Obecnie FT pracuje wzorcowo,aż nie mogę uwierzyć,że to jest możliwe.Mogę wykonywać ruch głową w bardzo szerokim zakresie a FT jest stabilne. Mam na myśli wersję 3 diody na czapce.Na początku moich testów miałem także różne problemy i prawdopodobnie zawieszanie się FT.Ponieważ dużo czasu poświęciłem testom FT to mogę jedynie przedstawić moje doświadczenie związane z FT.Bardzo pomogły mi rady Vowthyn.
-Po pierwsze zastosowałem sprawdzoną przez niego kamerę vx-1000.
-Ustawiłem dokładnie jego ustawienia parametrów kamery.
-Usunąłem filtr IR.
-Wstawilem filtr na światło widzialne.
-Wstępnie ustawiłem profil pod FalconAF zostawiając dokładną korekcję na później.
-W tym momencie trzeba doprowadzić FT do takiej sytuacji aby na testach "czaszki" wszystko było stabilne.Ten punkt jest moim zdaniem najważniejszy.Doszedłem do tego po wielu popełnionych błędach.Czaszka nie ma prawa się zawieszać,ruchy głowy nie powinny powodować migotania zielonych wskaźników (u mnie 3) oraz na ekranie nie powinny pojawiać się zakłócenia w postaci czerwonych plam.Jeśli nie można tego osiągnąć regulując Threshold oraz Exposure to należy znaleźć przyczynę.U mnie problem polegał na tym,że zastosowałem diody LD 274 o małym kącie świecenia + - 10 grad i to powodowało niestabilną pracę.Piłowanie diod oraz zwiększenie prądu usunęło problemy.
Zastosowanie nowych diod LD 271 o kącie świecenia + - 25 grad poprawiło radykalnie pracę FT.Osiągnąłem ustawienia Exposure oraz Threshold podobne jak Vowthyn.
Moim zdaniem ważne jest ustawienie punku pracy diod IR.Ja dobrałem prądy eksperymentując.Jeśli prąd będzie za duży pojawią się problemy z kompensacją zakłóceń.Ja mam ustawione dwie wartości prądu w zależności od pory dnia.Ponieważ zastosowałem zew.zasilacz 9V na 150mA to mogłem eksperymentować.
Jeśli chodzi o wersję z odblaskami to FT nie haczy się,ale mogę go używać tylko wieczorem ponieważ jest mały sygnał odbity od odblasków.Po za tym występują małe zakłócenia (np. od okularów).
To są moje doświadczenia.Do pewnych spraw doszedłem w innych pomogli koledzy z forum.W jednej poniosłem klęskę tzn.nie potrafię uzyskać tak dobrych efektów dla odblasków jak dla diod.