Witam
To mój pierwszy post tutaj, więc chciałbym się przywitać ze wszystkimi.
Zainspirowany waszymi doświadczeniami z Freetrackiem postanowiłem zbudować własną "implementację".
Kupiłem kamerkę A4 Tech PK-333E (52 zł na allegro). Przed zakupem poprosiłem sprzedawcę, żeby sprawdził, czy ma ona diody IR czy normalne. Okazało się, że ma diody IR. Okazuje się, że nadaje się ona do użycia z Freetrackiem równie dobrze jak kamera A4 Tech PK-333MB.
Zbudowałem własny clip:
1. Stelaż o żądanym kształcie wycięty z takiej płyty, jak jest używana do robienia szyldów reklamowych (przekładka tektura/pianka) grubości około 0,4cm. Nadaje się idealnie, łatwo się tnie, łatwo coś do tego przykleić, jest sztywne a zarazem lekkie.
2. Materiał odblaskowy "dostany" w pasmanterii - taśma odblaskowa do kamizelek.
3. Taśma naklejona na rurki wycięte ze starego długopisu za pomocą dwustronnej taśmy klejącej (długopis pociąłem na walce 1cm. szerokości i około 1 cm średnicy, tak powstałe rurki przeciąłem w jednym miejscu, nakleiłem na nie taśmę i nałożyłem na stelaż na wcisk tam, gdzie były rozcięte - żadnego klejenia)
4. Jako uchwytu do słuchawek użyłem takiego uchwytu na okulary, który się wiesza na lusterku (do kupienia w sklepie z okularami przeciwsłonecznymi za 9zł). Usunąłem ten drut do wieszania (wyjmuje się go po prostu), został uchwyt na okulary z taką miękką pianką wewnątrz uchwytu. Za pomocą taśmy dwustronnej przykleiłem go całą powierzchnią dolną do stelaża, trzyma idealnie. Uchwyt łapie ramię słuchawek bez problemu, ma tą zaletę że będzie pasował do różnych typów słuchawek.
Reasumując około 30 minut zabawy, żadnego klejenia.
Byłem zaskoczony, jak duże odbicie IR daje ta taśma. Z kamerki nie musiałem usuwać żadnego filtra, nie mam nawet dodatkowego filtra światła widzialnego. Pod Windows XP kamerkę po prostu podpina się pod USB i działa. Zakleiłem jedynie czujnik światła aby diody świeciły cały czas.
Co istotne, nie można mieć za plecami silnego źródła światła (jasno oświetlone okno, lampa). Jeśli ten warunek zostanie zachowany to Freetrack ładnie widzi trzy punkty nawet w normalnie oświetlonym pomieszczeniu (światłem naturalnym lub sztucznym). Oczywiście we Freetracku w ustawieniach kamery ustawiamy ekspozycję na minimum i wyłączamy autoekspozycję.
Jak do tej pory testowałem ten zestaw z podstawowym LockOn'em, działają 2 osie.
Próbowałem uruchomić to z Wings of Prey demo, ale jakoś nie bardzo mi się to udaje. Gra nie widzi kontrolera. Może ktoś próbował i się udało?
Pozdrawiam
Adam "Egon" Cychner