Ja flasha w operze nie mam wogóle
Przerasta mnie to.
Da radę

Mam Opere 9.50 betę, flasha 32 bitowego i Ubuntu 7.10 64bit

Wszystko działa. Było roboty na cały dzień ale wszystkie wtyczki działają aż miło. Podobnie wine 32 bity, które niby nie działa na 64 bitowym systemie

Co do sterowników, to jak to jest z ATI to pojęcia nie mam, bynajmniej Nvidia działa po kilku kliknięciach, podobnie beryl.
Co mnie pozytywnie zdziwiło, to karta TV działa na pstryknięcie, wystarczyło tylko pobrać jakiś program do oglądania tv i działa, nawet lepiej niż pod windowsem

A skoro już jesteśmy przy wyzwaniach, to czy ktoś może mi powiedzieć jak zainstalować sterowniki do X-Fi? Tydzień siię bawiłem i dałem za wygraną bo prawie rozwaliłem system

W trakcie ich instalacji wywala mi komunikat, że mam SLUBA a potrzebny jest chyba SLAB - chyba tak to się nazywa.
Pobrałem nowy kernel, zmieniłem SLUBA na SLABA, kopilacja, instalacja, restart, komp odpalił i nadal mam ten błąd, niby SLAB wybrany, ale nadal nie mogę ich zainstalować, ciągle mam ten błąd :/
Czy ktoś z was wstawił już te sterowniki?
1. Czy będzie problem z zainstalowaniem drulkarki? Czy są sterowniki pod Linuxa, które pasują do każdej dystrybucji, czy każda dystrybucja potrzebyje własnych dedykowanych? A jak jest z instalacją drukarki sieciowej, jeżeli ta jest podłaczona do komputera z XP?
2. Mam zewnętrzny napęd optyczny (DVD Burner), czy zostanie automatyvcznie rozpoznany, czy trzeba go instalować? Czy w tej dystrybucji jest program dio wypalania CD-DVD, czy trzeba go ściągnąć z sieci, a jeżeli tak to jaki warto(maksymalnie mały, ten lapek ma 4GB dysku)?
3. Potrzebuję na tym laptopie wystawić 1-3 razy w miesiącu rachunek (nie fakturę VAT), czy są jakieć bardzo proste (najepiej darmowe) programy do tego? Takie, żeby miały bazę danych z płatnikami i klientami i żeby można byłao zapisywać backup tej bazy i wystawionych rachunków.
4. jak jest z rozpoznawaniem pendriveów?, Czy można za pośrednictwem pendriva przenosić pliki z XP na Linuxa (tzn czy p obrazy zapisane w jpeg, czy giff, na XP będą widziane na pendriviue przez Linuxa)?
5.Czy instalacja i deinstalacja oprogramowania jest w miarę przyjazna w tej dystrybucji (np. jak chciałbym zamienić Firefoxa na Operę)?
5.Czy są w tym systemie narzędzia do tworzenia kopii zapasowej i przywracania systemu?
6.Na jakim systemie plików pracuje Xandrox (tzn czy miże pracować na NTFS albo FAT)?
7.Czy jest w miatrę łatwo skonfigurować Wi-Fi (mam w domu modemADSL-router) i sieć domową?
1. Sprawdż jaką masz drukarkę i czy ona jest wspierana, sporo drukarek jest wspieranych, jednak są takie co nie są, ale czasami działają na innym sterowniku

2. A nie wiem, dyskli twarde przez adapter USB->IDE są rozpoznawane i spokojnie dziłają. Co do pojemności dysku laptopa to może być ciężko. Na początku system zajmuje ok 2,3GB, później lubi szybko utyć.
3. 99% programów na linuxa jest darmowych, ale jaki program to nei wiem, popytaj gogle:)
4. Nie ma najmniejszego problemu. W końcu pendrive jest w formacie FAT (ileś, nie pamięta jaki) a linux od dawien dawna wspiera ten system plików.
5. Na forum ubuntu jest lista repo, podmieniasz oryginalna na liste z forum i masz jeszcze większą dostępną liczbę oprogramowania. Instalujesz i deinstalujesz przez polecenie Dodaj/Usuń. W niej jeszcze możesz wybrać aby ci pokazało całe dostępne oprogramowanie. Cała instalacja ogranicza się do zaznazcenia "ptaszka" przy programie i zatwierdzeniu zmian. System sam sobie pobierze brakujące pakiety aby zależności były spełnione i instalacja przebiegła bez problemu.
6. Xandrox, nie wiem co to jest. Jeżeli linux to zalecane są systemy plików linuxowe, jednak obeceni linuxy też potrafią pracować na FATi NTFS, tylko, że tracą na wydajności.
7. Z moją kartą wi-fi (Planet 8310) niemiałem żadnych problemów, zadziałała od razu, z modemami i kartami jest różnie, trzeba popatrzeć na google lub na forach. Ale z tego co wiem to Ubuntu bardzo ładnie sobie radzi z takimi rzeczami.