Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277605 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #390 dnia: Listopada 15, 2007, 18:00:40 »
Vito czy u Ciebie czasem zawisza się "czacha"? U mnie czasem zawiesza się w lewym dolnym rogu tak jak pisałem w poprzednich postach. Blokują się yaw, pitch i roll. X, Y, Z działają. Wczoraj dodałem troszkę zoomu i problem zniknął. Ale tylko do pierwszego wyłączenia freetracka. Potem wrócił. Co do odblasków to próbowałem juz różnych kształtów w tym podobnych do oryginalnego tIR. U mnie najlepiej sprawdzają się okrągłe. Jak zarejestruje się na imageshack wrzucę fotki.

« Odpowiedź #391 dnia: Listopada 15, 2007, 19:24:59 »
Obecnie FT pracuje wzorcowo,aż nie mogę uwierzyć,że to jest możliwe.Mogę wykonywać ruch głową w bardzo szerokim zakresie a FT jest stabilne. Mam na myśli wersję 3 diody na czapce.Na początku moich testów miałem także różne problemy i prawdopodobnie zawieszanie się FT.Ponieważ dużo czasu poświęciłem testom FT to mogę jedynie przedstawić moje doświadczenie związane z FT.Bardzo pomogły mi rady Vowthyn.
-Po pierwsze zastosowałem sprawdzoną przez niego kamerę vx-1000.
-Ustawiłem dokładnie jego ustawienia parametrów kamery.
-Usunąłem filtr IR.
-Wstawilem filtr na światło widzialne.
-Wstępnie ustawiłem profil pod FalconAF zostawiając dokładną korekcję na później.
-W tym momencie trzeba doprowadzić FT do takiej sytuacji aby na testach "czaszki" wszystko było stabilne.Ten punkt jest moim zdaniem najważniejszy.Doszedłem do tego po wielu popełnionych błędach.Czaszka nie ma prawa się zawieszać,ruchy głowy nie powinny powodować migotania zielonych wskaźników (u mnie 3) oraz na ekranie nie powinny pojawiać się zakłócenia w postaci czerwonych plam.Jeśli nie można tego osiągnąć regulując Threshold oraz Exposure to należy znaleźć przyczynę.U mnie problem polegał na tym,że zastosowałem diody LD 274 o małym kącie świecenia + - 10 grad i to powodowało niestabilną pracę.Piłowanie diod oraz zwiększenie prądu usunęło problemy.
Zastosowanie nowych diod LD 271 o kącie świecenia + - 25 grad poprawiło radykalnie pracę FT.Osiągnąłem ustawienia Exposure oraz Threshold podobne jak Vowthyn.
Moim zdaniem ważne jest ustawienie punku pracy diod IR.Ja dobrałem prądy eksperymentując.Jeśli prąd będzie za duży pojawią się problemy z kompensacją zakłóceń.Ja mam ustawione dwie wartości prądu w zależności od pory dnia.Ponieważ zastosowałem zew.zasilacz 9V na 150mA to mogłem eksperymentować.
Jeśli chodzi o wersję z odblaskami to FT nie haczy się,ale mogę go używać tylko wieczorem ponieważ jest mały sygnał odbity od odblasków.Po za tym występują małe zakłócenia (np. od okularów).
To są moje doświadczenia.Do pewnych spraw doszedłem w innych pomogli koledzy z forum.W jednej poniosłem klęskę tzn.nie potrafię uzyskać tak dobrych efektów dla odblasków jak dla diod.

« Odpowiedź #392 dnia: Listopada 15, 2007, 20:05:09 »
U mnie odbalski są cały czas widoczne i i wskaźniki święcą pięknie na zielono czyli FT nie gubi odbicia. A jednak czacha blokuje się czasami. Spróbuje jeszcze wydłużyć ramiona stelaża albo przeinstaluje FT i kamerkę. Zrobiłem dzisiaj test z diodami i odblaskami. "Świecą" jednakowo mocno. Nie chciałbym budować stelaża z diodami bo kompletnie nie mam o tym pojęcia. Tak czy inaczej dzięki za pomoc Vito.

« Odpowiedź #393 dnia: Listopada 15, 2007, 22:32:26 »
Z tego co piszesz wynika,że generalnie zasady ustawiania FT są takie same,ale poszczególne przypadki mogą się różnić np.odblaski u Ciebie i u mnie.Jeśli u Ciebie FT nie gubi synchronizacji (zielone wskaźniki) to może trzeba eksperymentować z ustawieniem profilu.Ja ustawiłem profil częściowo kopiując profil z FT dla Falcon4OF 4dots i tylko trochę pozmieniałem.Vowthyn ma duże doświadczenie z FT,może Tobie coś doradzi.

« Odpowiedź #394 dnia: Listopada 16, 2007, 00:56:19 »
Wszystkie problemy już rozwiązane. W tej chwili mam w pełni funkcjonalnego Freetracka. Czacha wieszała się z powodu przecinania osi. Pomogło rozszerzenie stelarza o trzy centymetry i założenie odblasków jak w oryginalnie clipie TrackIRa, czyli zaokrąglonych. No teraz to jest zabawa!

« Odpowiedź #395 dnia: Listopada 16, 2007, 06:45:29 »
Kowal czy mógłbyś opisać dokładnie swoje odblaski wymiary oraz z czego są zrobione i wymiary stelarza.Nie mogę zrozumieć dlaczego u mnie to nie działa.Prawdopodobnie Twoja kamera nie posiada filtru IR,ponieważ jest przeznaczona do pracy w słabym oświetleniu.Czy masz założony filtr na światło widzialne?

« Odpowiedź #396 dnia: Listopada 16, 2007, 09:57:27 »
Nie zakładałem żadnego filtru. Wszystko jest "w oryginale". Odblaski to pasek odblaskowy o szerokości 1cm kupiony w pasmanterii. Wielkość odblasku na stelażu to 1x2cm. Wygiete w łuki. Moim zdaniem Vito u Ciebie jest albo problem z ustawieniami kamery albo właśnie z tym filtrem. Dodam jeszcze, że ustawienia kamery z opisu Vowthyn-a kompletnie u mnie nie działają. Próbuje zarejstrować się na image shack ale nie dostałem do dziś emaila z potwierdzeniem rejestracji. Jak tylko dojdzie zamieszcze mój własny tutorial ze zdjęciami.

« Odpowiedź #397 dnia: Listopada 16, 2007, 13:25:34 »
Próbuje zarejstrować się na image shack ale nie dostałem do dziś emaila z potwierdzeniem rejestracji.

A tak odbiegając od tematu FT...Czemu tak usilnie próbujesz się zarejestrować na ImageShack?
Ja wrzucam bez rejestracji i wszystko ładnie chodzi.

« Odpowiedź #398 dnia: Listopada 16, 2007, 14:55:33 »
No właśnie sęk w tym że nie chodzi. Dlatego myślałem że rejestracja rozwiąże ten problem.

« Odpowiedź #399 dnia: Listopada 16, 2007, 17:20:31 »
Polecam  http://www.fotosik.pl/ . Polski i dobry  :118:

Wracając do FT. Czy ktoś się zastanawiał jaki wpływ na stan zdrowia oczu ma taka latarka IR dająca nam prosto w oczy  :011:  Wiem, że TrackIR działa na podobnej zasadzie, ale tam mogą być jakieś filtry, których my nie mamy.
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

« Odpowiedź #400 dnia: Listopada 16, 2007, 19:08:20 »
Może masz racje. Pocieszam się tym że moja kamera A4Techa ma te diody wstawione oryginalnie więc myślę że skoro jest na rynku to nie może szkodzić zdrowiu i posiada jakiś atest. Poza tym nie wpatruje się w te diody. Świecą one na czapkę ze stelażem czyli nad moją głową. Również normalne użytkowanie takiej kamery nie zmusza w żaden sposób do wpatrywania się w obiektyw a co za tym idzie w diody IR. Tak czy inaczej jestem skazany na takie rozwiązanie ponieważ moimi drewnianymi dłońmi wykonanie stelaża z diodami jest niemożliwe.

Offline sanCH0

• *
  • DCS:BS, LO:FC2
« Odpowiedź #401 dnia: Listopada 17, 2007, 22:56:55 »
Pewnie nie raz wpatrywaliście się w palące się ognisko a ono wypromieniowuje wiele więcej podczerwieni niż taka kamerka z 6-cioma diodami :004:
Widziałem gdzieś układzik z odbiorczą diodą IR za pomocą którego można było "posłuchać" podczerwieni. Światło podczerwone odbierane było i przetwarzane przez układ na dźwięk. Ciekawy efekt był gdy diodę skierowaliśmy w kierunku płomienia.
Polish Virtual Air Force - LO:FC 1st FIS Sanch0

« Odpowiedź #402 dnia: Listopada 20, 2007, 19:01:57 »
Na prośbę Castora wstawiam kilka fotek.
Zdjęcie mojego stelaża

Ustawienia kamery A4Tech PK-333MB

Tutaj ważne jest ustawić rozdzielczość kamery na najmniejszą 160x120

Ustawienia Freetracka do Open Falcona

Ustawiam też Dead Zone na medium we wszystkich osiach, Soft również na medium.

Offline sanCH0

• *
  • DCS:BS, LO:FC2
« Odpowiedź #403 dnia: Listopada 20, 2007, 19:23:55 »
Z czego wykonałeś odblaski w stelażu?
Polish Virtual Air Force - LO:FC 1st FIS Sanch0

« Odpowiedź #404 dnia: Listopada 20, 2007, 19:30:23 »
Zwykły pasek odblaskowy z pasmanterii. Kupiłem 10 cm, wyciąłem na wymiar 1x2 cm, nakleiłem na kartonik taśmą dwustroną i wyprofilowałem troszeczkę, tak jak to jest w oryginalnym clipie do trackIRa.