te bandy, bo mieli jazdy zapoznawcze do zrobienia opisu. Bandy były takie same dla wszystkich. Jeśli już kogoś ganić, to organizatora za to, że nie zapewnił odpowiedniej obsługi ze strony służb ratowniczych - straż pożarna, która przyjechała na miejsce wypadku nie miała sprzętu do rozcinania auta i czekali ok. 30 minut na przyjazd innej ekipy wyposażonej w takowy.
Od naszej Policji dostał by jeszcze mandat za "niedostosowanie prędkości do warunków ..." ;)

A Mazak słusznie zauważył, że poziom bezpieczeństwa w F1 jest dużo większy niż w lokalnych rajdach. (choć nie rozumiem aluzji o sprayu)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #616 dnia: Lutego 07, 2011, 13:50:30 »
Od naszej Policji dostał by jeszcze mandat za "niedostosowanie prędkości do warunków ..." ;)

Dokładnie jak Grzegorz Pendyk u mnie na rajdzie Karkonoskim za uderzenie w płot :D.
http://www.nj24.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=9441&Itemid=138
http://www.youtube.com/watch?v=g1U3czpJRJs

A Mazak słusznie zauważył, że poziom bezpieczeństwa w F1 jest dużo większy niż w lokalnych rajdach. (choć nie rozumiem aluzji o sprayu)

Taka "aronia" w swoim czasie na YT krążył film pt: "Zderzak" i z nim mi się to skojarzyło ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #617 dnia: Lutego 07, 2011, 13:51:08 »
Ros - Osuch miał dzwona na rajdzie Elmot.
Tutaj jeden gość napisał, że to był Rajd Świdnicki czyli impreza rozgrywana na tych samych trasach co Elmot, ale tylko w sobotę (Elmot w piątek i sobotę). Kłócić się jednak nie będę ;)
Sroczka - znali te bandy, bo mieli jazdy zapoznawcze do zrobienia opisu. Bandy były takie same dla wszystkich.
Pewnie nawet im przez myśl nie przeszło, że przywalą w bandę więc nie sądzę żeby się nimi przejmowali robiąc opis trasy. W ogóle to jest przypadek aż nieprawdopodobny. Ciągle nie potrafię sobie wyobrazić pod jakim kątem uderzyli żeby bariera tak się wbiła. Na filmiku z kamery Moreno-Bonato widać, że końcówka bariery wystaje jeszcze z bagażnika :010: :o
W Rajdach tak poważne wypadki też jednak należą do rzadkości. Ja szczerze mówiąc nie pamiętam żeby w ciągu ostatnich kilku lat, jakiś kierowca rajdowy odniósł podobne obrażenia...
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

Offline sroczka

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #618 dnia: Lutego 07, 2011, 14:25:57 »
damos, Ros. W rajdach nikt nie patrzy się na bandy tylko się jedzie. I one są groźne nie tylko dla rajdowców, ale przede wszystkim dla zwykłych kierowców na codzień.
A co do obrażeń w rajdach, to w październiku  jeden z kierowców zginął w Szkocji. Natomiast w mistrzostwach świata od śmierci Micheala Parka czyli 2005(albo 2006 nie pamiętam) nie było wypadku śmiertelnego, natomiast było kilka poważnych wypadków z obrażeniami.

« Odpowiedź #619 dnia: Lutego 07, 2011, 14:32:12 »
Dokładnie jak Grzegorz Pendyk u mnie na rajdzie Karkonoskim za uderzenie w płot :D .
Jak już - to "u nas"  :021:
Kilka(naście?) lat wcześniej, też na karkonoskim była pętla bodaj na Placu Energetyka (kostka) I tam na nawrocie, przy samej taśmie (!) stanęła kobieta z dzieckiem (!). Mieszkała w bloku przy placu i chciała bliżej podejść. Niestety kogoś wyniosło i je uderzył. Kierowca miał sprawę w sądzie - nie wiem, jak się skończyła, ale zarzuty były podobne. Stworzenie zagrożenia i niedostosowanie prędkości.

widać, że końcówka bariery wystaje jeszcze z bagażnika :010: :o
zgadza się:

Kubica miał ogromne szczęście, że przeżył.

sroczka: w rajdach zawsze kalkuluje się ryzyko. Pod uwagę bierze się margines na błąd, bliskość przeszkód, wysokość skarp itp. Tylko kwestią psychiki kierowcy jest, czy odejmie czy nie. Kubica to twardy zawodnik i nie lubi odejmować :) Rajdy są dużo bardziej ryzykowne niż wyścigi na torze. Jednak zarówno dziury w drodze, nierówności czy niebezpieczne barierki nie były dla nikogo zaskoczeniem.

W sumie - pomimo ogromnego pecha (a później szczęścia) w czasie wypadku - nie jest najgorzej:

After spending the night under constant observation, he was briefly woken up by the doctors of the Santa Corona Hospital (Pietra Ligure) this morning. The Lotus Renault GP driver was then able to talk to his relatives. He was also able to move his fingers, which is encouraging for the rest of his recovery process.

Professor Mario Igor Rossello, Director for the Regional Centre of Hand Surgery at San Paolo Hospital in Savona, did not notice any swelling or infection on his right forearm, and this is another good sign, although it will be several days before it is known if the operation has been 100% successful.

In order to avoid any physical stress, Robert will be put under gentle medication in order to sleep for the next 24 hours at least. Meanwhile, the doctors will decide how they will treat his elbow and shoulder fractures. Robert may have to undergo surgery once again for this, but not for a few days.

« Odpowiedź #620 dnia: Lutego 07, 2011, 17:18:19 »
Ciągle nie potrafię sobie wyobrazić pod jakim kątem uderzyli żeby bariera tak się wbiła.

Wpadli w poślizg i przykleili się bokiem do barierki wyginając ją na zewnątrz (samochód cały czas przesuwał się do przodu). Niestety po kilku/kilkunastu metrach była mała przerwa w barierce i wbili się w następny element ogrodzenia. Tak sobie to wyobrażam z opisu przedstawionego przez pilota Kubicy.

"After skidding, the car leaned against the guard rail and pushed it outwards. Then it crashed against the following guard rail.
"The guard rail pierced through the car and went all the way through it.

Gerber was critical of the section of road that had a gap between two sections of barrier, leaving the end of the second exposed.

« Odpowiedź #621 dnia: Lutego 07, 2011, 20:11:55 »
Tak to właśnie "lagadula" opisywał.

Tu rzut oka od tyłu:

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #622 dnia: Marca 03, 2011, 13:46:07 »
Życzenia od kierowców F1 dla Roberta, dawno tak się nie poryczałem ze śmiechu :D

http://www.formula1.com/news/headlines/2011/3/11788.html
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #623 dnia: Marca 29, 2011, 16:12:55 »
Wielka szkoda że Roberta nie ma w grze. To mógł być jego sezon. Oby jak najszybciej wrócił na tor w pełni formy.
Ostatni wyścig emcjonalnie średni, już widać kto będzie rządził.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #624 dnia: Marca 29, 2011, 18:09:36 »
Nie widzę konsekwencji w zmianach wprowadzanych co sezon. Przed rokiem wprowadzono zakaz tankowania, żeby wyścigi rozgrywały się na torze, a nie w boksach. Teraz wprowadzono opony zmuszająca do kilku zjazdów, żeby było więcej emocji w boksach. :icon_eek:
Cytat: Sir Fred Hoyle
Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #625 dnia: Kwietnia 17, 2011, 11:26:02 »
Chiny byly ekstra. DRS rzadzi, KERS tez daje rade. Mechanicy McLaren'a i Webber bohaterami GP. :-)

« Odpowiedź #626 dnia: Kwietnia 17, 2011, 11:38:57 »
Szkoda guzika, gdyby nie pomyłka mógłby prowadzić. Nareszcie monotonia została przerwana. Nowi kierowcy zaskakująco dobrze sobie radzą, Paul di Resta walczy z każdym równy z równym. Genialna taktyka Browna.
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #627 dnia: Kwietnia 22, 2011, 14:25:42 »
Kubica znalazł sposób na rehabilitację dłoni  :118: :118:
http://www.youtube.com/watch?v=LtrrGlqBbn4

« Odpowiedź #628 dnia: Czerwca 13, 2011, 13:35:30 »
Dzisiejszy nagłówek angielskiego brukowca  :020:
You’re going to kill someone, Lew
Niedługo kierowcy F1 będą przepuszczać Lewisa żeby tylko nie próbował ich wyprzedzać na siłę. Zawsze to lepiej skończyć z kilkoma punktami mniej niż być staranowanym :)
A tak na serio to wytrzymał ktoś z Was cały wyścig? Mi się nie udało, po 4h odpuściłem sobie. Widzę jednak że warto było przynajmniej dla ostatniego okrążenia.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #629 dnia: Czerwca 13, 2011, 14:47:50 »
...
A tak na serio to wytrzymał ktoś z Was cały wyścig? Mi się nie udało, po 4h odpuściłem sobie. Widzę jednak że warto było przynajmniej dla ostatniego okrążenia.

Ba - zacząłem oglądać na Red Button Highlites'y i czekałem na F1 forum ale już wymiękłem :D
Dziadzia Shu dał czadu, Webber też był kul, Guzik w końcu coś z siebie wyjąkał (choć nie do końca chce mi się wierzyć, że wcisnał Ludwiczka w ścianę przypadkiem) - wyścig będzie klasykiem :D