Stosuję 3 diody bo:
- przy 4 diodach clip jest większy i łatwiej o sytuację, w której będą się wzajemnie zasłaniać
- mam clip zamontowany na słuchawkach z boku
- przerabiałem na clip lampkę 3 diodową
- nie wiadomo mi o żadnych dodatkowych zyskach ze stosowania 4 diod, wręcz przeciwnie (większe zużycie baterii i bardziej skomplikowana budowa clipa)
Co do wymiarów, to najprościej będzie, jak otworzysz w FT zakładkę "setup", wybierzesz interesujący Cię rodzaj clipa (1 dioda, 3 diody z boku głowy, 3 diody na czubku głowy, 4 diody na czubku głowy) i domyślnie wpisane tam wartości potraktujesz jako milimetry. Możesz również odrobinę powiększyć clip (powiedzmy dodać po centymetrze) do podanych tam wartości, będzie większy zakres ruchu i większa dokładność, tylko nie zapomnij wtedy skorygować tych wartości w programie, żeby miał poprawne wymiary do obliczeń. Generalnie wymiary clipa, to sztuka kompromisu między wystarczającą dokładnością a niezbyt dużymi wymiarami (np mnie wkurza, jak w trakcie gry mam coś w polu widzenia, więc zrobiłem tak, żeby nie widzieć swojego clipa). Jeśli wybierzesz clip z 3 diodami postaraj się, aby w neutralnej pozycji głowy diody były w jednej pionowej linii (jak będą ukośnie nachylone, to rozglądanie prawo/lewo i góra/dół powinno być i tak OK, ale będzie wariować przechylanie głowy na boki).
Swój konfig wyślę Ci na maila, ale myślę, że i tak będziesz musiał dojść do własnych ustawień.