Autor Wątek: Linux ante portas  (Przeczytany 27952 razy)

Odp: Linux ante portas
« Odpowiedź #30 dnia: Sierpnia 10, 2006, 09:48:37 »
Chwilowo nie mogę, rano się zdziwiłem widząc zamiast okno GROUBa z systemami sam napis GROUB i nic wiecej. Pracuję nad tym.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #31 dnia: Sierpnia 11, 2006, 12:34:31 »
No i po kłopocie. Zainstalowałem sobie mojego kochanego Auroxa i wszelkie problemy znikły, dokonałem małej modyfikacji w fstab np.:

dla fat32:
/dev/hda5 /mnt/e vfat codepage=852,iocharset=iso8859-2,rw,umask=000,uid=0,gid=0
a dla ntfs:
/dev/hdb1 /mnt/f ntfs ro,umsk=000 0 0

Co dało mi możliwość zapisu i odczytu na fat32 i odczytu na ntfs bo ten aurox jeszcze nie obsługuje zapisu na ntfs ale czytałem gdzieś, że są stosowne pakiety do tego, może prędkość zapisu nie jest gigantyczna bo średnia 5MB/s ale lepsze to niż nic.
Oraz co ważne tu jest konto roota i nie ma wymogu aby założyć dodatkowe konto użytkownika, dzięki temu mam pełen dostęp do wszelkich danych :)
Oraz koniec problemów z kodekami, system sam sobie ściąga potrzebne kodeki :D

A i teraz pytanie, może wiecie jak zainstalować aMule? Pobrałem pakiet rpm i jak staram się go zainstalować do prosi o kilka innych pakietów a one dostępne są w wersji 12, moja 10.1 (11.1 w drodze), z resztą jak znajde jakiś pakiet i go chcę wstawić to wymaga innych i tak sobie rośnie drzewko :/ Trochę mi się to nie podoba bo w końcu nie wiem kiedy jaki pakiet wstawić.
Pozdrawiam.

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #32 dnia: Sierpnia 11, 2006, 15:32:05 »
NTFS, nie jest w tej wersji jądra obsługiwane jako RW, lecz polecam ntfs-3g. Po krótkiej kompilacji dostajemy możliwość zapisu. Wersja niby beta lecz działa bez najmniejszych problemów.
PRACA NA ROOCIE ??
Grubo :063:

« Odpowiedź #33 dnia: Sierpnia 11, 2006, 17:02:39 »
Tak na rocie ;) Tylko to konto w systemie :)

A z tym sterownikiem już sprawdzałem, tylko, że nic z tego nie wyszło, potrzebny jest jeszcze fuse a to wymaga jądra w wersji 2.6.3 a ja mam 2.6.13 no i nie idzie. Na siłe wstawiłem, skompilowało dobrze, ale jak przyszło co do montowania dysku podało tylko błąd, zamontowało standardowo bez zapisu :/

Rozumiem, że masz to zrobione, tzn. wstawiłeś ten sterownik?
Pozdrawiam.

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #34 dnia: Sierpnia 11, 2006, 19:41:18 »
Jestem tak popaprawny że sam nie znam hasła na swoje konto roota, wygenerowane z jakiegoś passgen, zapomniane, zjedzone przed przeczytaniem  :021:, do normalnej pracy korzystam z sudo.
Tak mam na kernelu 2.6.15 działa bez problemu.

Offline krmichal

• *
  • gg: 3008541
« Odpowiedź #35 dnia: Sierpnia 11, 2006, 21:01:52 »
Jedna z dystrybucji przy logowaniu się do X'ów na roota wyświetlała taki komunikat:
"Pracowanie na koncie roota jest głupie"
 :021:

Oczywiście proszę nie brać tego do siebie - przecież każdy ma określone potrzeby. Podałem to tylko w ramach ciekawostki, bo taki komunikat wyświetlany przez normalną, "poważną" dystrybucję (szkoda że nie pamiętam która to była - może RedHat...) wydał mi się dość zabawny, chociaż nie pozbawiony sensu.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 11, 2006, 21:10:20 wysłana przez krmichal »
"Każdy głupi umie latać z silnikiem."

« Odpowiedź #36 dnia: Sierpnia 13, 2006, 16:32:30 »
Już prawie opanowałem ubuntu lecz mam wielki problem bo mam obecnie dwie drukarki podpięte pod komputer, a chciałbym jedną udośtępnić przez sieć dla innego komputera na którym jest windows.

Sambe mam, jakiś katalog dodałem i z ciekawości sprawdziłem czy tamten komputer go widzi. Okazalo sie, że nic nie widzi.
I teraz pytanie :D , może ktoś mi wyjaśnić jak ustawić by te sieci były widoczne oraz aby tamten komp mógł drukować.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #37 dnia: Sierpnia 13, 2006, 17:17:41 »
Dobra, Windows już widzi sieć, ale jak chcę się dostać na mój komputer to prosi o podanie hasła, którego nie ustawiałem, drukarki dalej brak. - help.
Pozdrawiam.

jimm

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Sierpnia 15, 2006, 21:54:47 »
No i stało się ubuntu ściągnięte, zainstalowane i działa :020:, na razie u dziewczyny. Jutro wracam do domku i będę się siłować z moim sprzętem. Mam nadzieje że mój softmodem uda się przekonać do pracy. sterowniki już zassałem teraz się tylko modlę by zadziałały.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #39 dnia: Sierpnia 17, 2006, 11:28:00 »
No mnie instalowanie karty graficznej już dobija :(. Restart X-ów powoduje zawsze zwis. Ustawienie w opcjach sterownika jako NVidia powoduje po jakimś czasie zwis, ustawienie na nv, nie. Szukam więc w necie rozwiązania.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #40 dnia: Sierpnia 17, 2006, 12:20:52 »
W ubuntu?

Kopalnia wiedzy:

www.forum.ubuntu.pl

Cytat z forum ubuntu:

" Zeby je zainstalowac wystarczy ze wpiszesz: Kod:
sudo apt-get install nvidia-glx nvidia-kernel-common

a potem: Kod:
sudo nvidia-glx-config enable

Na koncu sprawdz czy w pliku /etc/X11/xorg.conf zostala zmieniona w sekcji Device linijka "nv" na "nvidia". I zeby w sekcji Module bylo Kod:
Load "glx"

"

Samo automatycznie zmienia wpis na load glx ale nie zmienia z nv na nvidia, to trzeba recznie zmienic, ale instalują się zame.

A teraz tak, problem z sambą prawie rozwiązany, hasła już nie ma ale jak chcę wydrukowąć coś z 2 kompa gdzie jest XP to wywala mi błąd, że nie ma połączenia z drukarką, a przecież ją zainstalowało, oraz dlaczego nie mogę przeglądać plików z mojego kompa, a odwrotnie idzie?

Pomocy bo to pilne bo się ludzie wściekają, że drukarki nie ma.
Pozdrawiam.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #41 dnia: Sierpnia 22, 2006, 18:14:38 »
Moja walka trwa :) Xy są twarde i albo ich nie ma, albo są ale wtedy jest zwiecha i to w takim stylu że działa myszka i nic pozatym. Najgorsze jest że ta zwiecha dotyczy klawy i nie mogę nic zrobić poza resetem :/. Jak nie ma Xów to bawię się w trybie tekstowym :), dziś zainstalowałem Lynxa - a jednak Szmajs miał rację że mi się przyda.

Tak naprawdę to jestem już na wyczerpaniu z tymi Xami. Teraz nie mogę znależć poprzez sudo pico /etc/X11/xorg.conf, po otwarciu go jest pusto i nie mogę zmienić wpisów, to samo dotyczy zrobionego backup'u.

Niech ktoś do mnie przyjdzie i mi zainstaluje te X bo jak pier...nicznę tym linuchem  :021:
obecny system to Ubuntu z gnome.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #42 dnia: Sierpnia 22, 2006, 18:28:24 »
Myślę, że powinno pomóc:

sudo apt-get install xserver-xorg-core=1:1.0.2-0ubuntu10

Powinno działać.

Jak nie to wpisz:

sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg

W razie czego to na forum ubuntu jest wszystko.
Pozdrawiam.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #43 dnia: Sierpnia 22, 2006, 18:59:28 »
Wiem Dziobas o tej poprawce ale to nie działało i przed nią. Ta rekonfiguracja to jakaś perwa mam podawać w kB ilość ramu karty gr.!! To pomaga na jakiś czas do restartu Xów potem znów problem z klawiaturą :/

« Odpowiedź #44 dnia: Sierpnia 22, 2006, 19:33:41 »
Qrde nie wiem, poszukaj na forum ubuntu. Jak nic nie znajdziesz to napisz posta u nich, na pewno ci pomogą. Zawsze pozostaje reinstall ubuntu.

Ja siedzę na Ubuntu 6.06 i nic mi się nie dzieje. No ejdnynie dziśmiałem fatal error u X-ów ale to rpzez aktualizacje no i to polecenie załatwiło problem. Wyszła jakaś lewa paczka dla Ubuntu związana z X-ami i takie jaja robi. Poczekam jak minie.

A jeżeli siedzsz na KDE to wpisz:

sudo apt-get install ubuntu desktop

a jak na Gnome to wpisz:

sudo apt-get install kubuntu desktop

Wstawi to kolejne środowisko graficzne, może rozwiąze problem.

Mam nadzieje, że się nie pomyliłem w poleceniu.
Pozdrawiam.