Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277462 razy)

Offline iq85

• APAsq
  • *
Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #60 dnia: Października 06, 2007, 11:25:08 »
Pojawiła się wreszcie wersja 2.1 :karpik
Już ściągam i sprawdzam czy faktycznie działa w FSX.  :banan :banan :banan
DCS/FSX/AC/pCARS

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: Października 07, 2007, 00:36:40 »
Jak tylko dorwałem FR v2.1 odpaliłem FSXa i działa! :D
Później siedziałem trochę nad ustawieniami (nie było gotowego profilu dla FSXa). Jedyne problemy miałem z osią Z (myślałem że będzie działała jako zoom tak jak w LOFC, ale tak nie jest). Ostatecznie gdy ją wyłączyłem wszystko chodzi super. Straciłem jeden punkt swobody, ale może jeszcze będę z tym walczył.
Problem polegał na tym że działa bardzo agresywnie i nawet przy delikatnym ruchu np. w tył po chwili jesteśmy 100m za maszyną.  :021:
Z pozostałymi osiami nie miałem większego problemu.
Wrażenia z lotu niesamowite!  :banan Program powoli zaczyna dorównywać prawdziwemu TrackIR. (oczywiście nikt kto zapłacił 700zł za TIR4 się z tym nie zgodzi :118:)

Jeśli ktoś chce mogę wrzucić mój profil do FSXa.
Chyba czas wymienić czerwone LEDy na IR. :D

PS: Według dokumentacji na stronce v2.1 wspiera bez emulacji również FS9 (4 osie), jest nawet gotowy profil, ale nie mam możliwości sprawdzenia w tej chwili.
DCS/FSX/AC/pCARS

« Odpowiedź #62 dnia: Października 07, 2007, 22:43:22 »
Według dokumentacji na stronce v2.1 wspiera bez emulacji również FS9 (4 osie)

No właśnie coś nie bardzo, albo ja coś robię źle  :005:. Owszem działa w FS2004  :021: ale musi być podpięte jako Virtual Joystick no i działa w 3 osiach (nie mam zoomu). Jako emulacja Tracka IR nie chce działać. Jesli wam działa to podeślijcie przepis.

ps.Jako virtual Joystick radzi sobie całkiem nieźle

Mam jeszcze jeden problem. Światło z diód (mam czerwone) odbite w monitorze razi mnie w oczy. Przez kilka chwil jest to nieodczuwalne, ale po 30 minutach siedzenia sytuacja diametralnie się zmienia. Próbowałem diody podczerwone, ale nie mają takiego kąta świecenia (te czerwone zmatowałem i pod tym względem sa super). Jak to u was wygląda, jakie używacie diody?
« Ostatnia zmiana: Października 07, 2007, 22:49:39 wysłana przez PolBaj »
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

« Odpowiedź #63 dnia: Października 08, 2007, 15:31:59 »
Chyba się problem z oślepianiem rozwiązał :banan . Założyłem diody ir ale opiłowane prawie do blaszki (tej świecącej) by zwiększyć kąt świecenia i udało się kąt jest baardzo duży.Jak widać na moim zdjęciu dioda się bardzo skróciła, ale o to właśnie chodziło.Poza tym zamontowałem wszystkie cztery w uchwytach pozwalających bardzo szybką ich wymianę.

( sposób opiłowania - zdjęcie jest na 4 stronie wątku podanego poniżej ).

Wiele ciekawych pomysłów znalazłem na forum www.elektroda.pl

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=796643&start=0&sid=f40b2f7f4908601845743e999003e632

Jest tam wiele linków do angielskojęzycznego forum.  Polecam, bo warto.

Mój Freetrack działa już bardzo fajnie. miałem problem z daszkiem od czapki, który zasłaniał mi diody podczas spoglądania do góry. Oto co wymyśliłem (zdjęcia poniżej)

Jak widać pałąk z diodami jest na podwyższeniu.dzięki temu śmiało można całość konstrukcji zamontować głębiej na daszku (by nic nie zakłócało pola widzenia) a diody nie będą przysłaniane daszkiem

Oczywiście wszystko zasilane z USB i poprzedzane przełącznikiem do wyłączenia urządzenia  gdy nie jest używane.

Pozdrawiam Polbaj
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

« Odpowiedź #64 dnia: Października 08, 2007, 17:27:56 »
« Ostatnia zmiana: Października 08, 2007, 17:41:36 wysłana przez Tailor »

« Odpowiedź #65 dnia: Października 09, 2007, 12:18:23 »
Witam.

Dziś postanowiłem się pochwalić jak mi działa FreeTrack  :118:  Poniżej daję link do filmiku zrobionego przeze mnie w IL21946. Troszkę się pobawiłem Windows Movie Maker-em. Postanowiłem potestować FT przez miesiąc we wszystkich moich ulubionych simach i jeśli dalej będzie tak fajnie działał to sprzedaję Union Reality ( jeśli do tego dojdzie dam ogłoszenie na forum z linkiem na Allegro). Na razie go odinstalowałem z systemu  :121:

Walka Bf109E7 kontra dwa Hurricany. Widok kontrolowany prze FreeTrack v2.1
http://rapidshare.com/files/61313889/Freetrack_Bf109_vs_2x_Hurricane_0002.wmv

Pozdrawiam PolBaj

HL- EKG_Polbaj

« Odpowiedź #66 dnia: Października 09, 2007, 13:06:48 »
No po prostu rewelacja.
Ja do niedawna męczyłem Cam2Pan - działało świetnie. Zmajstrowałem diodę z mocowaniem na czapkę i zasilaniem z baterii. W simach wszelkiej maści chodziło świetnie ale w FSX niestety cienizna.
Patrząc na efekt jaki osiągnąłeś nie pozostaje mi nic innego jak zacząć budowę stelaża pod 4 diody i odpalenie tego pod FreeTrack'iem.
Pierwsze próby zresztą już przeprowadziłem i działa, ale moja dioda świeci słabo (dioda IR) i często freetrack traci z nią kontakt.
Mam pytanie. Jakich diod użyłeś i w jaki sposób razem je połączyłeś. Jakoś szeregowo??
I jak później całość podłączyć pod USB komputera.
Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluję efektu. 

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #67 dnia: Października 09, 2007, 13:54:35 »
PolBaj mam kilka pytań. Jakiej kamery używasz, w jakiej rozdzielczości pracuje i czy jest jakiś spadek FPS w grze, kiedy działa Freetrack?

« Odpowiedź #68 dnia: Października 09, 2007, 14:47:08 »
Moja kamera to Creative WebCam Instant. Pracuje w roździelczości 352x288 RGB24. Jeśli masz FreeTracka uruchomionego ale nie zminimalizowanego, to rzeczywiście obraz czasem się chaczy (mało fps), dla tego zawsze podczas grania trzeba FT zminimalizować do zasobnika systemowego( chyba tak się nazywa ten obszar koło zegarka w rawym dolnym rogu  :004: ). Bardzo ważne jest też ustawienie kamery. U mnie wygląda to tak jak poniżej. Srednia ilość klatek na mojej kamerze podczas działanie FT to około 28 kl/s

Jelsi chodzi o użyte diody to zwykłe IR nadawcze a na kamerzy dwa szkła (jedno na drugim )z okólarów przeciw słonecznych jako filtr. Odnośnie przygotowania diód i stelażu oraz podpięcia tego pod USB już pisałem na poprzednich stronach tego wątku

HL- EKG_Polbaj

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
« Odpowiedź #69 dnia: Października 09, 2007, 19:08:00 »
Ten patent z szlifowaniem soczewek jeżeli działa to, to jest to!!!
To moim zdaniem była największa bolączka, też od początku takich zabaw to jest od freelooka, jak kiedyś znajdę czas zabiorę się za szlifowanie, dzięki wielkie za patent.
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #70 dnia: Października 09, 2007, 19:34:17 »
Chyba się zainteresuję na poważnie. A tych diód nie da się zwyczajnie na pałąku od słuchawek zamontować? Jakoś granie w czapce mi nie leży.

« Odpowiedź #71 dnia: Października 09, 2007, 20:08:11 »
Po kilku dniach testów, również i ja odłączyłem swojego URGeara. Do FreeTracka używam póki co jednej diody (pozostałość po próbach z Cam2Pan), tak więc nie mogę wykorzystywać wszystkich osi, ale i tak wyniki są bardzo dobre. Nie widać tego może tak wyraźnie w IL-2/46 i Lock On, ale już w FSX zauważam różnicę na korzyść FT, a wykorzystuję przecież tylko 2 osie.

Jak we wszystkich programach tego typu (łącznie z TrackIR), dużo zależy od ustawień, które trzeba najpierw dobrze poznać (w toku  :002:), a następnie dopasować „pod siebie”. Ważna jest też kamera. Na forum FT jest gdzieś temat, z podawanymi typami dobrze współpracujących z programem kamer, ważne aby wyświetlała 25-30 klatek. Ja używam niemalże identycznej jak PolBaj (Creative WebCam Live), nominalnie wyświetla 30, we współpracy z FT 26-28 (po dostosowaniu ustawień kamery). Nie zauważyłem spadku wydajnośći w grach.

« Odpowiedź #72 dnia: Października 09, 2007, 20:53:52 »
Cieszę się, że nie tylko mnie udaje się wykrzesać z FreeTracka dobre rezultaty.

Ten patent z szlifowaniem soczewek jeżeli działa to, to jest to!!!

Działa na 100%. Na moich zdjęciach są właśnie te diody, które aktualnie używam. Nie pytajcie mnie jak to się dzieje, że tak bardzo oszlifowana dioda zwiększa swój kąt świecenia, bo nie wiem, ale ja jestem pod wrażeniem efektu, jaki to szlifowanie przyniosło. Patent znalazłem w wątku o FT na forum elektroda.pl (link do tego wątku podałem wyżej)

A tych diód nie da się zwyczajnie na pałąku od słuchawek zamontować? Jakoś granie w czapce mi nie leży.

Da się. Boczek zrobił sobie pałąk mocowany do słuchawek. Pokazywał go na poprzednich stronach tego wątku

To moim zdaniem była największa bolączka, też od początku takich zabaw to jest od freelooka

Zgadzam się, bo sam to przeżyłem. Właśnie z tego powodu zrezygnowałem z używania Cam2Pan i Freelocka i  przesiadłem się na UGeera, który teraz jest już eksponatem na biurku bo go FreeTrack zdetronizował   :karpik 

Jak we wszystkich programach tego typu (łącznie z TrackIR), dużo zależy od ustawień, które trzeba najpierw dobrze poznać

Właśnie, ustawienia to podstawa. Dziś testowałem Freetracka w starym IL2S i był problem z nadwrażliwością. Nie pomagały pociągnięte w dół suwaki czułości osi FT . Jak to zwykle bywa przyczyna tego była banalna  :121:
Jak każdy z pilotów starego szturma doskonale wie, tam się człowiek rozglądał myszką. No właśnie, a czułość myszy się ustawia w zakładce Input w Menu Szturmowika. U mnie była bardzo czuła i stąd problem nadpobudliwości FT. Ustawiłem czułość myszy na 0.95 i wszystko zaczęło się układać, do tego stopnia, że prawie nie potrzebują martwej strefy (na wykresach w FT mam ustawioną tylko na 5 ) !
Kolejnym problemem było centrowanie widoku, a dokładniej pytanie czy centrować z poziomu FT czy sima. Prób było bez liku. Ustawiałem na Joyu osobno centrowanie dla FT, osobno dla IL2S, i włączałem je zaraz po sobie, albo razem na jednym klawiszu (ten sam skrót przypisany w FT i IL2S) i ciągle było nie tak - chwila wycentrowania i myk w dowolną stronę po zwolnieniu klawisza  :003: . A tu wystarczyło ruszyć głową  :118: . Przecież nie można robić czegoś dwa razy, lub jednocześnie. Aby centrować widok trzeba używać TYLKO! centrowania z gry, czyli standardowe Num5, ponieważ ono nam ustawia na środku widok i mysz jednocześnie a to nie zawsze się pokrywa z tym co widzi FT. FT się sam dostosuje do gry( pod warunkiem, że na początku my go wycentrujemy. Zaznaczam, ze to się odnosi tylko do IL2S i podejrzewam, że do wszystkich simów, gdzie widok sterowany jest myszą.

Teraz mam FT ustawionego w całej serii IL2. pora na dopieszczenie FS2004, ale tam FT dział (nie powiem bo nawet dobrze) ale tylko w emulacji joysticka, a podobno wersja FT 2.1 nie potrzebuje takich dodatków do Fs-a

Pozdrawiam PolBaj

HL- EKG_Polbaj

« Odpowiedź #73 dnia: Października 09, 2007, 22:18:07 »
Czołem!

Czas na małe próby.Czytając ostatnie posty , postanowiłem i ja spróbować sił w 6DOF.Oto rezultat.30 min roboty i 5 min ustawień.

Zacznijmy od reklamy ( chyba zbędna ) świetnego modelu by Empeck z FreeTrack'iem ver 2.1 :

http://youtube.com/watch?v=0q9xXDb7cmk

Poniżej zdjęcia z 30 min roboty.
Do zrobienia Free Track Clip'a użyłem: lampki rowerowej 3-diodowej (cena 12,60 zł ), 2 szprych rowerowych,30 cm koszulki termokurczliwej, uszkodzonej taśmy FDD ( 3 x po 2 kable na diodę - spiłowane soczewki, zmatowione boki), troszkę cyny i 2 piwa ( spragnion i wyposzczon byłem okrutnie ).

W najbliższym czasie podam opis krok po kroku jak taki wynalazek uczynić.

Narazicho!

« Odpowiedź #74 dnia: Października 10, 2007, 06:47:43 »

Boczek świetna robota, tylko czy tak mocowane diody nie będa zasłaniane głową przy spojrzeniu na ogon w lewo badź w prawo? Może lepiej jednak by było gdyby to zamocować na czubku głowy a nie z boku?  :121: Ale wykonanie profesjonalne  :010:

Jeśli ktos ma kłopoty z konfiguracją FT to na dole zamieszczam link do Video Tutoriala, w którym wszystko jest ładnie podane (po angielsku z niemieckim akcentem  :118: )

http://video.google.de/videoplay?docid=-3492050077577759556

HL- EKG_Polbaj