Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277072 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #270 dnia: Października 29, 2007, 14:09:07 »
bip3r czy kamerka która wykorzystałeś to takie cudo: http://www.allegro.pl/item257888700_kamerka_mikrofon_gg_skape_tlen_regulacja_swiatla.html
Choć moja konstrukcja diodowa w połączeniu z FT po drobnych modyfikacjach działa już super to nakręciłem się na twoją metodę i chciałbym spróbować podejść do tematu z innej strony :002:

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #271 dnia: Października 29, 2007, 14:33:25 »
bip3r czy kamerka która wykorzystałeś to takie cudo: http://www.allegro.pl/item257888700_kamerka_mikrofon_gg_skape_tlen_regulacja_swiatla.html
Choć moja konstrukcja diodowa w połączeniu z FT po drobnych modyfikacjach działa już super to nakręciłem się na twoją metodę i chciałbym spróbować podejść do tematu z innej strony :002:

Bardzo podobna, pewnie z tej samej chińskiej fabryki :).
Niby w mojej też jest dziurka z przodu obudowy, ale przy mojej nie było mowy o wbudowanym mikrofonie. Nie mam też żadnego wejścia na minijacka. Te "wypustki" po obu stronach obiektywu, z których wystają diody.. w mojej ich narożniki są zaokrąglone. No i sam obiektyw wygląda nieco inaczej.. ten zewnętrzny pierścień w mojej jest w kolorze obudowy (a la metalowy).

Ale generalnie, z tego co widzę na allegro jest sporo klonów tych kamerek, więc przypuszczam, że bebechy, a więc i osiągi mają takie same (mam nadzieję).

"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #272 dnia: Października 29, 2007, 14:43:31 »
Dziękuję wszystkim za informacje.Muszę najpierw przetestować kamerę vx-1000,później mam zamiar wykonać latarkę IR i sprawdzić jej działanie.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #273 dnia: Października 29, 2007, 14:57:22 »
Moja kamerka zewnętrznie wygląda dokładnie tak:

http://cgi.ebay.com/USB-1300k-webcam-camera-web-cam-Mic-F-PC-laptop-LW1_W0QQitemZ230185542654QQihZ013QQcategoryZ4616QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem#ebayphotohosting

Swoją kupowałem na allegro. Ta na ebay'u ma jednak wbudowany mikrofon.

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #274 dnia: Października 29, 2007, 15:35:28 »
Vowthyn przy Twoim ustawieniu parametrów kamery jest lepiej,nie muszę zmniejszać prądu diod IR.Mam jeszcze pytania uzupełniające.Czy masz 1 filtr czy więcej,chodzi o liczbę krążków wyciętych z dyskietki oraz jaką wybrałeś rozdzielczość kamery?Zastanawiam się czy nie kupić na Allegro tej kamery z diodami.Pytanie jak będzie działać z FT i jak obciąży CPU?

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #275 dnia: Października 29, 2007, 15:44:26 »
Vowthyn przy Twoim ustawieniu parametrów kamery jest lepiej,nie muszę zmniejszać prądu diod IR.Mam jeszcze pytania uzupełniające.Czy masz 1 filtr czy więcej,chodzi o liczbę krążków wyciętych z dyskietki oraz jaką wybrałeś rozdzielczość kamery?Zastanawiam się czy nie kupić na Allegro tej kamery z diodami.Pytanie jak będzie działać z FT i jak obciąży CPU?

Wczoraj robiłem test na obciążenie. W okienku FT obciążenie w managerze zadań wahało się pomiędzy 10-20%, po minimalizacji FT spadło do 5-8%.

13WELT YouTube Channel

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #276 dnia: Października 29, 2007, 15:48:07 »
Mam pojedynczą warstwę filtra założoną w miejsce po IR. Rozdzielczość to RGB 640x480. Z moich obserwacji wynika, że ta kamera najlepiej w niej pracuje, natomiast nie ma pozytywnych zmian w niższych rozdzielczościach, a kodek I420 działa zauważalnie gorzej, niż RGB.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #277 dnia: Października 29, 2007, 16:03:22 »
Wczoraj robiłem test na obciążenie. W okienku FT obciążenie w managerze zadań wahało się pomiędzy 10-20%, po minimalizacji FT spadło do 5-8%.

Może powinienem jeszcze dodać, że mój sprzęt to Athlon XP 1800+ z 512MB RAM 333MHz  :karpik

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #278 dnia: Października 29, 2007, 17:57:21 »
Ja mam ADM Athlon xp2500 Barton i nie mam tak dobrych wyników,dlatego kupiłem vx-1000,ale także mam obciążenie CPU 20-30%.Nie rozumiem dlaczego masz tak dobre wyniki,może Twoja kamera jest wyjątkowa.Kusi mnie aby kupić kamerę za 20 zł na Allegro podobną do Twojej tym bardziej,że ten pomysł z latarką IR jest bardzo dobrym rozwiązaniem.

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
« Odpowiedź #279 dnia: Października 29, 2007, 19:06:49 »
Jakiś czas temu doszedłem do takiego samego wniosku co ty bip3r, mniej kabli na głowie większa wygoda.
Dodatkowo problem uzyskania większego kąta odbicia znaczników automatycznie eliminuje się przez możliwość obklejenia półkola taśmą jak w trackir.
Za za pół metra taśmy plus suwak czarny gruboziarnisty :P 70 cm zapłaciłem 8 zł w sumie, oczywiście w pasmanterii.
 Zakupiłem tą samą kamerkę : http://allegro.pl/item254171257_kamera_usb_6_led_skype_480k_mikrofon_nightvision.html 25 zł z transportem :D
Tylko jeszcze  nie zdążyłem się za to zabrać. Myślisz że ta kamerka ma też filtr IR? zastanawiam się czy to rozkręcać.
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #280 dnia: Października 29, 2007, 19:28:54 »
[...] Dodatkowo problem uzyskania większego kąta odbicia znaczników automatycznie eliminuje się przez możliwość obklejenia półkola taśmą jak w trackir.

Też myślałem o wycięciu półkola np. z piłeczki pingpongowej, ale wiesz co się okazało.. Wcale nie trzeba  :002:. Wystarczyły płaskie kawałki taśmy ok. 1x1cm naklejone na czapkę  :banan, czyli jak dla takiego lenia jak ja, super bo mniej roboty. Takie półkola z czegoś twardszego jakoś też trzebaby było przymocować, a tak zero, null, nada kombinowania  :020: Od biedy taki znacznik do Falcona AF (wystarczy 1 - AF obsługuje 2 osie) można nawet sobie na czoło nakleić  :002:

Cytat: Josiv
Za za pół metra taśmy plus suwak czarny gruboziarnisty :P 70 cm zapłaciłem 8 zł w sumie, oczywiście w pasmanterii.

A na co Ci suwak do TrackIR4Poor'a ??  :020:

Cytat: Josiv
Zakupiłem tą samą kamerkę : http://allegro.pl/item254171257_kamera_usb_6_led_skype_480k_mikrofon_nightvision.html 25 zł z transportem :D Tylko jeszcze  nie zdążyłem się za to zabrać. Myślisz że ta kamerka ma też filtr IR? zastanawiam się czy to rozkręcać.

Pisałem już o tym, ma filtr z tyłu obiektywu, małe, kwadratowe połyskliwe szkiełko 5x5mm.
Ale nie pisałem o innej rzeczy:
Aby w tym modelu dostać się do tego filtra, nie trzeba wcale rozbierać kamerki. Wystarczy wykręcić obiektyw (jest na gwincie, reguluje się nim w ten sposób ostrość), a z tyłu zobaczymy na nim właśnie ten filtr.
Ta łatwość dostępu oznacza jednocześnie, że kamerkę w szybki i prosty sposób możemy przywrócić do stanu pełnej używalności w dowolnej chwili wstawiając filtr IR (o ile go nie zgubimy lub nie uszkodzimy  :118:), zamiast naszego filtra-samoróbki światła widzialnego.

Moja kamerka leżała ponad pół roku w szufladzie zanim się za to zabrałem. Wcześniej robiłem testy na Cam2Pan i FreeLooku z 1 diodą przyczepioną do bateryjki, ale FPSy w tamtych programach były tak marne, że dałem sobie spokój. Dopiero wieści o FT i jego efektywności spowodowały, że postanowiłem ją wydobyć z zakamarków i się pobawić.

13WELT YouTube Channel

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #281 dnia: Października 29, 2007, 19:55:20 »
Nie zdążyłem z edycją posta, więc 2 pod rząd.

Zrobiłem 2 fotki (komórką :( ):

1. Wykręcony obiektyw i kamerka

2. Obiektyw widziany od tyłu, w miejscu filtra IR wstawiony fragment kliszy fotograficznej

13WELT YouTube Channel

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
« Odpowiedź #282 dnia: Października 29, 2007, 23:07:18 »
No ja chyba mam jakoś lekko inny obiektyw, bo nie widzę bezinwazyjnej opcji usunięcia tego filtru, gwint mam do samego końca i całość wygląda na jednolity kawałek.
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #283 dnia: Października 29, 2007, 23:13:33 »
No ja chyba mam jakoś lekko inny obiektyw, bo nie widzę bezinwazyjnej opcji usunięcia tego filtru, gwint mam do samego końca i całość wygląda na jednolity kawałek.

Hmm.. a jednak te kamerki, choć z zewnątrz bardzo podobne konstrukcją potrafią się różnić.. :/
Może wystarczy w Twoim obiektywie odciąć ten plastik zachodzący z gwintu na tył obiektywu...

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #284 dnia: Października 30, 2007, 07:01:57 »
Chciałbym zwrócić uwagę na moją soczewkę,w której filtr IR jest z nią w jakiś sposób zintegrowany i nie potrafiłem go usunąć
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,7343.msg149957.html#msg149957
Na Allegro jest obecnie kilka kamer podobnych do tej którą ma Josiv,pytanie którą wybrać?Dla mnie pomysł bib3r jest atrakcyjny i postaram się go zrealizować.Jednak nie mogę uwierzyć,że jego kamera tak mało obciąża CPU??