Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 278056 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #150 dnia: Października 17, 2007, 14:15:29 »
Program daje komunikat "operacja nie może być wykonana,ponieważ piny nie są połączone ($80040209)",następnie "co najmniej jeden z argumentów jest nieprawidłowy ($80076057)".Czy muszę coś ustawiać w pliku .ini?Co robię źle?

A kamerka to Logitech? Jeśli tak to przed odpaleniem FT zamknij oprogramowanie kamerki (chodzi mi o zamknięcie też tego co siedzi w tray'u). Wczoraj tak miałem jak wykastrowałem kamerkę.
Po zamknięciu oprogramowania Logitecha wszystko śmiga jak należy.

« Odpowiedź #151 dnia: Października 17, 2007, 14:20:43 »

Kupiłem Creative Live!Cam Vista IM i od razu mówię - nie polecam, w ciemnościach ledwie co zipie, 9-17 klatek na sekundę.

Miałem ten sam badziew. Tania była i markowa. Przyoszczędziłem kilka złotych i potem sprzedałem na allegro komuś na prezent dla dziecka. Skończyło się na zakupie Logitecha Expresa za całe 40 zł.
Zresztą na liście kompatybilności z cam2pan ta Vista IM znajduje się jako niepolecana. Wychodzę z założenia że jeśli tam coś było nie polecane do cam2pan to z FT tym bardziej nie będzie pracować.

« Odpowiedź #152 dnia: Października 17, 2007, 16:21:31 »
Dzięki Thomasm,miałeś rację.Mam Logitech i zachowuje się tak jak napisałeś.Przy okazji pytanie,czy zawszę po włączeniu programu FreeTrack muszę ustawiać wzmocnienie i exposure kamery?Drugie pytanie,chcę zapisać obraz z ustawień programu  FreeTrack.Naciskam klawisz PrtScr,ale gdzie jest zapisany obraz ekranu?

« Odpowiedź #153 dnia: Października 17, 2007, 17:37:45 »
Chciałbym uzupełnić ostatni mój post.Zrobiłem do testów model podobny do modelu vowthyn,ale inaczej zasilam diody.Zastosowałem 3 diody LD271 w połączeniu szeregowym.Są zasilane z prostownika o napięciu 9V i prądzie 150mA.Prąd płynący przez diody wynosi 40mA,spadek na diodzie około 1.2V rezystor 130om i spadek napięcia 5.4V.Załączam zdjęcie modelu.

Zapomniałem o kamerze Logitech Quick Cam Express (wykastrowana).
Przy okazji chcę zapytać czym i jak głęboko szlifować diody?

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #154 dnia: Października 17, 2007, 18:33:24 »
Przy okazji pytanie,czy zawszę po włączeniu programu FreeTrack muszę ustawiać wzmocnienie i exposure kamery?

Możesz stowrzyć nowy profil i zapisać go klikając na SAVE. Reset przywraca domyślne ustawienia kamery, a RESTORE wraca ponownie z domyślnych do tych zapisanych przez Ciebie.

Drugie pytanie,chcę zapisać obraz z ustawień programu  FreeTrack.Naciskam klawisz PrtScr,ale gdzie jest zapisany obraz ekranu?

Po wcisnięciu PrtScr obraz ekranu zapisany jest w pamięci operacyjnej kompa. Otwierasz dowolny program graficzny i wybierasz Edit ---> Paste (Edycja ---> Wklej) lub najprościej Crtl+V i zapisujesz plik w dowolnym formacie graficznym po ewentualnym przycięciu kadru.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #155 dnia: Października 17, 2007, 18:36:18 »
Przy okazji chcę zapytać czym i jak głęboko szlifować diody?

Diody można szlifować  pilnikiem, tak by nad płytką świecącą zostawić ok 2mm plastiku.....a poza tym zajrzyj kilka stron wcześniej, było nawet zdjęcie i link do forum z innym zdjęciem
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

« Odpowiedź #156 dnia: Października 17, 2007, 19:05:51 »
Dziękuję kolegom za informacje.

« Odpowiedź #157 dnia: Października 17, 2007, 19:45:56 »
Diody można szlifować  pilnikiem, tak by nad płytką świecącą zostawić ok 2mm plastiku.....a poza tym zajrzyj kilka stron wcześniej, było nawet zdjęcie i link do forum z innym zdjęciem

Ja poszperałem w przyborach żony do maniqure (nie wiem czy tak się to pisze) i wyszperałem cały zestaw najróżniejszych pilników :002: Gama rozmiarów i kształtów mnie zaskoczyła - najpierw zeszlifowałem wg zdjęcia zamieszczonego kilka postów wcześniej grubym pilnikiem a potem takim delikatnym piaskowym (chyba) wypolerowałem i jest git. Ale uwaga z tym szlifowaniem. Ja przeholowałem z jedną diodą i zamiast świecić lepiej świeciła dużo gorzej.
W każdym razie szlifując z umiarem można uzyskać pożądany efekt.
Moim zdaniem i tak wykastrowanie kamerki z filtra IR przynosi najlepszy rezultat. Szkoda że tego patentu nie znałem przy okazji zabawy z cam2pan.

« Odpowiedź #158 dnia: Października 17, 2007, 20:06:36 »
PolBaj czy o to szkiełko chodzi w kamerze Creative?

Próbowałem dosyć zdecydowanie pozbyć się szkła, ale niestety nie udało się. Nie chcę przesadzić i uszkodzić całkowicie filtr, a tym bardziej to coś pod spodem (element światłoczuły? matryca?). Szkiełko jest chyba przyklejone i to dosyć mocno.

« Odpowiedź #159 dnia: Października 17, 2007, 20:58:00 »
Hmm... no wygląda podobnie - tzn. to ma kształt takiego właśnie kwadracika, ale nie powinno go być w tym miejscu. Jeśli  dostałeś się do sensora to musiałeś wcześniej zdjąć taki plastikowy obiektyw z soczewką w środku, przymocowany do płytki (dwiema śrubami) nad sensorem. Mój filtr był właśnie na tym plastikowym obiektywie (od strony sensora oczywiście) wciśnięty w wytłoczenie w tymże obiektywie. Pooglądaj dokładnie ten plastikowy obiektyw. Szukaj właśnie takiej płytki szklanej.

Jaka to kamera? Też Creative?
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

empeck

• Gość
« Odpowiedź #160 dnia: Października 17, 2007, 21:04:14 »
Uruchomił ktoś FreeTrack pod Vistą? Gdy przełączę się w menu na kamerkę i wcisnę Start w tym momencie Freetrack się wywala. Nie mam pojęcia co z tym zrobić, na forum niby napisali, że Freetrack trzeba uruchomić w trybie Administratora, ale mi to nie pomaga :(

« Odpowiedź #161 dnia: Października 17, 2007, 21:35:21 »
Tak PolBaj, to Creative WebCam Live , zewnętrznie niemalże identyczna jak Twoja, wewnętrznie chyba jednak nie, ponieważ nie zauważyłem filtra przed soczewką.
Wielkie dzięki

« Odpowiedź #162 dnia: Października 17, 2007, 22:25:40 »

Tailor na twoim zdjęciu nie widać filtru IR.Filtr jest w postaci kwadraciku około 5x5mm.Jest on pokazany w instrukcji pokazującej jego usuwanie pod linkiem
http://www.theparticle.com/hardware/irqcam/
Jest to inny typ kamery,ale filtr powinien wyglądać podobnie.

« Odpowiedź #163 dnia: Października 17, 2007, 22:42:17 »

Próbowałem dosyć zdecydowanie pozbyć się szkła, ale niestety nie udało się. Nie chcę przesadzić i uszkodzić całkowicie filtr, a tym bardziej to coś pod spodem (element światłoczuły? matryca?). Szkiełko jest chyba przyklejone i to dosyć mocno.

Musisz poszukać w optyce kamerki, tzn. gdzieś przy soczewkach...to co na fotce to taka "szybka" osłaniająca element światłoczuły. U mnie filterek był umiejscowiony tak jak w manualu który już tu koledzy linkowali, czyli zamknięty pomiędzy soczewkami. Tyle że ja mam Logitecha.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #164 dnia: Października 18, 2007, 00:37:48 »
Dla ułatwienia identyfikacji tego małego kwadratowego gówienka mogę dodać że przy zmianie kąta patrzenia na to szkiełko widać jak polaryzuje światło. daje kolory tęczy na powierzchni..
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel