Autor Wątek: Linux ante portas  (Przeczytany 27937 razy)

Odp: Linux ante portas
« Odpowiedź #135 dnia: Lutego 29, 2008, 18:11:14 »
Ja flasha w operze nie mam wogóle  :005: Przerasta mnie to.

Da radę :)
Mam Opere 9.50 betę, flasha 32 bitowego i Ubuntu 7.10 64bit :) Wszystko działa. Było roboty na cały dzień ale wszystkie wtyczki działają aż miło. Podobnie wine 32 bity, które niby nie działa na 64 bitowym systemie :)

Co do sterowników, to jak to jest z ATI to pojęcia nie mam, bynajmniej Nvidia działa po kilku kliknięciach, podobnie beryl.
Co mnie pozytywnie zdziwiło, to karta TV działa na pstryknięcie, wystarczyło tylko pobrać jakiś program do oglądania tv i działa, nawet lepiej niż pod windowsem :)

A skoro już jesteśmy przy wyzwaniach, to czy ktoś może mi powiedzieć jak zainstalować sterowniki do X-Fi? Tydzień siię bawiłem i dałem za wygraną bo prawie rozwaliłem system :)
W trakcie ich instalacji wywala mi komunikat, że mam SLUBA a potrzebny jest chyba SLAB - chyba tak to się nazywa.
Pobrałem nowy kernel, zmieniłem SLUBA na SLABA, kopilacja, instalacja, restart, komp odpalił i nadal mam ten błąd, niby SLAB wybrany, ale nadal nie mogę ich zainstalować, ciągle mam ten błąd :/
Czy ktoś z was wstawił już te sterowniki?

1. Czy będzie problem z zainstalowaniem drulkarki? Czy są sterowniki pod Linuxa, które pasują do każdej dystrybucji, czy każda dystrybucja potrzebyje własnych dedykowanych? A jak jest z instalacją drukarki sieciowej, jeżeli ta jest podłaczona do komputera z XP?
2. Mam zewnętrzny napęd optyczny (DVD Burner), czy zostanie automatyvcznie rozpoznany, czy trzeba go instalować? Czy w tej dystrybucji jest program dio wypalania CD-DVD, czy trzeba go ściągnąć z sieci, a jeżeli tak to jaki warto(maksymalnie mały, ten lapek ma 4GB dysku)?
3. Potrzebuję na tym laptopie wystawić 1-3 razy w miesiącu rachunek (nie fakturę VAT), czy są jakieć bardzo proste (najepiej darmowe) programy do tego? Takie, żeby miały bazę danych z płatnikami i klientami i żeby można byłao zapisywać backup tej bazy i wystawionych rachunków.
4. jak jest z rozpoznawaniem pendriveów?, Czy można za pośrednictwem pendriva przenosić pliki z XP na Linuxa (tzn czy p obrazy zapisane w jpeg, czy giff, na XP będą widziane na pendriviue przez Linuxa)?
5.Czy instalacja i deinstalacja oprogramowania jest w miarę przyjazna w tej dystrybucji (np. jak chciałbym zamienić Firefoxa na Operę)?
5.Czy są w tym systemie narzędzia do tworzenia kopii zapasowej i przywracania systemu?
6.Na jakim systemie plików pracuje Xandrox (tzn czy miże pracować na NTFS albo FAT)?
7.Czy jest w miatrę łatwo skonfigurować Wi-Fi (mam w domu modemADSL-router) i sieć domową?
1. Sprawdż jaką masz drukarkę i czy ona jest wspierana, sporo drukarek jest wspieranych, jednak są takie co nie są, ale czasami działają na innym sterowniku :)
2. A nie wiem, dyskli twarde przez adapter USB->IDE są rozpoznawane i spokojnie dziłają. Co do pojemności dysku laptopa to może być ciężko. Na początku system zajmuje ok 2,3GB, później lubi szybko utyć.
3. 99% programów na linuxa jest darmowych, ale jaki program to nei wiem, popytaj gogle:)
4. Nie ma najmniejszego problemu. W końcu pendrive jest w formacie FAT (ileś, nie pamięta jaki) a linux od dawien dawna wspiera ten system plików.
5. Na forum ubuntu jest lista repo, podmieniasz oryginalna na liste z forum i masz jeszcze większą dostępną liczbę oprogramowania. Instalujesz i deinstalujesz przez polecenie Dodaj/Usuń. W niej jeszcze możesz wybrać aby ci pokazało całe dostępne oprogramowanie. Cała instalacja ogranicza się do zaznazcenia "ptaszka" przy programie i zatwierdzeniu zmian. System sam sobie pobierze brakujące pakiety aby zależności były spełnione i instalacja przebiegła bez problemu.
6. Xandrox, nie wiem co to jest. Jeżeli linux to zalecane są systemy plików linuxowe, jednak obeceni linuxy też potrafią pracować na FATi NTFS, tylko, że tracą na wydajności.
7. Z moją kartą wi-fi (Planet 8310) niemiałem żadnych problemów, zadziałała od razu, z modemami i kartami jest różnie, trzeba popatrzeć na google lub na forach. Ale z tego co wiem to Ubuntu bardzo ładnie sobie radzi z takimi rzeczami.
Pozdrawiam.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #136 dnia: Lutego 29, 2008, 18:38:23 »
Wydaje mi się janweg że najpewniej otrzymasz odpowiedzi od.. jakiegoś dystrybutora tej maszynki albo stąd: http://www.xandros.pl/

Biorąc pod uwagę że musi sobie radzić na takim "półpececie" (jak na dzisiejsze standardy), podejrzewam że jest to trochę zmodyfikowany system w porównaniu z popularnymi dystrybucjami.
Biorąc pod uwagę że jest to Linux komercyjny, musi mieć support. Z drugiej strony wielu użytkowników tego systemu raczej tutaj nie znajdzeisz. ;)
No i wreszcie skoro jest preinstalowany na tym laptopku to na pewno jest już skonfigurowany do współpracy z kartą sieciową i innymi peryferiami tego komputera.

Na kilka swoich pytań znajdziesz odpowiedź nawet na wikipedii:
The Eee PC uses an ext2/ext3 file system. It uses UnionFS to make the root file system, by merging a writable partition with the read-only recovery partition. This allows users to update everything on the file system and still reset the operating system to factory defaults later by simply clearing the writable partition. Storage on the image, however, cannot be fully recovered: if a software package is uninstalled, no space is freed, and if a package is updated it may take up space twice[citation needed]. On 4 GB models, 1.4 GB is available to the user; on 8 GB models, 5.1 GB is available.

Powodzenia ;)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #137 dnia: Lutego 29, 2008, 23:00:04 »
Oczywićie walnąłem byka miał byc Xandros, a nie Xandrox.

Bardzo dziękuję za informacje Some1 i Dziobas, mam, jeżeli pozwolicie jeszcze dwa pytania:

1. Czy zwłykły śmiertelnik (czyli nowicjusz linuxowy) da radę zainstalować polską czcionkę w systemie (żeby choć mieć ogonki w programie pocztowym i przeglądarce, tak żebym na forum nie dostał w kolanko)? Jest na tym laptopku zainstalowany OpenOffice - tu czyba instalacja polskiej czcionli nie powinna sprawić problemu?

2. Znalazłem yaki programik do faktur (i rachunków) http://www.madar.com.pl/invoicer/index.htm, sprawdziłem jego wersję windowsową i jest OK. Ale z tego co przeczytałem, to ten program jest napisany w Delphi i wymaga zainstalowania i skonfigurowania Wine. Czy to trudne?, Czy Wine zajmuje dużo miejsca?

Chciałbym spróbować zostac z linuxem, odpala się podobno na tym laptopku w 17s (zimny start) i kilka s z hibernate. Poza tym, nie trzeba podobno firewalla, a i wieusów na linuxa jest niezbyt wiele.

Jescze raz dziekuję za pomoc i proszę o ew. odpowiedzi, na moje pytania.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #138 dnia: Marca 01, 2008, 01:11:42 »
1. Jeżeli masz system po polsku to w programie pocztowym i przeglądarkach z czcionką problemu nie będzie, troszkę zachodu wymaga zmuszenie odtważacza np: mplayer do wyświetlania polskich znaków, ale trudne to nie jest, wystarczy zerknąć na jakieś forum, dosłownie 10 minut szukania i 10 minut roboty :)
2. Wine to emulator aplikacji windowsowych na linuxa. Czy to trudne, zależy o jakiej dystrybucji mówimy. W Ubuntu jest dostępne w repozytoriach i wystarczy, że się zaznaczy ptaszek i samo się sciąga i instaluje. W innych systemach może być różnie albo pobierasz paczkę, np.: *.deb lub *rpm, oczywiście stosowną do swojego systemu, albo pobierasz pliki źródłowe, spakowane i ręcznie kompilujesz. Słowo straszne, proces bardzo prosty :) , trzy komendy i po sprawie :)
Ile zajmuje... a tu mnie masz :) Nigdy się nie zastanawiałem nad tym. Orientacyjnie powiem, że do 30MB po instalacji.
Może Some będzie wiedział ile dokładnie to zajmuje.
Pozdrawiam.

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #139 dnia: Marca 07, 2008, 00:12:22 »
Mam już swój gadżecik (Asus EEE) i jest bardzo fajny. Z czcionkami sobie poradziłem, pozostał tylko pproblem rpogramu do wystawiania rachunków. Znalazłem taki: http://www.e-linux.pl/qfaktury/qfaktury_nowa_wersja_/przeznaczenie_programu.html
Ściągnąłem Qfaktury GPL, rozpakowałem, ale nie mogę uruchomić ./configure (system wywala, że brak dostępu). Nie mam hasła roota (może ktoś wie czy jest jakieś defaultowe?). Nie mam też z konsoli dostępu do My Documents (chyba to też wiąże się z brakiem hasła roota), mam w konsoli /home/user dostęp do karty MMC-SD (i tam skopiowałem i rozpakowałem Qfaktury).
Może ktoś z linuxowych Guru mógłby mi pomóc?

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #140 dnia: Marca 07, 2008, 08:30:50 »
Spróbuj sudo. Sudo czyli uruchom jako root czyli zamiast ./configure wpisujesz sudo ./configure

« Odpowiedź #141 dnia: Marca 07, 2008, 09:14:50 »
Czasami jest tak, że gdy wpiszesz w oknie konsoli sudo, to poprosi ciebie o podanie hasła dla roota (sudo). Weź wpisz identyczne hasło jakie sobie ustawiłeś.
Pozdrawiam.

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #142 dnia: Marca 07, 2008, 11:06:33 »
Nestety Ger0nim0, nie zadziałało.

Przy pierwszym odpaleniu EEEPC, system poprosił o ustawienie hasła. Ustawiłem. Teraz w konsoli, w której po odpaleniu  na zielono świeciło się home/user/ wpisałem komendę su, a następnie w Password wpisałem to hasło które wcześniej ustawiłem (nie mam pojęcia, czy jest to hasło roota). Teraz w konsoli pojawił sie napis: eeepc-janweglow:/home/user/MMC-SD/partition1/qfaktury (eeepc-janweglow: jest na czerwono, pozostałe niebieskie). Po wpisaniu komendy ./configure, pojawia się komunikat bash: ./configure Permission denied. Komenda sudo ./configure też nic nie daje.
(oczywiście w katalogu qfaktury po wpisaniu komendy dir widać plik configure).

« Odpowiedź #143 dnia: Marca 07, 2008, 19:55:04 »
Może nie masz uprawnień do wykonywania programów na nośnikach wymiennych - spróbuj to skopiować do swojego katalogu domowego i tam uruchomić.

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #144 dnia: Marca 07, 2008, 21:43:09 »
Po sprawdzeniu (id=0) mam uprawnienia roota, a mimo to z poziomu konsoli, nie mam nawet wglądu do katalogów na dysku. Mogę sobie działać tylko na  karcie SD i to w bardzo ograniczonym zakresie. Poddałem się, instaluję XP (okrojony NLite).

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #145 dnia: Kwietnia 23, 2008, 23:06:09 »
Jutro wychodzi nowy Ubuntu 8.04 :D

http://di.com.pl/news/20585,1,0,Duzo_nowosci_w_Ubuntu_804_LTS.html

Mam tylko nadzieję, że nie odziedziczy po nowych wersjach Debiana problemów z mp3, innymi kodekami i oprogramowaniem "nieOpenSource".
Zainstaluję najprawdopodobniej dopiero w sobotę, więc jakby ktoś miał wcześniej niech się podzieli uwagami na temat nowej wersji. ;)
DCS/FSX/AC/pCARS

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
« Odpowiedź #146 dnia: Kwietnia 30, 2008, 20:29:10 »
Co do 8.04, krótko - rozczarowanie.

Dłużej - co to za kosmiczny pomysł żeby jeszcze na dodatek w wersji LongTimeSupport dodawać jeden z głównych programów X-ów firefox w wersji BEETA!? Dwa największe problemy, nie wczytywanie pewnych stron https, po prostu error i koniec (chyba chodzi o samo podpisane certyfikaty), drugie nie kompatybilność pluginów (dużej części). Możliwość migracji na 2.014 ... nie! skończyło się wywaleniem całego katalogu .mozilla !

Coś nie tak z sterami grafiki i compizem, dopiero po chwili dłubania udało się uruchomić ponownie emeralda do skórek.

Jak na razie miałem dwie zwiechy, takie że tylko myszka działała i muzyka dalej leciala :/ , na klawiaturze nawet numlock nie reagował, w logach nic.... następnym razem poczekam chwile zobaczę czy ekran na coś reaguje i czy odpowiada na ssh.

Może zwiechy i emerald to nie najlepiej pomyślany updejt z 7.10, może....
Dobrze, że do thunderbirda się nie dotykali...
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

Offline krmichal

• *
  • gg: 3008541
« Odpowiedź #147 dnia: Maja 01, 2008, 04:13:44 »
A mi się nowy ubuntu spodobał, ale z pewnego bardzo konkretnego powodu. Otóż w przeciewieństwie do wielu innych dystrybucji (i starszego ubuntu) uruchamia się na moim komputerze. Zdaje się że problemem był kontroler dysku na płycie Asus p5k Pro. Najnowszy Knoppix też już sobie z tym radzi, a więcej linuksów do szczęścia nie potrzebuję  :003:
"Każdy głupi umie latać z silnikiem."

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #148 dnia: Maja 02, 2008, 20:39:05 »
U mnie nowy Ubuntu chodzi całkiem nieźle. Compiz zadziałał od razu, bez żadnych ustawień, czy instalowania sterowników i to na karcie intela X3100! :D Firefox jeszcze się nie wysypał ani razu. Na początku był problem z dźwiękiem i jeden kompletny zwis przy próbie uruchomienia karty wi-fi, ale poza tym nie było większych problemów.
DCS/FSX/AC/pCARS

« Odpowiedź #149 dnia: Maja 02, 2008, 21:56:05 »
Jak dla mnie porażka (używam Kubuntu 7.10). Po zrobieniu apdejta do 8.04 nie podnosi się na najnowszym jądrze (wywala komunikat o błędach na partycji home - na starszym jądrze wstaje ale nie chce zainstalować sterów od nvidii). Nie podnosi się z płyty w trybie graficznym. Nie chce się zainstalować ani z płytki z wersją desktop ani alternate. Po kilku próbach podniesienia wersji i instalacji od podstaw dałem sobie spokój - wróciłem do 7.10. Jak to ma być LTS to ja postoję albo zmienię dystrybucję ;)