Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277034 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #435 dnia: Grudnia 03, 2007, 00:33:21 »
Pytanie do bip3r i nie tylko...
Kupiłem taką kamerkę jak twoja za 25 zł. Na pudełku jest tylko napisane DIGITAL PRODUCT PC CAMERA. Nie dostałem żadnej płytki ze sterami, a na sieci nic nie ma. Kamerka chodzi pod uniwersalnymi sterami z windy, ale moge wybrać tylko kodowanie kolorów YUY2, co skutkuje wykrzaczeniem Freetracka po naciśnięciu "START". Jakie masz stery? Podziel się :)

Przepraszam, że tak późno odpisuję, ale szukałem płytki z driverami. Niestety, ale albo posiałem ją przy przeprowadzce, albo.. działa mi na sterach z Windy.. Sam nie pamiętam, czy miałem do niej jakieś sterowniki, bo instalowałem ją ponad rok temu, a dopiero ostatnio podłączyłem, kiedy pojawiła się szansa na zadziałanie z FT2.1.

Z tego co pamiętam to Josiv gdzieś na sieci znalazł odpowiednie stery.. Hmm w sumie to chyba też muszę je zdobyć w razie instalacji... :/

edit:
W Dodaj/Usuń programy indentyfikuje mi drivery jako SN9C101 USB PC Camera. Znalazłem takie tu:

http://list.driverguide.com/list/company2695/

oraz tu

http://www.sonix.com.tw/sonix/downloadSearch.do
« Ostatnia zmiana: Grudnia 03, 2007, 00:42:37 wysłana przez bip3r »
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Gwynbleidd

• Gość
« Odpowiedź #436 dnia: Grudnia 03, 2007, 00:53:28 »
Hej, mam wreszcie swoją kamerkę pożyczoną od kumpla :) Pierwsze wrażenia z lotu wspaniałe. Są niedociągnięcia ale zalety je pokrywają i przewyższają. Troszke diody mi sie grzeją i zasilacz ale jest ok, tylko do pewnego stopnia. I tutaj mam pytanie, bo narazie zrobilem tak że mam 3 diody w kupie, czyli jakby jedna dioda - taki majer zeby sygnal byl mocniejszy i brak potrzeby piłowania. Latam w iłku, czy jeżeli zrobie na 4 diody to będzie inny efekt? Tzn że mozna do dołu i do góry sie podnosić w lewo i prawo bez skręcania głową, to chyba 6dof się nazywa :) Czy raczej w iłku takich bajerów nie ma?

Pozdrawiam i dobranoc :)

« Odpowiedź #437 dnia: Grudnia 03, 2007, 01:08:50 »

grooze

• Gość
« Odpowiedź #438 dnia: Grudnia 03, 2007, 19:52:23 »
Niestety, jak napisał sprzedawca kamerka nie wymaga sterowników i producent ich nie udostępnia. Sprawdziłem kod producenta i produktu zapisany w urządzeniu i okazało się, że takie kamerki są montowane w laptopach HP. Sterowniki HP działają, ale nie dodają możliwości wyboru trybu innego niż YUY2, z czego wnioskuję, że kamerka nie ma takiej możliwości. Sterowniki do podobnych kamerek innych producentów nie działają, bo kamerka ma swój unikatowy kod produktu. Na forum FREETRACKa ktoś opisał ten sam problem z tą kamerką. Zatem dla potomności:

KAMERKA DIGITAL PRODUCT PC CAMERA NIE DZIAŁA Z FREETRCKIEM
http://www.allegro.pl/item274074120_diody_klips_640_480_usb_nie_wymaga_sterownikow_.html o taka

Jednocześnie proszę o zaproponowanie najtańszego pewniaka do współpracy z freetrackiem.

« Odpowiedź #439 dnia: Grudnia 03, 2007, 21:06:19 »
Grooze, mogę polecić Ci A4Tech PK-333MB. Przejrzyj kilka wątków do tyłu, jest wszystko opisane i działa bez żadnych przeróbek kamery.

« Odpowiedź #440 dnia: Grudnia 03, 2007, 21:35:20 »
Zamówiłem tą kamerkę i na razie czekam na dostawę . Podobno dobra bo nie wymaga żadnych głębszych modyfikacji.
http://www.allegro.pl/item274538818_kamera_a4tech_pk_333mb_1280x960_6x_led_promo_49_50.html
KAMERA A4Tech PK-333MB 1280x960 6x LED PROMO 49,50 (274538818) - Aukcje internetowe Allegro

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #441 dnia: Grudnia 03, 2007, 21:55:40 »
Niestety, jak napisał sprzedawca kamerka nie wymaga sterowników i producent ich nie udostępnia. Sprawdziłem kod producenta i produktu zapisany w urządzeniu i okazało się, że takie kamerki są montowane w laptopach HP. Sterowniki HP działają, ale nie dodają możliwości wyboru trybu innego niż YUY2, z czego wnioskuję, że kamerka nie ma takiej możliwości. Sterowniki do podobnych kamerek innych producentów nie działają, bo kamerka ma swój unikatowy kod produktu. Na forum FREETRACKa ktoś opisał ten sam problem z tą kamerką. Zatem dla potomności:

KAMERKA DIGITAL PRODUCT PC CAMERA NIE DZIAŁA Z FREETRCKIEM
http://www.allegro.pl/item274074120_diody_klips_640_480_usb_nie_wymaga_sterownikow_.html o taka

Jednocześnie proszę o zaproponowanie najtańszego pewniaka do współpracy z freetrackiem.

Hmm jednak potwierdza się teoria - obudowa taka sama lub bardzo podobna, ale bebechy całkiem inne. O ile dobrze pamiętam to za swoją płaciłem coś ponad 40 zł.. hmm..
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

DemoniX

• Gość
« Odpowiedź #442 dnia: Grudnia 03, 2007, 22:11:44 »
Jestem totalnie zielony w temacie, możecie mi powiedzieć jak zrobić by 6dof działało w Iłku 46 ?

Gwynbleidd

• Gość
« Odpowiedź #443 dnia: Grudnia 03, 2007, 22:17:53 »
instalujesz patcha, a reszta juz zależy od twojego urządzenia czy poprawnie zrobisz i skonfigurujesz (konfiguracja jest już coraz prostsza, nie mówiąc o 2.1 :)

Pozdrawiam, mi śmiga ładnie.

DemoniX

• Gość
« Odpowiedź #444 dnia: Grudnia 03, 2007, 22:35:46 »
Jak narazie diody ciągle za mocno świecą i problemów przez to jest dużo...
probowałem w opcjach sie pobawić zmniejszając jasność do minimum ale nic z tego. Będe musiał się podjąć bardziej drastycznych metod :D

a i chciałbym zrobić "czteropunktowca" tylko nie wiem jakie odległości mają być miedzy diodami, mógłby mi ktoś dać jakiś rysunek ? prosze :D

Gwynbleidd

• Gość
« Odpowiedź #445 dnia: Grudnia 03, 2007, 22:41:20 »
To już chyba wedle uznania. Zobacz masz schematy we FT, i tam wpisujesz pozniej dane, program sam sobie oblicza wszystko.

« Odpowiedź #446 dnia: Grudnia 12, 2007, 14:13:09 »
Hej.
Dotarła do mnie w końcu A4 PK-333.
Jest nie za ciekawie . Kamera nie może złapać odblasku , dopiero gdy się przybliżę to niej cokolwiek widać. Na kamerce jest przyklejony kawałek dyskietki i zaklejony czujnik światła tak więc diody działają.
Przy użyciu pilota w końcu otrzymałem punkt świetlny. i tu pojawił sie kolejny problem. W FT2.0 widać ten punkcik jest zaznaczony krzyżykiem ale czaszka rusza się jakoś ospale.

« Odpowiedź #447 dnia: Grudnia 12, 2007, 14:34:00 »
A masz wersje tej kamerki z diodami IR czy zwykłymi? Skonfigurowałeś dobrze ustawienia kamerki?

« Odpowiedź #448 dnia: Grudnia 12, 2007, 14:42:52 »
IR i mam takie same ustawienia jak ty. Czy ona wydaje jakieś odgłosy ? Czy po prostu ma jakiś wpływ na CRD lub głośniki . Jak jest włączona to słychać jakby działał mały silniczek elektryczny :008:

« Odpowiedź #449 dnia: Grudnia 12, 2007, 16:14:41 »
Nic takiego się nie dzieje. Kamerka działa cichutko. Tylko po co Ci ta dyskietka?