Autor Wątek: Formuła 1  (Przeczytany 71825 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Re: Formuła 1
« Odpowiedź #165 dnia: Marca 23, 2008, 09:44:13 »
Kubica 2  :karpik :karpik :karpik

« Odpowiedź #166 dnia: Marca 23, 2008, 09:50:23 »
2 miejsce :)
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #167 dnia: Marca 23, 2008, 10:19:36 »
Swietny wynik Kubicy, ależ mi poprawił humor :)
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #168 dnia: Marca 23, 2008, 10:20:10 »
Bardzo dobry wyścig. :D Brawo Kubica!
DCS/FSX/AC/pCARS

Offline Alive

• Trolle
  • *
  • Pleased to meet you Hope you guessed my name.
    • II. Gruppe Jagdgeschwader 7 "Nowotny" homesite
« Odpowiedź #169 dnia: Marca 23, 2008, 10:34:21 »
Obiektywnie zdecydowanie mniej atrakcyjny wyścig niż w Australii rzekłbym nudnawy,  pod koniec chyba każdy trzymał kciuki, aby z bolidem Roberta nic nie przewidzianego się czasami nie stało :) Tym razem wreszcie taktyka zespołu, która nie okazała się "pechowa" Masa chyba zdecydowanie będzie musiał przejść doszkalanie na manualu, ale dzięki temu wielkie gratulacje dla Robercika - pięknie lśnił na drugim stopniu  podium   :020:
elOprOGear: Saitek X52 PRO / Saitek PRO Flight Rudder Pedals / Saitek Eclipse II PRO keyboard

Kazik - California Über Alles

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #170 dnia: Marca 23, 2008, 10:53:17 »
Kurcze - żeby jeszcze tylko Ham nie dojechał  :118: to byłby idealny wyścig. A tak serio - BMW może liczyć na zwycięstwo chyba jedynie w przypadku poważnych tarapatów Ferrari lub McLarena. To jednak jest zdecydowanie za duża różnica wyników mimo twierdzeń Roberta o oszczędzaniu silnika na następne GP ;) Zwróćcie uwagę na wydajność Kovalainena (i w sumie Hamiltona też).

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #171 dnia: Marca 23, 2008, 13:23:02 »
Retransmisja była żenująca. Przez ostatnie 10 okrążeń pokazano 2 razy pierwszą trójkę. Jak na liderów wyścigu to dużo za mało :005:
Brawo Robert :banan :banan :banan
11:05 PM

« Odpowiedź #172 dnia: Marca 23, 2008, 14:13:21 »
Po co mają pokazywać kierowców którzy nie mają szans, aby odebrać im miejsce ? Kubica miał 20s straty do Raikkonena, a Kovalainen 20s do Roberta. Pokazywanie dla samego pokazywania jest bez sensu. Między Hamiltonem i Trullim jeszcze coś się działo, więc go właśnie pokazywali.

Cieszy dobra postawa Hondy. Oby następne wyścigi były lepsze i zdobyli jakieś punkty. Toyota także zaskakuje od samego początku. Może wreszcie pieniądze wydane na bolidy zaczną przynosić wymierne korzyści.

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #173 dnia: Marca 23, 2008, 14:31:43 »
W takim razie następnym razem jak takie duże różnice czasowe będą pod koniec to wyłączę szkiełko :118:
11:05 PM

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #174 dnia: Marca 23, 2008, 15:10:07 »
Zapomniałem dodać tradycyjnego "Masa jak zwykle do niczego". Co on robi w tym teamie oprócz dobrego wrażenia?

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #175 dnia: Marca 23, 2008, 17:15:13 »
Zapomniałem dodać tradycyjnego "Masa jak zwykle do niczego". Co on robi w tym teamie oprócz dobrego wrażenia?

Miewa przebłyski i dobrze jeździ w kwalifikacjach. :D  :118: Mnie zaskakuje Kovalainen. Kolejny Fin, który w dobrym samochodzie pokazuje, że w zeszłym roku się marnował w Renault. Żeby było śmieszniej w jednym z nr F1 Racing z zeszłego roku, dyrektor techn. Renault Pat Symmonds (chyba tak się nazywa) twierdził że gdyby mu dali lepszy bolid to nie ustępowałby Hamiltonowi. No i póki co się właściwie sprawdza...
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

« Odpowiedź #176 dnia: Marca 23, 2008, 17:51:58 »
Już dłuższy czas nie czekałem z taką niecierpliwością na następny wyścig F1. W końcu coś się zaczyna dziać a nie jak kiedyś pierwsze 4 miejsca zawsze Ferrari i McLaren a dopiero potem reszta stawki. Jak dla mnie wywalenie elektroniki to bardzo dobra decyzja bo w końcu zaczynają się liczyć umiejętności kierowcy a nie tylko bolid co najwyraźniej służy Kubicy  :001:

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #177 dnia: Marca 23, 2008, 17:56:23 »
[...] Jak dla mnie wywalenie elektroniki to bardzo dobra decyzja bo w końcu zaczynają się liczyć umiejętności kierowcy a nie tylko bolid co najwyraźniej służy Kubicy  :001:

Jak jeszcze zmienią przepisy dotyczące aerodynamiki tak żeby bolid nie wytwarzał za sobą tzw. "brudnego" strumienia powietrza (co ułatwi wyprzedzanie) to dopiero będzie zabawa jak w latach 80-tych. :) Poszukajcie sobie na YouTube urywków wyścigów z sezonów 1984 - 1989. Po prostu miodzio lodzio. :D
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #178 dnia: Marca 23, 2008, 18:19:38 »
Mnie zaskakuje Kovalainen.
Mnie się już w tamtym roku Kovalainen podobał. Fisi za to znalazł się we właściwym teamie. Zresztą Alonso chyba pokazuje, że można powalczyć nawet w słabszym teamie i taki też był wg mnie Kovalainen.

Jak jeszcze zmienią przepisy dotyczące aerodynamiki tak żeby bolid nie wytwarzał za sobą tzw. "brudnego" strumienia powietrza (co ułatwi wyprzedzanie) ...

Tia - zmniejszony tylny spojler ale za to slicki mają wrócić. Generalnie szuka się metod na zwiększenie atrakcyjności wyścigów, przy jednoczesnym utrzymaniu/zmniejszeniu szybkości bolidów. Jak Alive zauważył - nudno dziś było. Ale mówcie co chcecie - stawka wyrównała się mimo braku TC. No i jakoś mniej błędów dzisiaj popełniali. Oczywiście Masa nie zawiódł  :118: Ciekawe jak by się to wszystko skończyło gdyby Ham nie miał dziś pecha na pitstopie.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #179 dnia: Marca 23, 2008, 23:12:40 »
Ros zaintrygował mnie tą aerodynamiką, i wpadłem na takie coś:

http://www.formula1.pl/F1_news-293-Aerodynamika_w_Formule_1.html

"...Po wprowadzeniu tych ograniczeń odkryto tzw. efekt uziemienia. Inżynierowie Lotusa, Peter Wright i Colin Chapman, stworzyli bolid, który pod spodem wyglądał jak jedno wielkie skrzydło, co znacznie poprawiło przysysanie się go do nawierzchni toru. Rozwiązanie takie nie wpływało również na zmianę siły oporu, przez co samochód ten mógł jeździć z maksymalną prędkością również na prostych odcinkach toru. Ostatnim tego typu rozwiązaniem był projekt legendarnego Brabhama BT46B wykonany przez Gordon’a Murray’a. Bolid ten wyróżniał się w stawce ogromnym wiatrakiem zamontowanym w tylnej części samochodu, który dodatkowo wysysał powietrze spod bolidu, wytwarzając ogromną siłę dociskającą. System ten został zakazany po jednym wyścigu- GP Szwecji 1978 na torze Anderstorp- gdy Niki Lauda zdeklasował wszystkich rywali."

Szacunek  :karpik
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg