Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 278083 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #1245 dnia: Czerwca 20, 2012, 13:17:01 »
Witam!

Skuszony obiecującymi relacjami z użytkowania Freetracka postanowiłem i ja sróbować swoich sił w budowie tego ustrojstwa. Wybrałem opcję z odblaskami i kamerką pk-333e. I już na wstępie pojawił się spory problem. Otóż nie mogę za CHRL uruchomić zainstalowanego F.T. w wersji 2.2.67. Wyskakuje mi na dzień dobry błąd "appcrash", a potem "access violation at adress 0041a..." bla, bla... Program się zamyka. W wersji 2.1 Freetracka błąd ten pojawia się w chwili wystartowania podglądu kamerki. Mam Win7 32 bit. Może to problem nowych sterowników do kamerki, tylko dlaczego wogóle nie chce mi się uruchomić wersja 2.2?
Pomóżcie Drodzy Piloci... Mam wrażenie że problem jest banalny i dla Was po prostu śmieszny.

« Odpowiedź #1246 dnia: Czerwca 21, 2012, 10:55:05 »
Jeszcze raz ja...
Pogrzebałem trochę i znalazłem podobny problem na sąsiedzkim forum:

http://sturmovik.pl/forum/viewtopic.php?f=29&t=348&sid=85f3938401617d6a4368a47c4dad70a3

Tylko że program SplitCam, który został polecony w tamtym temacie generuje następne błędy...
Miał ktoś z Was podobną zagwozdkę?

Pozdrawiam!

Offline mj

• *
« Odpowiedź #1247 dnia: Czerwca 21, 2012, 20:11:54 »
Poszukaj na oficjalnym forum freetracka - google znalazło mi sporo wyników. Pierwszy z brzegu podobny problem, rozwiązany:
http://www.free-track.net/forum/index.php?showtopic=1594

Spróbuj zainstalować DirectX, ja np. musiałem to zrobić, bo brakowało jakiegoś pliku .dll do uruchomienia FT.
http://www.microsoft.com/pl-pl/download/details.aspx?id=35

Usuń sterowniki kamery, sprawdź czy się uruchomi FT. Kamera w innych programach działa dobrze?

Ten adres (0041A...) jest zawsze taki sam?

« Odpowiedź #1248 dnia: Czerwca 22, 2012, 12:12:06 »
Kamerka pk-333e działa bez zarzutu we wszystkich innych aplikacjach. Nie ma z nią problemu nawet w FacetrackNoIr. Udało mi się ją zastosować w iłku, choć efekty nie są oszałamiające, ale myślę że to kwestia ustawień.
Natomiast mój komputer najwyraźniej ma alergię na freetracka. Może to problem wersji Windowsa (7 home edition 32 bit) Nie wiem...
Zauważyłem że mam do wyboru tylko jedno źródło kodowania sygnału: YUY2 przy którym program się sypie. To dziwne bo powinny być jeszcze dwa (RGB i I420). Split Cam też nie pomaga...

Zaczyna mnie to już irytować... :021: Chyba zacznę zbierać na TrackIr'a...

« Odpowiedź #1249 dnia: Czerwca 22, 2012, 12:30:05 »
Możesz krok po kroku opisać włączenie tracka aż do momentu wystąpienia błędu? Ze dwa lata temu gdy zainstalowałem sobie win 7 również miałem taki podobny problem lecz jakoś udało mi się go rozwiązać chociaż nie do końca pamiętam jak :D

« Odpowiedź #1250 dnia: Czerwca 22, 2012, 12:51:03 »
Procedura instalowania freetracka książkowa:
1. Pobieram instalkę
2. Instaluję (tu zdarza się błąd instalacji: "program może być zainstalowany niepoprawnie, Zainstaluj ponownie przy wykorzystaniu zalecanych ustawień"... czy jakoś tak...
Próbowałem instalować w różnych miejscach. Nic to nie pomagało. Kombinowałem wielokrotnie z różnymi trybami zgodności. Także lipa.
3. Uruchamiam jako administrator. FT. 2.2 od razu wywala błąd "Program przestał działać" W rejestrze błędu mowa o APPCRASH i adres który podawałem, później Access violation... itp. Koniec pieśni.
4. Freetrack 2.1 uruchamia się. Jest demo, czacha się kiwa, mogę przełączać opcję, wybierać ilość punktów świetlnych itp.
5. Wybieram kamerkę. Są dwie. Kiedy wywaliłem sterowniki pk-333e zostaje tylko jedna. Jest do wyboru tylko jedno źródło kodowania: YUY2. Kiedy wybierałem tą drugą (różnica w zapisie to małe, duże litery w symbolu kamery) była informacja o niewłaściwym parametrze i jakiś numer poprzedzony $ :002:
6. Wciskam start. Na chwilę pojawia się obraz, czasami czacha i wszystko się sypie. Ten sam błąd co wyżej.

Czasami jeszcze wyskakuje mi coś o niewystarczających zasobach sprzętowych...

To tak z pamięci bo właśnie ciężko pracuję i nie mam głowy do Freetracka :002:

« Odpowiedź #1251 dnia: Czerwca 22, 2012, 13:32:21 »
Miałem to samo co ty począwszy od pkt. 4 tyle, że z wersją 2.2. Spróbuję sobie przypomnieć o co w tym chodziło bo teraz nie mam najmniejszych problemów z trackiem.
Tak na szybko to coś mi się kojarzy, że problem wynikał z konfliktu freetracka z jakimś programem. Może podaj jakie programy pracują ci w tle.

« Odpowiedź #1252 dnia: Czerwca 22, 2012, 14:47:30 »
Na pewno jest ESET. Także wszystkie dodatkowe aplikacje związane z windą, internet. Jak będę w domu to powyłączam wszystko co zbędne.

Miałem to samo co ty począwszy od pkt. 4 tyle, że z wersją 2.2.

Tylko dlaczego wersja 2.2 u mnie w ogóle nie startuje, podczas gdy nie ma z nią najmniejszych problemów u innych posadaczy Win7?

« Odpowiedź #1253 dnia: Czerwca 22, 2012, 16:21:46 »
Jeszcze jedno. Jaki masz sprzęt. Procek, płytę i grafikę. U mnie taki sam problem pojawił się przy przejściu na win 7 na starym kompie. Po zakupie nowego i ponownej instalacji nie było problemów. Z tego co pamiętam problemem okazał się jeden z programików współpracujący z procesorem lub grafiką (wówczas była to nvidia), który pod xp działał doskonale lecz po użyciu go w 7 powodował całkowite wywalanie systemu.

« Odpowiedź #1254 dnia: Czerwca 22, 2012, 16:36:09 »
No pięknie to teraz będę musiał kupić nowego kompa aby współpracował z freetrackiem...  :005:
Mam AMD Athlon II x4 629 4X2,6, płytę GIGABYTE GA-M720-US3 i grafikę ATI 4770 512 MB.
RoF chodzi pięknie, FSX znośnie, z DCS rady już nie daje... Pewnie przez system 32 bitowy. FT to pewnie też za wysoka generacja dla mojego złoma...

« Odpowiedź #1255 dnia: Czerwca 22, 2012, 19:17:41 »
Nie przez system ponieważ mi się to zdarzyło na win 7 64 bit. Najprawdopodobniej używasz jakiegoś programu, który pracując w tle powoduje wykrzaczenia systemu w momencie uruchomienia tracka.

« Odpowiedź #1256 dnia: Czerwca 23, 2012, 12:01:10 »
Witam ponownie!

Zrobiłem już chyba wszystko co można było w tej materii zrobić. Powyłączałem antywirusy, zapory, Aero, wszystko co można było wyłączyć. Rezultat ten sam... Do tego dochodzi błąd o niewystarczających zasobach systemowych. Raz zmieniło mi układ kolorów w całym systemie na prostrzy  (notabene tak dzieje się notorycznie w FSX), tak jakby system nie dawał rady. Nie wiem, może to wina jakiegoś wirusa.
Po tygodniu walki z darmowym trackiem odpuszczam. Może kiedyś po zmianie systemu na 64 bit i wyczyszczeniu wszystkiego, jeszcze raz do tego powrócę.
Tymczasem cieszę się z tego co mam - "myszosterowanymi" widokami w iłku i ślicznym Rise of flight.

Dzięki za pomoc!

« Odpowiedź #1257 dnia: Sierpnia 05, 2012, 22:42:16 »
Mam oto taki problem z Freetrackiem. Dzisiaj odpalam program, i wyskakuje mi: Nieokreślony błąd ($80004005). Co się spierniczyło, jak to naprawić? Wczoraj działał cacy  :|.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #1258 dnia: Września 07, 2012, 10:47:57 »
Z błędem sobie poradziłem, pomogła ponowna instalacja programu.
Mam prośbę. Czy mógł by mi ktoś opisać, jak odpalić Freetrack-a w świecie DCS World? Dziś po raz pierwszy odpaliłem Żabę w World i Freetrack nie działa. Wkleiłem w bin ten plik headtracker z DCS-a, ale to nie działa. Freetrack w World ma działać z Żabą, Świnią i Rekinem (rekina mam wersję rosyjską, a ona chyba jeszcze nie jest przystosowana do World).
Będę wdzięczny za pomoc.
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #1259 dnia: Września 07, 2012, 15:25:58 »
Z błędem sobie poradziłem, pomogła ponowna instalacja programu.
Mam prośbę. Czy mógł by mi ktoś opisać, jak odpalić Freetrack-a w świecie DCS World? Dziś po raz pierwszy odpaliłem Żabę w World i Freetrack nie działa. Wkleiłem w bin ten plik headtracker z DCS-a, ale to nie działa. Freetrack w World ma działać z Żabą, Świnią i Rekinem (rekina mam wersję rosyjską, a ona chyba jeszcze nie jest przystosowana do World).
Będę wdzięczny za pomoc.

Zajrzyj tutaj (http://www.forum.lockon.ru/showthread.php?t=75917&page=12) - jest tam opisany jeden ze sposobów.
Osobiście korzystam natomiast z tych samych plików z jakich korzystałem w wersji "samodzielnej" A-10C - w przypadku DCS: World wrzuciłem tylko pliki w katalogu "headtracker" do katalogu "bin" w katalogu z modem A-10 (w moim przypadku to będzie - \DCS World\Mods\aircrafts\A-10C\bin\x86_64\headtracker\)