Autor Wątek: Linux ante portas  (Przeczytany 27958 razy)

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: Linux ante portas
« Odpowiedź #45 dnia: Sierpnia 29, 2006, 22:10:03 »
Po 21 dniach męczarni udało mi się zainstalować stery do grafy. Co wiecej mam również SGL i Compiz, czyli krótko mówiąc mogę się bawic takimi rzeczami: http://forum.ubuntu.pl/album_page.php?pic_id=185 :)

Jest dobrze nareszcie :banan
Zabawa trwa dalej
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

303_Hornet141

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: Sierpnia 29, 2006, 22:52:46 »
BRAVO ja tam poszedłem na łatwizne i wgrałem Suse 10.1 + XGL ;-) ale i tak wole swoja Fedorke

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Sierpnia 30, 2006, 09:46:11 »
A jak sobie radzisz z pozwoleniamiplikowym , grupami , całym tym 'aparatem bezpieczeństwa wewnętrznego' :D :D . bo pamiętam że przez długi czas jak widziałem 644 albo 755 to z krzykiem uciekałem jakbym conajmniej 666 zobaczył :D

« Odpowiedź #48 dnia: Sierpnia 30, 2006, 10:57:17 »
Właśnie jest to trochę ucążliwe, ale przez konsole daje rade. Przynajmniej ja tak sobie radzę.
Pozdrawiam.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #49 dnia: Sierpnia 30, 2006, 16:36:45 »
Jakoś nie mam problemów tymi liczbami.
System chodzi teraz git. Za pół roku jak dobrze pójdzie migruję na Debiana :)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: Sierpnia 30, 2006, 17:51:43 »
Po 21 dniach męczarni udało mi się zainstalować stery do grafy. Co wiecej mam również SGL i Compiz, czyli krótko mówiąc mogę się bawic takimi rzeczami: http://forum.ubuntu.pl/album_page.php?pic_id=185 :)

Ale nie masz u siebie na tapecie kreskówkowych dziewczynek? ;)

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #51 dnia: Sierpnia 30, 2006, 18:29:21 »
LOL, nie chciało mi się sreenshota robić to użyłem gotowca. Ale przeczuwałem że ktośpomyśli żę to ja te anime.... :D

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Sierpnia 30, 2006, 20:09:40 »
No dobrze nie tłumaczcie sie , to żenujące
Przecież nikt chyba nie pomyśli że to może mieć związek z tymi lalkami co trzymacie w biurku i któe sobie ubieracie w wolnych chwilach :D :D :D

« Odpowiedź #53 dnia: Sierpnia 31, 2006, 13:06:41 »
Też udało mi się odpalić xgl, w 10 minut :)

Tylko denerwuje mnie to, że cedega przestała działać, nagle straciłem openGL, może uda mi się to jakoś rozwiązać.
Pozdrawiam.

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
« Odpowiedź #54 dnia: Września 01, 2006, 00:42:52 »
Ostatnio to na topie mieć własne wideo z compiza na ubuntu
http://www.youtube.com/watch?v=GVIeTil0GtA
teraz nareszcie jestem pr0 :P
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #55 dnia: Listopada 08, 2006, 17:20:19 »
Panowie
Potrzebny mi jest system odpalany z cd/dvd, który mógłby być ostatnia deską ratunku. Aby po awarii Windows (która coś często mi sie zdarza) mógł np przegrać dane na pendrive, sprawdzić maila albo wejść na forum, napisać jakiś prosty dokument itp. Mam jakaś płytę podobną z Linuxem z PC WK ale ona ma za mało narzędzi jak dla mnie.
Czy to:
http://www.simp-st.pl/mos/
Może być? Tzn Knoppix EduCD...
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #56 dnia: Listopada 08, 2006, 17:48:58 »
Knoppix jest chyba do tego najlepszy ale raczej nie wersja Edu. Ja już raz go użyłem w potrzebie i mam w rezerwie płytkę z K 5.1.
Acha, pożegnałem Ubuntu i działam obecnie na Fedorze 6 :). A w ogóle to korci mnie Suse.

« Odpowiedź #57 dnia: Listopada 08, 2006, 18:15:16 »
Kiedyś używałem do tego jakiś linuxów. Teraz wziałem zrobiłem z XP płytę live z total comanderem i jegu używam. Działa pięknie.

Do zrobienia tekiaj płyty jest potrzebny mały programi. Jak chcesz to na PW napisz mi swojego maila to ci wyślę.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #58 dnia: Listopada 08, 2006, 18:43:21 »
Polecam "Mini PE2-XT".Świetny zbiór narzędzi systemowych.Oczywiście wersja Live CD.

lukasz-h

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: Listopada 08, 2006, 21:53:36 »
Oczywiście do celów ratunkowych polecam Knoppix'a. Natomiast na dysku warto zainstalować sobie Gentoo. Jest on dostarczany w postaci źródeł i podczas instalacji każdy program trzeba kompilować. Pozwala to na dostosowanie systemu idealnie do naszego systemu (w innych dystrybucjach programy są kompilowane pod standardowy procesor i386, a tu można skompilować program dokładnie pod naszego procka), poza tym jest w nim cudowne narzędzie "emerge", które pozwala na instalacje niemal wszystkich programów dostępnych pod Linux'a, wystarczy wpisać np. "emerge ekg" i system sam zainstaluje potrzebne składniki, które wcześniej pobierze z internetu. Niestety jest duża wada Gentoo. Instalacja pełnego pakietu (system + Xorg + KDE + OpenOffice) może trwać nawer parę dni. Poza tym podczas instalacji jest konieczny dostęp do (na szczęście polskiego) manula. Jednakże osobą, które chcą się pobawić i wymagają dużej wydajności polecam tę dystrybucję.

Strona projektu: http://www.gentoo.org/