Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 278038 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #855 dnia: Stycznia 06, 2009, 20:21:40 »
Już kilka razy w tym temacie podawałem link do tego sklepu:

http://www.znak.pl/index.php?cid=3651&scid=3652&prid=kcA4PK333MB

Ja kupiłem w ich sklepie stacjonarnym, ale dla pewności można zadzwonić czy to wersja IR (na pudle było chyba coś napisane o możliwościach filmowania po ciemku) przed zamówieniem.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #856 dnia: Stycznia 06, 2009, 21:59:57 »
Witaj

Robiłeś może kiedys cfg do Lockona FC?

Pozdrawiam

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #857 dnia: Stycznia 06, 2009, 22:23:57 »
Syringe - Ty chyba kolana masz za zdrowe  :020:
Takie pytania to wal na PM.

Ad rem
Niestety w Locka się nie bawiłem :)
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #858 dnia: Stycznia 06, 2009, 22:28:43 »
OOO kurna :D

Pomyliłem się :D Miał byc PW :D
Niech mod wywali tooo :P

« Odpowiedź #859 dnia: Stycznia 07, 2009, 18:47:03 »
Podłączyłem i działa nienajgorzej - choć, żeby uzyskać te 30fps, trzeba ustawić exposure na stosunkowo niskim poziomie. W ciemnym pomieszczeniu jest ok, ale jeśli jest jasno, ściana daje więcej światła, niż odblaski - trzeba będzie zrobić jakieś elektryczne świecidełka. Pole widzenia jest jakieś mniejsze, niż się wydaje (mimo, że wszystkie punkty są widoczne na ekranie) - trzeba ustawić głowę dalej od monitora, albo zmniejszyć odległości między odblaskami.
Sterowanie myszą działa fajnie, gorzej z klawiaturą. Wie ktoś, jak przyporządkować konkretną oś w FT osi joysticka (jak np. w przypadku myszy możemy sobie ruch głową w konkretnej płaszczyźnie ustawić jako ruch myszy w osi X etc.)? Klawiatura odpada - szukam czegoś analogowego.

« Odpowiedź #860 dnia: Stycznia 07, 2009, 22:45:20 »
Już sobie poradziłem  :001:

« Odpowiedź #861 dnia: Stycznia 12, 2009, 19:16:48 »
Pojawił się kolejny problem - bardziej elektryczny :D Chciałbym móc korzystać z jednego z dwóch rodzajów zasilania - zasilacz sieciowy, dający 12V i akumulatorek 9,6V 1400mAh (do korzystania w terenie). Po spaleniu paru elementów (przy współpracy z akumulatorkiem), połączyłem diody prostownicze i jakoś zbiłem napięcie z >9V na ok. 3V (sprawdzane miernikiem). Ale diody 3V 20A jakoś nie chcą świecić, pomimo zwiększania napięcia. Po podłączeniu diody bezpośrednio do akumulatorka, światełko jest, ale tylko przez chwilę i już więcej nie ma :D Czyżby diody prostownicze (1A lub 3A) to był zły pomysł (do wiatraczków niby się nadają) i lepiej wykorzystać rezystorki (nastawne za 1zł raczej odpadają, bo potem idzie dymek - chyba, że takie 2W, ale to już kilkanaście zł, a mi zależy tylko na dwóch ustawieniach, osiąganych po prostu przez podłączanie zasilania w innym miejscu - potem należałoby jeszcze ustawić właściwe napięcie itd.). Jakieś propozycje co do parametrów rezystorków? Na stronie Freetracka jest trochę na ten temat - parę sztuk po 50-100 ohmów wystarczy, czy trzeba jeszcze zwrócić uwagę na moc?

damos

• Gość
« Odpowiedź #862 dnia: Stycznia 14, 2009, 13:35:51 »
Musisz ograniczyć prąd płynący przez diodę (nie znam parametrów tych, z których korzystasz). Podłączenie bezpośrednio do accu 9V to wyrok śmierci dla zwykłej diody świecącej. Najlepiej było by zrobić sztywną (bez potencjometrów) drabinkę rezystorową i podłączać accu w innym miejscu niż zasilacz. Oczywiście polaryzacja też jest ważna. BTW dymek z rezystora w torze zasilającym diodę ?? Jaki tam ma być prąd ?

« Odpowiedź #863 dnia: Stycznia 16, 2009, 12:28:40 »
Witam.
Czy ktoś może używa FreeTracka z FSX?
Ja od wczoraj próbuję go zmusić do działania i niestety bez skutku. Zadziałał na samym początku a potem się coś pomieszało i koniec. Przeinstalowałem już FSX i FreeTracka i niestety nic. Mam oczywiście zaznaczony kwadrat "SimConnect - Flight Simulator X " w dziale Output a w simie mam tez FSUIPC. Moja konfiguracja sima to FSX Deluxe + SP1 + Acceleration. Szukałem odpowiedzi na forum FreeTracka ale niestety nic nie pomogło. W Il2 1946 wszystko działa....
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

« Odpowiedź #864 dnia: Stycznia 16, 2009, 13:35:29 »
To znowu ja ale tym razem z lekarstwem na problem powyżej

http://www.virtualroutes.org/Arquivos/FREETRACK22.zip

Pod tym adresem jest paczka z trzema plikami dll, które należy wkleić do głównego folderu FreeTrack - a. po tym zabiegu znowu mogę się cieszyć 6DOF w FSX.
Link ten znalazłem na forum FreeTrack - a w wątku o problemach tego programu z FSX - em

tu
http://forum.free-track.net/index.php?showtopic=1178&page=3

ps. lekarzu lecz się sam  :020:
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

« Odpowiedź #865 dnia: Stycznia 29, 2009, 19:54:26 »
Witam
da się jakoś wyłączyć diody gdy nie są potrzebne w kamerce A4 tech Pk-333MB bo cały czas świecą a w sterowniku nie znalazłem opcji wyłączenia ???
Życie jest jak bieg na sto metrów - im bardziej będziesz się spieszył, tym prędzej znajdziesz się na mecie.

Win 7, MA770-UD3, Phenom II X4 810, GF 250 GTS, 4gb 1066mhz

« Odpowiedź #866 dnia: Stycznia 31, 2009, 14:16:30 »
W dzień możesz odkleić szczelinę fotokomórki, która steruje ich pracą. Jak dostanie światła diody zgasną.

HL- EKG_Polbaj

ZIP_PL

• Gość
« Odpowiedź #867 dnia: Lutego 01, 2009, 12:41:26 »
Co do mojego problemu z demo video w FT - nieaktualne. To już tak ma.
Więc... dotarło do mnie, że moja kamera cyfrowa na kasety miniDV ma opcję podłączenia jako kamery internetowej. Wziąłem więc ją podłączyłem i... FreeTrack nie obsługuje kompresji MJPG...
no to poszedłem do kolegi i pożyczyłem od niego kamerkę internetową znanej na cały świat firmy "X-calibur" :118: ( najlepsze jest to, że muszę instalować do niej sterowniki za każdym razem kiedy odłączam ją od USB... i system widzi ją potem jako "Kamera #2", "Kamera #3"... po roku używania będę miał już "Kamera #76498236726626543859624")

http://img91.imageshack.us/img91/6003/xcaldo9.jpg

Czapeczka... na początku chciałem używać jednej diody i emulacji myszki, bo Flaming Cliffs i tak nie obsługuje zbyt wiele osi...  no, ale emulacja myszki strasznie tnie. Bardziej mnie to wkurzało niż pomagało.
To wziąłem 3 niebieskie, ultra jasne diody "Super Flux" o szerokim kącie świecenia i zamontowałem:

http://img340.imageshack.us/img340/646/3pointcapod5.jpg

Do tego jakiś rezystor znaleziony w szufladzie żeby 5V z USB nie spaliło mojego dzieła.

Wrażenia:
Nie wyobrażam sobie latania bez tego.

Offline krmichal

• *
  • gg: 3008541
« Odpowiedź #868 dnia: Lutego 01, 2009, 15:50:56 »
po roku używania będę miał już "Kamera #76498236726626543859624"

Musiał byś podłączać ją 2,4 tryliona razy na sekundę żeby to osiągnąć, więc chyba nie będzie tak źle ;)

A instalacja bardzo fajna, gratulacje :)
"Każdy głupi umie latać z silnikiem."

ZIP_PL

• Gość
« Odpowiedź #869 dnia: Lutego 01, 2009, 16:16:28 »
Że chciało Ci się to liczyć  :karpik

Jedyne co mnie wkurza to za gruby kabel USB.
Wyrwałem go ze starego joy'a z czasów, w których chwalili się napisami "USB" na obudowie.