Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277963 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #1095 dnia: Października 21, 2010, 15:18:44 »
W ramach wyjaśnienia, użytkownicy systemu windows 7 instalujcie grę poza dyskiem systemowym.Lekarstwo na wszystko :)

Jeszcze raz dziękuję koledze Minamir.

Offline Minamir

• 16th VTFS
  • *
« Odpowiedź #1096 dnia: Października 21, 2010, 16:22:29 »
Może nie tyle poza dyskiem systemowym, co poza folderami Program Files i Program Files(x86). Nie mam Visty ani 7 więc opieram się tylko na tym co czytałem, ale katalogi te mają chyba jakieś ograniczenia i dlatego gry i mody lepiej instalować poza nimi.

« Odpowiedź #1097 dnia: Października 26, 2010, 20:43:00 »
Witam Wszystkich Podniebnych...
mam do Was pytanie, czy dobrym rozwiązaniem byłby zakup track clip'a pro i do tego kamerke microsoft VX-1000 , aby móc cieszyć się z FT?
Za chiny nie idzie dostac kamerki A4 333mb, a kombinacji z diodami i rezystorami boje sie. Prosze Was o rade.
Nebu
307 "LWOWSKIE PUCHACZE" - Vrtual  Polish SQN

« Odpowiedź #1098 dnia: Października 26, 2010, 22:46:52 »
kombinacji z diodami i rezystorami boje sie
Nie bardzo rozumiem...  Z jakiego powodu ?

« Odpowiedź #1099 dnia: Października 27, 2010, 01:07:35 »
Bo trzeba chociazby mierzyc wartosci diod, bawic sie w lutowanie etc. Po prostu potrzebuje pewnej informacji, czy track clip pro zadziala mi z webcamem (chce sie zaopatrzec w vx-1000). Gdzies tam na forum zachodnim wyczytalem, ze tak. Na logike wychodzi mi, ze tak :) Jednak potrzebuje 99% gwarancji od ewentualnym userow takiej opcji.
Probowalem dzis szukac na forum, czy ktos korzysta z takiego rozwiazania i gdzies widzialem, jednakze nie moge ponownie tego znalesc - przeoczylem.
307 "LWOWSKIE PUCHACZE" - Vrtual  Polish SQN

« Odpowiedź #1100 dnia: Października 28, 2010, 21:36:59 »
W przypadku kamerki MS VX-1000 dochodzi usuwanie filtru IR z obiektywu, więc też będzie zabawa.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline Carolus

• 13 WELT
  • *
  • 13 WELT Pilot
    • 13 Wirtualna Eskadra Lotnictwa Taktycznego.
« Odpowiedź #1101 dnia: Listopada 08, 2010, 17:55:57 »
Witam.
Flanker namawia mnie od roku żeby kupić sobie kamerkę i zrobić Free tracka, ale dopiero teraz zdecydowałem się na zakup kamery, ponieważ myślę poważnie nad czymś takim: http://www.webcam-whiteboard.com/ , i przy okazji zrobię sobie Free Tracka. Moje pytanko brzmi tak: Czy ta kamerka będzie dobrze się sprawować?: http://allegro.pl/kamera-internetowa-a4-tech-pk-333e-podczerwien-i1302267492.html (lepszego linku nie znalazłem ze specyfikacją).

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1102 dnia: Listopada 08, 2010, 18:34:05 »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Carolus

• 13 WELT
  • *
  • 13 WELT Pilot
    • 13 Wirtualna Eskadra Lotnictwa Taktycznego.
« Odpowiedź #1103 dnia: Listopada 08, 2010, 19:00:07 »
Chwała Ci o Wielki Mądry i Dobry Władco :D Mazak Akbar

« Odpowiedź #1104 dnia: Listopada 10, 2010, 00:15:15 »
A ja mam 2 pytanka:

1. Co zrobić, żeby wyeliminować liczne drgania przy niskich wartościach smoothingu? Zwiększenie threshold i manipulacja min i maks ilością wyłapywanych pixeli powoduje, że odblaski przy lekkich wychyleniach znikają. Odblaski mają szerokość 1cm i długość ok 3-4cm i są w odległości mniejszej niż 1m od kamery.

2. Korzystanie z freetracka powoduje stały spadek fpsów średnio o 5-15 (przy zminimalizowanym FT). Da się tego uniknąć?

« Odpowiedź #1105 dnia: Listopada 10, 2010, 19:20:24 »
3. Jakie wartości należy wpisać w focal lenght i sensor width?

« Odpowiedź #1106 dnia: Grudnia 15, 2010, 12:34:41 »
Witam wszystkich konstruktorów wszelkiej maści clipów ;)

Bardzo zainteresował mnie ten projekt, zwłaszcza, że zachorowałem na TIR, ale cena urządzenia trochę mnie ścina z nóg.
Na początku chciałem rozwiązać problem kupując kamerę (np. VX-1000/3000), FT + TrackClip PRO. Jednak z uwagi na to, że noszę okulary, postanowiłem wymyślić własną konstrukcję z 3 diodami IR mocowaną właśnie do okularów, gdzieś w okolicach ucha  :002: ..poza tym wyjdzie taniej. Jeszcze nie wiem jak to zrobię .. ale to zrobię :) ..na pewno musi to być bardzo lekkie.
Sądzę, że największym dla mnie problemem będzie w tej sytuacji podłączenie źródła zasilania diod.
Jeszcze taka kwestia.. ponieważ nie mam do końca zdrowych oczu i mam jakieś tam obawy przed świeceniem IR w oczy (może i niesłuszne), to zdecydowałem się na umieszczenie diod IR właśnie "na głowie", a nie przed sobą. Niemniej jednak nasuwa mi się takie pytanie - może i banalne - gdybym umieścił diody IR przed sobą (wykorzystał np. chwaloną przez Was kamerę PK-333MB), to czy mimo wszystko takie okulary z antyrefleksem, które noszę nie zakłócałyby jakoś pracy FT?

Co w ogóle sądzicie o tym pomyśle z okularami? ..bo może porywam się z motyką na Słońce?
PS.  Może macie jeszcze jakieś dodatkowe wskazówki dla początkującego w tym temacie (oprócz przekopania tego wątku, bo to już zacząłem :) )

« Odpowiedź #1107 dnia: Grudnia 15, 2010, 13:07:51 »
Odnośnie okularów.
Owszem jeśli źródło podczerwieni będziesz miał na wprost wówczas okulary będą odbijać część światła i będą zakłócać działanie tracka, ale można to wyregulować ustawieniami w oprogramowaniu kamery oraz programie freetracka. W ostateczności można w kamerce umieścić filtr wykonany z kawałka prześwietlonej kliszy. Sam noszę okulary z antyrefleksem, używam kamerki PK-333MB i odblasków. Filtr z kliszy zamontowałem głównie dlatego, że mam pokój od południowej strony, a więc dobrze naświetlony. Całość działa wyśmienicie, oczywiście o ile nie ma silnego słońca.

Jeśli masz problem z wykonaniem zasilania to lepszym rozwiązaniem jest kupienie dobrego materiału odblaskowego, piłeczki pingpongowej i poxiliny. Z kawałka drutu zrób stelaż, na wycinki piłeczki naklej odblask, wszystko sklej poxiliną i zamocuj na czapce z daszkiem. Na koniec kamera z diodami IR. Całość lekka i prosta w użyciu pozbawiona przy okazji przewodów i innych udziwnień.

« Odpowiedź #1108 dnia: Grudnia 15, 2010, 14:18:10 »
JG300... dzięki za odpowiedź.. ale wiesz, są różne gusta - powiem szczerze, że jakoś nie widzę siedzenia przed kompem w czapce ;) .. i już widzę te dziwne spojrzenia żony :002: Wolałbym chyba zostać przy jakimś zgrabnym clipie na okularach. Coś na pewno wymyślę. A w kwestii zasilania diod na clipie, to pewnie będzie kabel USB; zwłaszcza, że podczas latania mam zarzucone na szyję słuchawki z mikrofonem (obydwa kabelki - słuchawkowy i "clipowy" - można jakoś spiąć, żeby za dużo się plątało). Może nie spadnę z krzesła pod tym wszystkim :004:
Ktoś może zapytać..dlaczego clipa nie chcę zamontować na słuchawkach? ..nie chcę, bo nie latam ze słuchawkami na uszach, a ponieważ mikrofon jest z nimi zintegrowany, zarzucam je na szyję. Wszelkie dźwięki symulatora i głosy kontroli z Vatsim "lecą" z głośników. Z resztą jak już wszsytko będzie "grało", to nic nie stoi na przeszkodzie, aby dorobić inny uchwyt pasujący także do słuchawek..

« Odpowiedź #1109 dnia: Grudnia 15, 2010, 18:51:41 »
Takie pytanie.. czy jak usunę filtr kamerze (powiedzmy VX-1000/3000), to czy będę mógł ją wykorzystać do innych celów, np. videorozmowy (Skype)?