[...] Dodatkowo problem uzyskania większego kąta odbicia znaczników automatycznie eliminuje się przez możliwość obklejenia półkola taśmą jak w trackir.
Też myślałem o wycięciu półkola np. z piłeczki pingpongowej, ale wiesz co się okazało.. Wcale nie trzeba

. Wystarczyły płaskie kawałki taśmy ok. 1x1cm naklejone na czapkę :banan, czyli jak dla takiego lenia jak ja, super bo mniej roboty. Takie półkola z czegoś twardszego jakoś też trzebaby było przymocować, a tak zero, null, nada kombinowania

Od biedy taki znacznik do Falcona AF (wystarczy 1 - AF obsługuje 2 osie) można nawet sobie na czoło nakleić

Za za pół metra taśmy plus suwak czarny gruboziarnisty
70 cm zapłaciłem 8 zł w sumie, oczywiście w pasmanterii.
A na co Ci suwak do TrackIR4Poor'a ??

Zakupiłem tą samą kamerkę : http://allegro.pl/item254171257_kamera_usb_6_led_skype_480k_mikrofon_nightvision.html 25 zł z transportem
Tylko jeszcze nie zdążyłem się za to zabrać. Myślisz że ta kamerka ma też filtr IR? zastanawiam się czy to rozkręcać.
Pisałem już o tym, ma filtr z tyłu obiektywu, małe, kwadratowe połyskliwe szkiełko 5x5mm.
Ale nie pisałem o innej rzeczy:
Aby w tym modelu dostać się do tego filtra, nie trzeba wcale rozbierać kamerki. Wystarczy wykręcić obiektyw (jest na gwincie, reguluje się nim w ten sposób ostrość), a z tyłu zobaczymy na nim właśnie ten filtr.
Ta łatwość dostępu oznacza jednocześnie, że kamerkę w szybki i prosty sposób możemy przywrócić do stanu pełnej używalności w dowolnej chwili wstawiając filtr IR (o ile go nie zgubimy lub nie uszkodzimy

), zamiast naszego filtra-samoróbki światła widzialnego.
Moja kamerka leżała ponad pół roku w szufladzie zanim się za to zabrałem. Wcześniej robiłem testy na Cam2Pan i FreeLooku z 1 diodą przyczepioną do bateryjki, ale FPSy w tamtych programach były tak marne, że dałem sobie spokój. Dopiero wieści o FT i jego efektywności spowodowały, że postanowiłem ją wydobyć z zakamarków i się pobawić.