Cieszę się, że nie tylko mnie udaje się wykrzesać z FreeTracka dobre rezultaty.
Ten patent z szlifowaniem soczewek jeżeli działa to, to jest to!!!
Działa na 100%. Na moich zdjęciach są właśnie te diody, które aktualnie używam. Nie pytajcie mnie jak to się dzieje, że tak bardzo oszlifowana dioda zwiększa swój kąt świecenia, bo nie wiem, ale ja jestem pod wrażeniem efektu, jaki to szlifowanie przyniosło. Patent znalazłem w wątku o FT na forum elektroda.pl (link do tego wątku podałem wyżej)
A tych diód nie da się zwyczajnie na pałąku od słuchawek zamontować? Jakoś granie w czapce mi nie leży.
Da się. Boczek zrobił sobie pałąk mocowany do słuchawek. Pokazywał go na poprzednich stronach tego wątku
To moim zdaniem była największa bolączka, też od początku takich zabaw to jest od freelooka
Zgadzam się, bo sam to przeżyłem. Właśnie z tego powodu zrezygnowałem z używania Cam2Pan i Freelocka i przesiadłem się na UGeera, który teraz jest już eksponatem na biurku bo go FreeTrack zdetronizował :karpik
Jak we wszystkich programach tego typu (łącznie z TrackIR), dużo zależy od ustawień, które trzeba najpierw dobrze poznać
Właśnie, ustawienia to podstawa. Dziś testowałem Freetracka w starym IL2S i był problem z nadwrażliwością. Nie pomagały pociągnięte w dół suwaki czułości osi FT . Jak to zwykle bywa przyczyna tego była banalna
Jak każdy z pilotów starego szturma doskonale wie, tam się człowiek rozglądał myszką. No właśnie, a czułość myszy się ustawia w zakładce Input w Menu Szturmowika. U mnie była bardzo czuła i stąd problem nadpobudliwości FT. Ustawiłem czułość myszy na 0.95 i wszystko zaczęło się układać, do tego stopnia, że prawie nie potrzebują martwej strefy (na wykresach w FT mam ustawioną tylko na 5 ) !
Kolejnym problemem było centrowanie widoku, a dokładniej pytanie czy centrować z poziomu FT czy sima. Prób było bez liku. Ustawiałem na Joyu osobno centrowanie dla FT, osobno dla IL2S, i włączałem je zaraz po sobie, albo razem na jednym klawiszu (ten sam skrót przypisany w FT i IL2S) i ciągle było nie tak - chwila wycentrowania i myk w dowolną stronę po zwolnieniu klawisza

. A tu wystarczyło ruszyć głową

. Przecież nie można robić czegoś dwa razy, lub jednocześnie. Aby centrować widok trzeba używać TYLKO! centrowania z gry, czyli standardowe Num5, ponieważ ono nam ustawia na środku widok i mysz jednocześnie a to nie zawsze się pokrywa z tym co widzi FT. FT się sam dostosuje do gry( pod warunkiem, że na początku my go wycentrujemy. Zaznaczam, ze to się odnosi tylko do IL2S i podejrzewam, że do wszystkich simów, gdzie widok sterowany jest myszą.
Teraz mam FT ustawionego w całej serii IL2. pora na dopieszczenie FS2004, ale tam FT dział (nie powiem bo nawet dobrze) ale tylko w emulacji joysticka, a podobno wersja FT 2.1 nie potrzebuje takich dodatków do Fs-a
Pozdrawiam PolBaj