Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277450 razy)

Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #1050 dnia: Kwietnia 16, 2010, 21:34:08 »
A i jeszcze jedno... Jak wygląda sprawa zasilania układu 3 diód? Na baterie to raczej długo nie pociągnie,czy więc są inne możliwości?

Poprzedniego poste nie mogłem edytować, chyba za późno przypomniałem sobie o zasilaniu...

Moja czapeczka jest na USB :)
Miejsce na Twoją reklamę.

« Odpowiedź #1051 dnia: Kwietnia 17, 2010, 08:06:11 »
Moja czapeczka jest na USB :)
Ale jak na USB? Przerobiłeś jakiś kabelek czy kupiłeś jakiś zasilacz?

« Odpowiedź #1052 dnia: Kwietnia 17, 2010, 11:31:35 »
A i jeszcze jedno... Jak wygląda sprawa zasilania układu 3 diód? Na baterie to raczej długo nie pociągnie,czy więc są inne możliwości?
Sam mam czapeczkę z trzema diodami od roku i z bateriami nie mam żadnego problemu, więc nie ma co panikować. Zasilam z trzech akumulatorków po 2000mAh każdy, diody to czerwone OSHR53E1A - są dość jasne więc przykręciłem im prąd do 10mA każda, bez spadku jakości. Kabelek miałem w poprzedniej wersji i stwierdzam, że wygodniej jest w opcji bezprzewodowej.
"Verkaaft's mei Gwand 'I foahr in himmel!"

« Odpowiedź #1053 dnia: Kwietnia 19, 2010, 17:21:42 »
Witam
Postanowiłem zrobić własnego FREETRACKa i mam prośbę do Was o pomoc w wyborze kamerki internetowej.
Na allegro znalazłem kilka kamerek polecanych do tego :

A4-TECH PK-333E ( jak jest z tą kamerką ? Bo polecana jest MB a tu jest symbol E ) Cena 49 zł
A4-TECH PK-835   Cena 42 zł
Philips SPC710NC  Cena 59 zł
MICROSOFT LIFECAM VX-3000 Cena 60 zł
Wii Remote Controller WIIMOTE ( czy ktoś by mógł dać link lub wyjaśnić jak się montuje ten zestaw ? ) 60 zł

Która z tych kamerek będzie najlepsza ? Bardzo bym prosił Was o pomoc.
Pozdrawiam

I never saw a wild thing sorry for itself.
A small bird will drop frozen dead from a bough without ever having felt sorry for itself.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1054 dnia: Kwietnia 19, 2010, 18:33:49 »
Przekop dobrze ten wątek, na 3/4 pytań znajdziesz odpowiedzi.

http://www.il2forum.pl/index.php?topic=7343.975
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1055 dnia: Kwietnia 19, 2010, 21:59:56 »
KosiMazaki - dzięki

A czy jakaś dobra dusza mogła by mi rozpisać to jak " gamoniowi na tablicy " co i jak mam podłączyć z tym kontrolerem WII żeby to poprawnie działało ?
Będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam

A small bird will drop frozen dead from a bough without ever having felt sorry for itself.

« Odpowiedź #1056 dnia: Kwietnia 20, 2010, 09:51:31 »
Ja pomoge  :001: mowisz ze ma byc jak "gamoniowi"  :001:

Co potrzebujesz aby podlaczyc Wiimote:

- Wiimote (oryginalny) rzadne tam zamienniki (nie bedzie dobrze dzialalo) !!!
- Bluetooth adapter (lista kompatybilnych z wiimote: http://wiibrew.org/wiki/List_of_Working_Bluetooth_Devices ) osobiscie posiadam:  Sweex Micro adapter wraz z oprogramowaniem bluesoleil 2.7, niema go na liscie a dziala bez zarzutu !
- oprogramowanie Bluesoleil ( jest to program do BT aby podlaczyc wiimote, niektore BT dostaja program wraz z adapterem - jak moj)

i to na tyle  :001:

A co do czapki, strone wczesniej pisalem jak moja wyglada. Jak masz takze problem jak zmontowac czapke, co do czego to pisz!

« Odpowiedź #1057 dnia: Kwietnia 20, 2010, 10:21:22 »
Dzięki za szybką odpowiedź.
I mam jeszcze jedno pytanko , ten kontroler WII stawiam na monitorze włączam go i tyle ? Nic nie trzeba w nim grzebać itp ?
Z czapeczką nie będzie problemu bo na kilku serwisach i oczywiście tu jest bardzo ładnie objaśnione co i jak.
Dzięki i pozdrawiam.

« Odpowiedź #1058 dnia: Kwietnia 20, 2010, 12:01:30 »
Wlanczasz wiimote za pomoca bluesoleil komunikujesz go z PC. Potem to juz wlanczasz Freetrack, ustawiasz Wiimote i gotowe  :001:
Zycze Powodzenia !

« Odpowiedź #1059 dnia: Kwietnia 24, 2010, 13:38:45 »
Wszystko ładnie pięknie WII komunikuje mi się z Windowsem . W programie FREETRACK działa wszystko OK ale w samej grze nie widzi mi jojstika. Natomiast pilota WII widzi jako jojstik. Używam Saitek Cyborg EVO i nie wiem dlaczego w IŁku mi go nie widzi po podpięciu pilota WII
Jest plik exe IL2Setup tam zmieniłem żeby widział saiteka jako pierwszego joja ale dalej dupa. Jak instalowałem program busolei i inne pierdoły robiłem to na odłączonym joju. Mogło mieć to znaczenie ?

EDIT : przeinstalowałem od nowa program busolei z podpiętym jojem i dalej nie widzi mi jojstika w iłku.

Jak ktoś zna rozwiązanie proszę dajcie znać.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 24, 2010, 13:49:01 wysłana przez DUZY_PL »

« Odpowiedź #1060 dnia: Kwietnia 24, 2010, 15:19:32 »
Przepraszam za post pod postem ale nie mogłem już edytować poprzedniego .

W innych grach działa wszystko OK a w IŁ 2 strurmovik nie widzi mi jojstika. Widzi za to pilota WII jako domyślny joj.
Jak i gdzie to można zmienić by Sturmovik widział mojego Saiteka Cyborg Evo ?

Mr.Red ogromna prośba jak możesz odezwij się do mnie na gadu-gadu 6992522 widzę tylko Ty tutaj używasz WII .

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #1061 dnia: Kwietnia 24, 2010, 15:40:56 »
DUZY_PL - opcje w HOTAS w grze IL2. Potem często gęsto joystick "nie działa" w opcjach ustawiania joysticka wbudowanych w grze, ale już w samej grze działa bez problemu. Do ulepszania ustawień osi proponuję programik Il-2 JoyControl. Aha, drobna uwaga - IL2 widzi do maksymalnie CZTERECH urządzeń wskazujących. Jeśli masz więcej - tylko pierwsze 4 są do użycia w grze...

Pozdrawiam!
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #1062 dnia: Kwietnia 24, 2010, 17:52:46 »
Sorbifer - problem w tym że w ogóle mi IŁ Sturmovik nie widzi jojstika jak podłącze najpierw WII. Ale jak uruchomię grę najpierw z podłączonym jojem , potem minimalizuję grę i dopiero wtedy odpalam WII + Freetrack wtedy wszystko jest OK.

Ps. Macie jakieś patenty na fajne ustawienie profilu ? Coś nie mogę ustawić widoku do tyłu .

« Odpowiedź #1063 dnia: Kwietnia 27, 2010, 09:29:57 »
Witam

To mój pierwszy post tutaj, więc chciałbym się przywitać ze wszystkimi.

Zainspirowany waszymi doświadczeniami z Freetrackiem postanowiłem zbudować własną "implementację".

Kupiłem kamerkę A4 Tech PK-333E (52 zł na allegro). Przed zakupem poprosiłem sprzedawcę, żeby sprawdził, czy ma ona diody IR czy normalne. Okazało się, że ma diody IR. Okazuje się, że nadaje się ona do użycia z Freetrackiem równie dobrze jak kamera A4 Tech PK-333MB.

Zbudowałem własny clip:
1. Stelaż o żądanym kształcie wycięty z takiej płyty, jak jest używana do robienia szyldów reklamowych (przekładka tektura/pianka) grubości około 0,4cm. Nadaje się idealnie, łatwo się tnie, łatwo coś do tego przykleić, jest sztywne a zarazem lekkie.
2. Materiał odblaskowy "dostany" w pasmanterii - taśma odblaskowa do kamizelek.
3. Taśma naklejona na rurki wycięte ze starego długopisu za pomocą dwustronnej taśmy klejącej (długopis pociąłem na walce 1cm. szerokości i około 1 cm średnicy, tak powstałe rurki przeciąłem w jednym miejscu, nakleiłem na nie taśmę i nałożyłem na stelaż na wcisk tam, gdzie były rozcięte - żadnego klejenia)
4. Jako uchwytu do słuchawek użyłem takiego uchwytu na okulary, który się wiesza na lusterku (do kupienia w sklepie z okularami przeciwsłonecznymi za 9zł). Usunąłem ten drut do wieszania (wyjmuje się go po prostu), został uchwyt na okulary z taką miękką pianką wewnątrz uchwytu. Za pomocą taśmy dwustronnej przykleiłem go całą powierzchnią dolną do stelaża, trzyma idealnie. Uchwyt łapie ramię słuchawek bez problemu, ma tą zaletę że będzie pasował do różnych typów słuchawek.

Reasumując około 30 minut zabawy, żadnego klejenia.

Byłem zaskoczony, jak duże odbicie IR daje ta taśma. Z kamerki nie musiałem usuwać żadnego filtra, nie mam nawet dodatkowego filtra światła widzialnego. Pod Windows XP kamerkę po prostu podpina się pod USB i działa. Zakleiłem jedynie czujnik światła aby diody świeciły cały czas.

Co istotne, nie można mieć za plecami silnego źródła światła (jasno oświetlone okno, lampa). Jeśli ten warunek zostanie zachowany to Freetrack ładnie widzi trzy punkty nawet w normalnie oświetlonym pomieszczeniu (światłem naturalnym lub sztucznym). Oczywiście we Freetracku w ustawieniach kamery ustawiamy ekspozycję na minimum i wyłączamy autoekspozycję.

Jak do tej pory testowałem ten zestaw z podstawowym LockOn'em, działają 2 osie.

Próbowałem uruchomić to z Wings of Prey demo, ale jakoś nie bardzo mi się to udaje. Gra nie widzi kontrolera. Może ktoś próbował i się udało?

Pozdrawiam
Adam "Egon" Cychner

« Odpowiedź #1064 dnia: Maja 07, 2010, 02:46:34 »
Witam stoję nad wyborem kupna kamerki A4tech pk333E do zrobienie freetracka , czy ta kamerka jest odpowiednia do jego budowy , czym różnia się poszczególne wersje tej kamerki .

Pozdrawiam  .