Na moim sprzęcie:
Athlon 4200+ 64 X2, 2GB RAM i karcie GF 7600 GS 512 MB - chodzi płynnie (przy sporej liczbie ruchomych obiektów na mapie) na ustawieniach:
1280x1024x32
Widoczność - około 1900 czyli 3,5/8 paska (Wysoko)
Szczegóły terenu - Wysoko Filtrowanie anizotropowe - Normalnie
Szczegóły obiektów - Wysoko Detale cieni - Normalnie
Szczegóły tekstur - Wysoko Antyaliansing - Normalnie
Detale cieni - Normalnie Krew - Wysoko
Postefekty - Wysoko
Kluczem do ustawienia jest podobnie jak w OFP parametr -
Widoczność, tutaj najwięcej można uzyskać. Trochę płynności pochłania Track - bo bez Tego urządzenia mogę ustawić widoczność spokojnie na 4,5/8 czyli około 2700. Jutro przedpołudniem zrobię test na słabszym sprzęcie i dam znać.
Zatem warto jutro wybrać się do Empiku i kupić? Czy lepiej czekać na pacza, powiedzmy tu łiks? Czy, o zgrozo, kompletnie nie warto?
Jeżeli podobał Ci się OFP to ArmA też się będzie podobał. To dość specyficzna i oryginalna "strzelanka". Nie testowałem jeszcze w multi, ale w "singlu" jakis większych bugów nie stwierdziłem, ponadto:
- kolejna zaleta w stosunku do OFP to fakt, że żołnierze "z założenia" umieją wreszcie pływać (w OFP tylko niektóre addony miały tę fukcję),
- jedna z łodzi ma dwa niezależne stanowiska strzeleckie (na dziobie i rufie) potwierdza się to co zauważyłem przy czołgach - silnik gry pozwala na takie rozwiązania więc będziemy mieli na pewno ciekawe addony :banan
- ładnie wykonany jest efekt rozmazywania się detali wraz z odległością.