Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 277636 razy)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #1305 dnia: Stycznia 14, 2013, 22:44:19 »
Zdecydowanie za drogi jak na kawałek plastiku z trzema diodami. Za tak kasę to samemu można cuda wyrzeźbić. Poza tym z zasady tam nie kupię, bo oni sporo zdzierają. Prędzej już gdzieś za granicą kupię :). A narazie zostanę przy swojej własnej domowej konstrukcji :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Versor

• 13 WELT
  • *
  • 6 WELT
« Odpowiedź #1306 dnia: Stycznia 15, 2013, 11:31:20 »
Mj mam pytanie dotyczące kamerki A4 Techa PK-333. Na necie jest kilka wersji, jakaś Pk-333E, PK-333 MB i jeszcze jedna. Tej o której ty pisałeś czyli z końcówką "MB" już praktycznie nie ma. Czy między nimi jest jakaś różnica?, może być tak, że ta z "E" na końcu nie będzie działać?. I jeszcze jedno pytanie czy te diody na kamerce widać gołym okiem?? Gram najczęściej w nocy więc jak oświetle kamerką połowę pokoju to mi żona freetracka w oczy wsadzi a tego jednak chciał bym uniknąć :)

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #1307 dnia: Stycznia 15, 2013, 11:57:56 »
Uważaj, bo są na rynku wersje PK333 z diodami IR oraz ze zwykłymi, białymi, które oświetlą Ci chałupę jak latarnia morska. Nie jestem w stanie teraz powiedzieć, która jakie ma oznaczenie.

Świecących się diod IR oczywiście nie widać gołym okiem (zapalone dają ledwie widoczną poświatę czerwoną) - za to zobaczysz jak świecą, jeśli "spojrzysz" na nie poprzez kamerkę/aparat, choćby w telefonie.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline Versor

• 13 WELT
  • *
  • 6 WELT
« Odpowiedź #1308 dnia: Stycznia 15, 2013, 12:11:38 »
No właśnie, kolejny problem. Nic nie jest białe albo czarne.  Wiem, że diod Ir nie widać gołym okiem ale bałem się tego, że w tej kamerze rekomendowanej może być tak, że np. 4 diody są IR a 2 zwykłe. No i dalej jestem w kropce. Jak tak dalej pójdzie to mi mój wnuk będzie majstrował Tracka :P Sam już nie wiem czy czasem nie zrobić tego aktywnego Tracka z diodami przy słuchawkach. Ale to znowu mnóstwo pytań, jak podpiąć to dziadostwo do USB, jaka ta kamera PS3 Eye bo widze, że są na necie PS3 EYE za 35zł i za 130 zł. Raz czytam, że trzeba usunąć filtr IR a raz , że nie - jak usunę to nie będe mógł wykorzystać np. do Skype itp, itd. Szkoda, że nie jestem bogaty kupił bym sobie Tracka 5 i zero problemów :P.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #1309 dnia: Stycznia 15, 2013, 13:26:04 »
Szczerze, to jeśli zrobisz sobie sam tracka na diodach, to odpada Ci problem wyboru typu PK-333, bo wówczas nieistotne jest czym on świeci. Jeśli będziesz miał diody zwykłe, to przecież zawsze możesz je zasłonić/zakleić, aby nie świeciły Ci po całej chałupie.

Zresztą nie jestem pewien, czy przy aktywnym tracku nie lepiej także zasłonić diody IR w kamerce, tak aby obiektyw zbierał tylko światło diod IR z tracka, a nie odbite IR od jasnych przedmiotów w pokoju (nawet ciemnym np. od białych mebli, drzwi za plecami) z diod kamery.
Sam jestem ciekaw, bo od daaawna nie mogę się zabrać do zbudowania tracka. Jeśli o zasilanie chodzi chyba wybiorę (jak w końcu się za to wezmę :) ) bateryjkę (np. 9V ? ), bo jakoś nie bardzo widzę się z czapką i kablem na głowie.
Jako ciekawostkę podam tylko, że widziałem w Decathlonie takie fajne ciemnozielone czapeczki z daszkiem, w brzeg którego wbudowane były 2 diody, w daszku ukryty płaski włącznik, a obwódce czapki płaski pojemnik na baterię. Gdyby tak podmienić diody na IR i dorobić 3-cią, byłaby z tego bardzo fajna i estetyczna konstrukcja. Niestety cena samej czapeczki to 60zł.
Była podobna do tej: http://www.decathlon.pl/czapka-lampka-id_8200563.html, ale bez tych diod pod daszkiem.

Niech się wypowiedzą te osoby, które używają aktywnego tracka z PK-333 - czy wieczorem zasłaniacie diody IR kamerki, czy nie?

13WELT YouTube Channel

Offline Versor

• 13 WELT
  • *
  • 6 WELT
« Odpowiedź #1310 dnia: Stycznia 15, 2013, 13:39:55 »
Ja jeszcze nie kupiłem kamery więc nie ograniczam się tylko do PK-333. Chcę kupić kamerę jedną i do tracka i np. skype.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #1311 dnia: Stycznia 15, 2013, 17:35:05 »
Bip3r, jeśli chodzi o zasilanie, to moja własna propozycja - "układ" działający u mnie od wielu lat - jest prosta jak konstrukcja cepa: 3 diody IR, 6 ieńkich kabelków, 1 mocowanie na 1 paluszka AAA ze sprężynką (łatwo wsadzić / wyjąć), a do tego 1 akumulatorek AAA 1.2V! I już! Żadnych rezystorów, stablilizatorów etc. Diody pracują na 1.2V, i wszystko gra. Tak miałem z czapeczką, ciągle ją trzymam z sentymentu, i tak z druciakiem na słuchawkach. Oczywiście akumulatorków mam 4, i zawsze parę naładowanych, a jak im spada, to wystarczy na pewien czas zmniejszyć threshold i po sprawie...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #1312 dnia: Stycznia 15, 2013, 20:41:16 »
A na ile godzin pracy taki aku 1.2V wystarcza?

Jeśli czas pracy jest zadowalający, to rozwiązanie w zupełności wystarczające! Im mniejsza masa i poziom komplikacji, tym lepiej!
Nie brałem tego pod uwagę, gdyż jako laik elektroniczny, czytając opisy o zasilaniu z USB, większych baterii, z góry założyłem, że "paluszkiem to se mogę".. :)

A tu proszę, taka niespodzianka :)

13WELT YouTube Channel

Offline Versor

• 13 WELT
  • *
  • 6 WELT
« Odpowiedź #1313 dnia: Stycznia 16, 2013, 11:23:31 »
Czy to ta rekomendowana przez was kamera ? https://www.eurokais.pl/sony-eye-camera-ps3-oem-p-19599.html
Można kupować w ciemno ?

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #1314 dnia: Stycznia 16, 2013, 12:40:41 »
Bip3r, starcza na wiele godzin. Nigdy tego nie liczyłem, ale parę wieczorów daje radę. Pod koniec oczywiście się schodzi threshold'em, ale cóż...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Versor

• 13 WELT
  • *
  • 6 WELT
« Odpowiedź #1315 dnia: Stycznia 16, 2013, 15:36:13 »
Jak by ktoś gdzieś przez przypadek natknął się na kamere A4tech PK-333 z diodami IR to był bym wdzięczny za info. Jak narazie szukam i szukam ,dzwonie i nic.

Offline mj

• *
« Odpowiedź #1316 dnia: Stycznia 16, 2013, 16:12:35 »
Nie znam tego sklepu, więc się nie wypowiem, ale pamiętaj, że rynek jest zalany podróbkami. Robson.pl jest sprawdzony, a kamera jest tam niewiele droższa. Z PS3 eye miałem początkowo problemy ze sterownikami i FT, ale chyba najnowsze drivery są już wystarczająco dopracowane. W kwestii płynności i precyzji ruchów naprawdę nie ma porównania z PK-333MB i odblaskami, więc warto trochę więcej czasu poświęcić na wykonanie clipa.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #1317 dnia: Stycznia 16, 2013, 17:25:07 »
Czy to ta rekomendowana przez was kamera ? https://www.eurokais.pl/sony-eye-camera-ps3-oem-p-19599.html
Można kupować w ciemno ?

Sklepu nie znam, ale wydaje mi się, że można brać. Wersja OEM, czyli bez pudełka. Ja taką kupiłem za 40zł od tego użytkownika allegro i trzyma parametry jak należy -  75fps.
Co więcej, moja to wersja z wypukłą soczewką, więc niby ta nadająca się do modyfikacji, ale ja nie zamierzam jej tuningować. Kupowałem ją z myślą o FaceTrackNoIR, bo moja PK-333 jest do tego programu za słaba, ale niestety, 30% obciążenie procka, "napadowe" drżenia obrazu, jak na razie eliminują ten program. Kamerka poczeka na lepszą wersję, bo do Freetracka wystarcza PK-333.

@ Sorbifer

Heh, to w zupełności wystarcza!   :-D
Powiedz mi jeszcze, czy pamiętasz jakie dokładnie diody IR montowałeś?

13WELT YouTube Channel

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
« Odpowiedź #1318 dnia: Stycznia 16, 2013, 20:05:57 »
Panowie ktoś sobie życzy?
http://www.amazon.com/Silver-LED-Flashing-Fedora-Sequins/dp/B006FOAXQQ/ref=pd_sim_sbs_bt_5

Oczywiście to był żart ale ja poważnie zastanawiam się nad tą czapką i późniejszą przeróbką zasilania:

http://www.amazon.com/Headlamp-Lighted-Fishing-Hunting-Camping/dp/B000LAACNY/ref=pd_sbs_a_3

Generalnie na Amazonie jest trochę tego.
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #1319 dnia: Stycznia 16, 2013, 21:25:40 »
Jakie były, tanie diody IR (nie wiem, czy nie najtańsze!) w sklepie z elektronicznym szmelcem na Klary Zetkin... wróć! Na Daszyńskiego, we Wrocławiu... Obawiam, się, że nie mają na sobie napisu :)  Białe, przeźroczyste, okrągły łepek, tak typowe, że aż strach, nie polerowane.

PS: Aha, jeszcze raz - muszą być akumulatorki, bo mają 1.2V max. Zwykłe baterie na 1.5V t o zdaje się za dużo!!!
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.