Po ciężkiej nocy i równie ciężkim i walecznym poranku rezultat przedstawia się następująco:
Rano poszedłem do sklepu w celu wypożyczenia do testów innej kamerki (
Genius Ge 111 za 48 zeta) - wynik - porażka: 10-12FPS max według freetracka i według frapsa niezależnie od ustawień (zgodnie z opisem na pudełku powinno być do 30FPS

) - nie polecam tej kamery do freetracka. Rzecz w tym, że po jej odłączeniu podpiąłem z powrotem
Microsoft VX 1000 i zgadnijcie co... z jakiegoś powodu teraz daje 29-30FPS (w zasadzie to stałe 30, do 29 czasem mrugnie jak dioda się zgubi - mój clip to prototyp i dzisiaj planuje wykonanie porządnego, wymiarowego na 4 diody) i to przy RGB 640x480 :banan :banan :banan :banan :banan :banan W sumie nie wiem dlaczego, ale obie kamery, zarówno Genius jak i Microsoft kompletnie nie reagowały na zmiany kodeka i rozdzielczości, tzn efekt był widoczny bardzo w postaci większej dokładności przy wyższych rozdzielczościach i RGB, przy niższych i kodeku I420 było znacznie gorzej (szarpanina), ale we wszystkich testowanych trybach obie kamery dawały taką samą ilość FPS (tzn Genius 10-12, Microsoft 29-30, a wczoraj 24).
To jakaś masakra jest, ja to działa, po prostu niesamowite wrażenia z gry. Zarówno w FC, jak i w FSX chodzi wyśmienicie (z tym, że oczywiście FSX robi większe wrażenie bo jest 6DOF). Żadnego spadku FPS nie odczułem (Freetrack zabiera 3-10% procesora jak jest widoczny, po zminimalizowaniu 0-1%). Normalnie bajka, aż takich rezultatów się nie spodziewałem, UR Gear ląduje w pudle (są chętni?)
Póki co jadę na pomarańczowych ledach - bardzo dobrze działają, lepiej niż zielone, testowałem również mocne czerwone od lampki rowerowej (tej samej, z której zrobiłem clip), ale był overkill, jarzyły tak mocno że freetrack sie gubił i łapał na jednej diodzie kilka punktów referencyjnych zamiast jednego. Przetestowałem też diody IR zakupione w elektronicznym, zbyt słabo świecą, i nawet po spiłowaniu metodą PolBaja znikają przy odrobinę większym kącie - może nie zrobiłem tego dobrze. W każdym razie zamówiłem dzisiaj diody IR z szerokim kątem świecenia, zaznaczyłem, że mają byc mocne, ale bez soczewek, zobaczymy jak się sprzedawca spisze, mają być za tydzień. Póki co biorę się za wykonanie wymiarowego clipa na 4 ledy. Dzieki wszystkim za inspirację i pomoc. Mam Track Ir za 100PLN (90 kamerka + lampka rowerowa i ledy), i to już wcale nie w wersji dla ubogich, bo trudno mi wymyślić co dodatkowego mógłby zaoferować TIR, skoro wszystko działa jak trzeba.

Polecam wszystkim kamerę
Microsoft VX 1000 do zastosowania we Freetrack (na forum FT ludzie chwalą również wyższy model
VX 3000, ale jest droższy).