Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277520 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #300 dnia: Października 31, 2007, 00:15:21 »
Z tego co wyczytałem w tematach podobnych temu :
Kamery montowane fabrycznie w laptopach maja kiepskie parametry i nawet jeśli ci się uda zmusić jad do współpracy to może się okazać że zabawa będzie dosyć irytująca. Poza tym nie boisz się grzebać w bebechach swojej kamery(gwarancja na laptop)?

Pytanie dotyczące pomysłu z lampką IR.
Czy kamera wychwytuje tylko światło odbite od odblasków czy też łapie twarz itp.
Jaka jest różnica między użyciem filtra z kliszy a pracą w pokoju bez żadnego źródła światła()

Gwynbleidd

• Gość
« Odpowiedź #301 dnia: Października 31, 2007, 01:03:00 »
Z tego co wyczytałem w tematach podobnych temu :
Kamery montowane fabrycznie w laptopach maja kiepskie parametry i nawet jeśli ci się uda zmusić jad do współpracy to może się okazać że zabawa będzie dosyć irytująca. Poza tym nie boisz się grzebać w bebechach swojej kamery(gwarancja na laptop)?

Pytanie dotyczące pomysłu z lampką IR.
Czy kamera wychwytuje tylko światło odbite od odblasków czy też łapie twarz itp.
Jaka jest różnica między użyciem filtra z kliszy a pracą w pokoju bez żadnego źródła światła()

Zapewniam cię że ta kamerka jest napewno lepsza od tych co niektórzy tutaj posiadają, odświeżanie ma super, pratycznie żadnych opóźnien na 640. Ma 1,3MP, a dlaczego mialbym grzebać w jej bebechach? Nie ma filtra IR, sprawdzalem, bo działa i ładnie wychwytuje IR z zalozonym filtrem z kliszy wiec luzik. Chodzi tylko o to ze FT nie potrafi jej włączyć, a nie wiem co zrobić (moze ze sterownikami) zeby byla włączona cały czas, no albo zeby ja właczał FT. Macie jakieś pomysły?

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #302 dnia: Października 31, 2007, 01:11:22 »

U mnie wyłapuje tylko odblaski. Jeśli wyłapywałaby coś więcej zawsze można pobawić się suwakami threshold i force exposure, tam aby wyeliminować inne, słabsze sygnały odbite.

Cytat: muminek

Trochę zakręcone pytanie...
Filtr z kliszy powoduje, że do kamerki nie dociera światło widzialne, tylko IR. Oczywiście w ciemnym pokoju efekty są jeszcze lepsze.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #303 dnia: Października 31, 2007, 09:00:40 »
Mam włączony FT zminimalizowany(kamera jest włączona z menu FT).Na zdjęciu widać,że system obciąża głównie CPU.Nie wiem dlaczego.
Na zdjęciu vowthyn system obciąża CPU minimalnie.Zdjęcia w moim poprzednim post dotyczyły tylko włączonej kamery bez programu FT,to zdjęcie dotyczy FT z włączoną przez FT kamerą.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #304 dnia: Października 31, 2007, 09:52:41 »
Do czego służą procesy lifetray.exe i gammatray.exe? Po nazwach zgaduję, że mogą mieć co wspólnego z kamerą, u siebie ich nie widzę.

« Odpowiedź #305 dnia: Października 31, 2007, 10:51:13 »
procesy lifetray.exe i gammatray.exe?
Ten pierwszy znalazłem na ścieżce MicrosoftLifeCam jako aplikację 147KB ten drugi jest aplikacją związaną z moim monitorem SyncMaster 997.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #306 dnia: Października 31, 2007, 11:00:57 »
Ten pierwszy znalazłem na ścieżce MicrosoftLifeCam jako aplikację 147KB

Próbowałeś go zabić w czasie pracy FT?

Gwynbleidd

• Gość
« Odpowiedź #307 dnia: Października 31, 2007, 11:32:54 »
moze sprawdzil bym na poprzedniej wersji FT, ma ktos moze bo nie moge znalesc nic ponizej 2.1

ps działą mi freelook, ale nie mam pojedzie jak to się uzywa i z czym się to jje :)

Zdania rozpoczynamy wielką literą. Przypominam kolejny raz i ostatni. Dziadek Kos.
« Ostatnia zmiana: Października 31, 2007, 12:03:16 wysłana przez Kos »

« Odpowiedź #308 dnia: Października 31, 2007, 18:06:53 »
Wyłączenie tego lifetray.exe niewiele daje.Robiłem inne testy między innymi przechwytywanie video z kamery Sony za pomocą programu Studio 9.Poniżej jest zdjęcie.

Ciekawe,że Studio 9 obciąża 16%,ale system 00%.Załączałem inne programy oraz internet i ten sam wniosek system był minimalnie obciążony.W przypadku kamery internetowej obojętnie czy w FT czy gdy pracuje bez FT system głównie obciąża CPU.Ponieważ jestem laikiem jeśli chodzi o PC to nie rozumiem czemu tak się dzieje i co rozumie się przez obciążenie CPU przez system.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #309 dnia: Października 31, 2007, 23:59:41 »
A może odinstalowanie wszystkich możliwych softów do kamer, FT, wyczyszczenie rejestru z pozostałości tychże i nowa instalacja określonej kamerki i FT by pomogło. Bo być może u Ciebie "gryzą" się jakieś pozostałości po innych kamerkach itp. ?

Bo jednak to trochę dziwnie, że System tak się rozzuchwala, gdy działa kamerka..

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #310 dnia: Listopada 01, 2007, 07:03:51 »
wyczyszczenie rejestru z pozostałości tychże
Mam pytanie dotyczące rejestru.Przeszukując internet znalazłem informacje o programach Reg Organizer 2.37,Registry Workshop 3.10,Registry Toolkit 3.5 oraz Reg.exe dla WinXP.Jakie użyć narzędzie do czyszczenia rejestru i jak znaleźć zapis związany z kamera internetową?Czy jako laik jestem w stanie dokonać "wyczyszczenia rejestru"?

« Odpowiedź #311 dnia: Listopada 01, 2007, 08:37:10 »
Chciałbym uzupełnić ostatni post.Otworzyłem zgodnie z sugestią edytor rejestru i są tam inf.o poprzednio zainstalowanych kamerach tzn.Labtec oraz logitech,załączam zdjęcie.

Czy te wpisy mogą mieć wpływ na pracę nowej kamery Microsoft vx-1000?Jeśli tak to jak je można usunąć?Czy należy zrobić jakąś zapasową kopię?Ponieważ nigdy tego nie robiłem,dlatego pytam?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #312 dnia: Listopada 01, 2007, 11:36:52 »
Jak grzebiesz w rejestrze to warto mieć kopie zapasową, a wpływu na działanie kamery raczej nie mają. Prędzej na działanie Windowsa. Więcej śmieci w rejestrze = wolniejsza praca.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #313 dnia: Listopada 01, 2007, 12:04:31 »
Chciałbym uzupełnić ostatni post.Otworzyłem zgodnie z sugestią edytor rejestru i są tam inf.o poprzednio zainstalowanych kamerach tzn.Labtec oraz logitech,załączam zdjęcie.

Czy te wpisy mogą mieć wpływ na pracę nowej kamery Microsoft vx-1000?Jeśli tak to jak je można usunąć?Czy należy zrobić jakąś zapasową kopię?Ponieważ nigdy tego nie robiłem,dlatego pytam?

Ja przywykłem do czyszczenia rejestru "ręcznie". Czasem, ale to okazjonalnie, przeczesywałem go programem RegCleaner:

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=29&id=177

Jeśli dobierasz się do rejestru po raz pierwszy, to jak wspomniał KosiMazaki, lepiej mieć kopię zapasową:

1. W Regedit w lewym oknie (tam gdzie drzewo wpisów rejestru) zaznaczasz na samej górze ikonkę Mój komputer.
2. Następnie w menu Plik -> Eksportuj
3. W nowo otwartym okienku podajesz miejsce gdzie chcesz zapisać kopię rejestru i nazwę pliku np. MojRejestr.reg. Zwróć uwagę, czy poniżej w "Zakres eksportu" masz wybraną opcję Wszystko.

Następnie możesz się zabrać za czyszczenie. Najprościej w Regedit wcisnąć Crtl+F i wpisać nazwę, której szukasz, np. WebCam czy Labtec.
Jak znajdzie Ci jakiś wpis, upewnij się, że jest to rzecz niepotrzebna i usuń wciskając po prostu Delete. Jeśli odnaleziony ciąg znaków (WebCam) będzie w prawym oknie Regedita, popatrz czy podlega on pod wpis z lewego okna, który możesz mógłbyś usunąć w całości.

Np. w Twoim przykładzie mógłbyś spokojnie wykasować cały wpis Logitecha, jeżeli dotyczy on tylko kamerki (nie wiem, czy nie masz przypadkiem jakiegoś joya Logitecha, który tam również mógłby mieć swoje wpisy).

Po usunięciu pierwszego wpisu, chcąc znaleźć kolejne miejsce gdzie może być poszukiwany przez ciebie ciąg znaków, wciskasz po prostu F3... i tak aż do czasu otrzymania komunikatu "Wyszukiwanie w Rejestrze zakończone".

Najlepiej byłoby gdybyś po raz pierwszy mógł tą procedurę przeprowadzić z kimś, kto wie co i jak..

13WELT YouTube Channel

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #314 dnia: Listopada 01, 2007, 13:49:13 »
Program o którym wspomniałem ma jedną bardzo fajną opcję:

Warto skorzystać z menu: "Narzędzia" -> "Czyszczenie Rejestru" -> "Wykonaj wszystkie wyżej wymienione"

automatycznie usuwa stare, nieużywane wpisy rejestru. Powinno także wychwycić wpisy dotyczące Twoich starych kamerek i je usunąć. Na wszelki wypadek automatycznie tworzy kopie zapasowe poszczególnych wpisów.

Polecam

13WELT YouTube Channel